Foto: Profimedia, EPA-EFE

Vojni komesarijat u Moskvi uručio je poziv za mobilizaciju Georgiju Golokolenku 21-godišnjem muškarcu s invaliditetom, kom su dijagnostifikovane šizofrenija i autizam.

Muškarac je službeno proglašen nesposobnim za rad.

Njegova je majka 2020. godine podnela zahtev kako bi zakonski dobila starateljstvo nad njim zbog njegovog invaliditeta, piše Novaja Gazeta.

Foto:Alexandr Kryazhev / Sputnik / Profimedia

Ruski sud je zvanično presudio da Golokolenko nije sposoban za rad i da ne može da sam brine o sebi.

Prema rečima njegove rodbine, mladić ne može čak ni da govori. Nikada nije išao u školu niti je služio vojsku. Lekarska potvrda pokazuje da još kao dete bio registrovan kao osoba s invaliditetom.

Kako navode ruski opozicioni mediji ovo nije prvi put da se regrutuje osoba s određenim poteškoćama ili zdravstvenim problemima. Ranije je regrutni centar u ruskom Sahalinu mobilisao 40-godišnjeg muškarca kojem je dijagnostifikovan dijabetes prvog tipa i teško oštećenje kičme.

Pročitajte još:

Čelnici Vladimirske regije, Jakutije, Sevastopolja i Burjatije danima izveštavaju o brojnim kršenjima pravila sprovođenja delimične mobilizacije. Guverner regiona Belgorod Vjačeslav Gladkov rekao je ranije da je regionalna vlada povukla 70 poziva za vojsku, nakon pritužbi lokalnog stanovništva.

BONUS VIDEO Vučić Ne borim se ni za Putina, ni za Bajdena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar