Vladimir Zelenski i Džo Bajden Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Američki predsednik Džo Bajden kaže da „Amerikanci iz svih sfera života“ – uključujući i demokrate i republikance „u kostima razumeju da je borba Ukrajine deo nečeg mnogo većeg“.

„Američki narod zna da će se svet sigurno suočiti sa gorim posledicama ako budemo stajali po strani suočeni sa takvim očiglednim napadima na slobodu i demokratiju i ključne principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta“, naveo je.

Bajden govori o uspesima Ukrajine u ratu, rekavši da je pobedila u bici za Kijev, dobila bitku kod Hersona, dobila bitku kod Harkova.

On kaže da je zemlja prkosila očekivanjima Rusije na svakom koraku.

Vladimir Zelenski i Džo Bajden Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

„Trebalo bi da nam bude jasno šta Rusija radi. Namerno napada kritičnu infrastrukturu“, rekao je. Dodao je da Vladimir Putin „nema nameru da zaustavi ovaj okrutni rat“.

Bajden zahvaljuje Kongresu što je podržao njegov „omnibus zakon“ za Ukrajinu, za koji kaže da uključuje „45 milijardi dolara dodatnog finansiranja“.

PROČITAJTE JOŠ:

„Danas najavljujem sledeću tranšu naše bezbednosne pomoći Ukrajini“, kaže Bajden.

Paket uključuje 1,85 milijardi dolara „koji uključuje i direktne transfere opreme u Ukrajinu… kao i ugovore za snabdevanje municijom koja će Ukrajini biti potrebna u narednim mesecima za svoju artiljeriju, tenkove i raketne bacače.

Ostajući pri raketnom sistemu Patriot, Bajden kaže da će to biti „veoma važan korak ka stvaranju bezbednog vazdušnog prostora iznad Ukrajine“.

On završava svoj deo obraćanja novinarima zahvaljivanjem Zelenskom što je bio u Beloj kući.

On kaže da će SAD nastaviti da „stoje uz“ Ukrajinu.

BONUS VIDEO: Zelenski je došao kod Bajdena u Belu kuću.

Komentari

Svi komentari (1)