Rezervisti u ruskom gradu Permu snimljeni su kako ulaze u autobuse dok se mobilizacija odvijala u Rusiji. Svi oni su poručili da nemaju izbora, kao i da se protive mobilizaciji.

„Imam dvoje dece, ženu, stariju majku, ona je već u godinama i neće imati ko da je čuva. Mislim, ja sam jedini u njenoj porodici. Dobio sam poziv na radnom mestu, to je to, odmah su me poslali, nije bilo lekarskog pregleda, nije bilo nista. Imam hipertenziju dijagnostikovanu posle odsluženja vojnog roka“, rekao je 35-godišnji regrut Dmitrij.

Isto tvrde i drugi regruti, koji nisu želeli da ratuju u Ukrajini.

Foto: EPA-EFE/ARKADY BUDNITSKY

„Nema izbora. Primorani ste. Ako ne odete, ići ćete u zatvor. A ja neću u zatvor“, kaže Aleksandar.

„Na poslu su me pozvali u kadrovsku službu, dali poziv i rekli da nas skupljaju za obuku vojske. A onda se ispostavilo da to nije obuka. Ispostavilo se da smo prevareni. Tako se i dogodilo“, istakao je Jevgenij (33).

Kremlj je prošle nedelje najavio delimičnu mobilizaciju kako bi dodao najmanje 300.000 vojnika svojim snagama u Ukrajini uoči izbora u okupiranim regionima.

POGLEDAJTE JOŠ:

U Rusiji se skoro svaki muškarac smatra rezervistom do 65. godine. Prethodno borbeno ili vojno iskustvo se smatra glavnim kriterijumom pri pozivu.

U poslednjih nekoliko dana, hiljade muškaraca pohrlilo je na aerodrome i ruske kopnene granične prelaze u pokušaju da izbegne poziv.

Širom zemlje su izbili protesti, a ruski mediji izveštavaju o sve većem broju paljevina vojnih kancelarija.

BONUS VIDEO Haos u Moskvi Policija tuče okupljene, oni uzvikuju „Rusija bez Putina“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar