Foto:Operation 2021 / Alamy / Alamy / Profimedia; Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia; MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia; APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Sjedinjene Države planiraju da pošalju raketne jedinice Patriot u Ukrajinu kako bi ojačale njenu odbranu od ruskog napada na njenu infrastrukturu, saopštila je Bela kuća. Zvaničnik Bele kuće, koji je govorio anonimno, rekao je da će sistem protivvazdušne odbrane Patriot „biti ključno sredstvo za odbranu ukrajinskog naroda od ruskih varvarskih napada na kritičnu infrastrukturu Ukrajine“. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski sastao se sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom u sredu u Vašingtonu, kada je dato zvanično saopštenje o vojnoj pomoći i oružju koje je Ukrajina dobiti od SAD.

Rusija je već upozorila SAD da ne isporučuju PVO sistem Patriot Ukrajini. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je prošle nedelje da bi Patriot, kao i drugo teško naoružanje, moglo da postane „legitimna prioritetna meta“ ruskih snaga. S tim u vezi, uporedili smo karakteristike američkog Patriota i ruskog Sarmata.

Šta je raketni sistem Patriot?

Napravljen od strane američkog vazduhoplovnog i odbrambenog konglomerata Raitheon, MIM-104 Patriot je raketni sistem zemlja-vazduh (SAM) koji je prvobitno razvijen za presretanje visokoletećih aviona. Modifikovan je 1980-ih da bi se fokusirao na novu pretnju taktičkih balističkih projektila, prenosi Dojče vele.

Foto:Arnulf Hettrich / imago stock&people / Profimedia

Patriot sistemi imaju komandni centar, radarsku stanicu za otkrivanje dolazećih pretnji i lansere. Prema američkom trustu mozgova Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS), trenutna raketa presretača za sistem Patriot košta oko 4 miliona dolara (3,8 miliona evra) po rundi, a lanseri koštaju oko 10 miliona dolara (9,4 miliona evra) svaki .

Izrađeno je više od 240 Patriot sistema i trenutno ih koristi 18 zemalja. Patriotima upravljaju ili ih kupuju Holandija, Nemačka, Japan, Izrael, Saudijska Arabija, Kuvajt, Tajvan, Grčka, Španija, Južna Koreja, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Rumunija, Švedska, Poljska i Bahrein.

Patriot je prvi put korišćen u borbi tokom Zalivskog rata 1991. godine, a kasnije je korišćen tokom američke invazije na Irak 2003. godine. Prema CSIS-u, svakoj jedinici je za rad potrebno oko 90 vojnika.

Raitheon kaže da planira da nastavi sa ažuriranjem sistema najmanje do 2048. godine. Trenutne sistemi Patriot mogu da se brane od taktičkih balističkih projektila, krstarećih projektila, dronova, aviona i „drugih pretnji“ koje kompanija ne navodi, prenosi Dojče vele.

Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ovo su neka od vazdušnih sredstava koja Rusija koristi za napad na Ukrajinu. Međutim, ruske snage koriste i manje uređaje, kao što su mini dronovi koji se drže bliže zemlji, a koje je sistemu Patriot teže za praćenje i presretanje.

Sistem Patriot pokriva područje od oko 68 kilometara, prema nemačkoj vojsci. Njegov radar može pratiti do 50 ciljeva i gađati pet od njih odjednom. U zavisnosti od verzije koja se koristi, rakete presretači mogu da dostignu visinu veću od 2 kilometra i da pogode ciljeve udaljene do 160 kilometara.

Novo Patriot košta više od milijardu dolara – oko 400 miliona dolara košta sistem, a oko 690 miliona dolara ide za projektile u bateriji, navodi Centar za strateške i međunarodne studije.

Foto:APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Šta je ruski Sarmat?

RS-28 Sarmat nazvan po Sarmatima (narodu koji se sastojao od nomadskih iranskih plemena krajem ranog gvozdenog doba) poznat i kao „Satana II“, ruska je super-teška interkontinentalna balistička raketa (ICBM) na tečno gorivo, opremljena MIRV-om. Ovu rekatu proizvodi Konstruktorski biro za rakete Makejev od 2009. godine. Namera je da zameni R-36M ICBM (SS-18 ‘Satana’) u ruskom naoružanju.

Sarmat je jedno od šest novih ruskih strateških oružja koje je predstavio ruski predsednik Vladimir Putin 1. marta 2018. godine. RS-28 Sarmat je izvršio svoj prvi probni let 20. aprila 2022. godine, a nekoliko meseci kasnije potpisan je državni ugovor za proizvodnju i nabavku Sarmat strateškog raketnog sistema.

Rusi su navodno planirali da do kraja jeseni naprave i razmeste oko 50 ovih interkontinentalnih balističkih raketa sposobnih za nuklearne napade.

Foto:Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

Početkom 2017. godine, prototip projektila je napravljen i isporučen u kosmodrom Pleseck radi probe, ali je program testiranja odložen da bi se ponovo proverile hardverske komponente pre početkom lansiranja. Krajem 2017. godine, na kosmodromu Pleseck u Argangelskoj oblasti uspešno je izvršeno lansiranje rakete. Prema izveštaju, projektil je preleteo nekoliko desetina kolometara i pao je dometu testiranja.

Ministarstvo odbrane Rusije je 30. marta 2018. godine objavilo snimak na kojem se vidi kako Sarmat izvodi svoje drugo uspešno probno lansiranje na kosmodromu Pleseck. U decembru 2019. godine saopšteno je da je Sarmat sposoban za suborbitalni let od 35.000 kilometara.

Foto:Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

Kako se navodi, RS-28 Sarmat će biti sposoban da nosi oko 10 tona korisnog tereta, do 10 ili 15 lakih MIRV bojevih glava ili kombinaciju bojevih glava i nekoliko protivmera protiv sistema balističkih raketa.

PROČITAJTE JOŠ:

Sarmat ima kratku fazu pojačanja, koja skraćuje interval kada se mogu pratiti sateliti sa infracrvenim senzorima, kao što je američki svemirski infracrveni sistem, što ga navodno čini težim za presretanje.

Spekuliše se da bi Sarmat mogao da leti putanjom preko Južnog pola, potpuno imun na bilo koji trenutni odbrambeni sistem raketa i da ima spososbnost frakcionog ortibalnog bombardovanja.

Foto: Axel Heimken / DPA / Profimedia, EPA-EFE/Tytus Zmijewski POLAND OUT

BONUS VIDEO: Zelenski u Kongresu

Komentari

Svi komentari (0)