Foto: EPA-EFE/YURI GRIPAS / POOL/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT/OLEG PETRASYUK/SERGEY DOLZHENKO, ABACA / Abaca Press / Profimedia, Photo Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

Biće potrebno „nekoliko meseci“ da ukrajinske snage budu pravilno obučene za rad sa sistemom Patriot, rekao je visoki zvaničnik američke odbrane novinarima u sredu nakon što je predsednik Džo Bajden najavio da će SAD poslati bateriju Ukrajini.

„Patriotu je potrebna obuka i očekujemo da će biti potrebno nekoliko meseci da bi se osiguralo da ukrajinske snage imaju obuku koja im je potrebna da bi je uspešno primenili“, rekao je zvaničnik.

Sistem protivvazdušne odbrane Patriot i municija koju SAD šalju Ukrajini — kao deo najnovijeg predsedničkog paketa bezbednosne pomoći — „daće Ukrajini kritičnu sposobnost dugog dometa“ za odbranu od „krstarećih projektila, balističkih projektila i aviona“, dodao je zvaničnik, prenosi CNN.

Ukrajina traži od SAD i zemalja saveznica NATO-a više protivvazdušne odbrane dok Rusija nastavlja napad na Ukrajinu. Sistem Patriot je deo protivvazdušne odbrane koju obezbeđuju SAD i drugi saveznici, rekao je zvaničnik.

„Za protivvazdušnu odbranu ne postoji srebrni metak. Naš cilj je da pomognemo Ukrajini da ojača slojevit integrisani pristup protivvazdušnoj odbrani“, rekao je zvaničnik. „Patriot će dopuniti niz mogućnosti srednjeg i kratkog dometa koje smo obezbedili i koje su saveznici obezbedili u prethodnim paketima donacija“, dodao je.

BONUS VIDEO: Život pod bombama u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar