Foto:/Press service of the Donetsk Regional Military Administration/Handout via REUTERS/Tanjug/Tony Overman/The Olympian via AP

Visoki ukrajinski zvaničnici pojačali su razmenu obaveštajnih podataka sa svojim američkim kolegama tokom leta pošto su počeli da planiraju kontraofanzivu koja im je omogućila da ostvare dramatične prednosti na severoistoku poslednjih dana, što je promena koja je omogućila SAD da pruže bolje i relevantnije informacije o ruskim slabostima, smatraju američki zvaničnici.

Tokom celog rata, SAD su pružale Ukrajini informacije o komandnim mestima, skladištima municije i drugim ključnim čvorištima u ruskim vojnim linijama. Takvi obaveštajni podaci u relanom vremenu omogućili su Ukrajincima, da gađaju ruke snage, ubijaju njihove generale i da zalihe municije pomere dalje od ruskih linija fronta.

Ali ranije su američki obaveštajni zvaničnici rekli da često bolje razumeju ruske vojne planove nego ukrajinske. Zabrinuti da bi deljenje njihovih operativnih planovi moglo da istakne slabosti i obeshrabri nastavak američke podrške, Ukrajinci su pomno čuvali svoje operativne planove čak i dok su američki obaveštajci prikupljali precizne detalje o tome šta Kremlj naređuje i ruki komandanti planiraju.

Ali dok je Ukrajina iznosila svoje planove za uzvrtani udarac Rusima, visoki lideri u Kijevu su odlučili da i deljenje više informacija sa SAD pomoglo da se obezbedi veća pomoć, rekli su američki zvaničnici, prenosi Njujork tajms.

Ukrajina Rusija rat Foto:Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP/Tanjug/Dmytro Kozatski/Azov Special Forces Regiment of the Ukrainian National Guard Press Office via AP

Visoki američki zvaničnici odbili su da kažu koliko je detalja iz kontraofazivnog plana Ukrajina podelila i koliko saveta su SAD ponudile. Ali jedan zvaničnik je rekao da su Amerikanci „stalno“ razgovarali sa Kijevom o načinima na koje bi UKrajina mogla da priguši rusko napredovanje na istoku zemlje.

Dobici na severoistoku, uključujući ponovno zauzimanje Izjuma, ključnog železničkog čvorišta, bili su najvažniji napredak koji je Ukrajina do sada postigla, rekli su američki zvaničnici.

Još nije jasno koliki će široki strateški značaj imati ta dostignuća, ali postoje znaci da bi trenutna ofanziva mogla biti početna faza pokreta koji bi mogao značajno da potisne rusku liniju fronta, rekli su vojni stručnjaci i bivši obaveštajni zvaničnici.

„Nekoliko meseci sam mislio da će Ukrajina gurnuti Rusiju nazad na linije od 23. februara do kraja godine“, rekao je penzionisani general-potpukovnik Frederk B. Hodžis, bivši najviši komandant američke vojske u Evropi, misleći na period uoči ruske invazije.

Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia, EPA/EFE

„Gledam rusku logistiku i samo mi se činilo da oni to ne mogu da izdrže. Njihov moral i disciplina i sva njihova pitanja ljudstva – jednostavno nije održivo da rade ono što su pokušavali da urade“, rekao je on.

General Hodžis je rekao da nedavni uspeh ukazuje na to da bi se napori Ukrajine da ponovo zauzme zemljište na jugu i istoku, mogli da se odvijaju brže nego što je on ranije procenjivao, čak i da postave scenu za pokušaj da ponovo preuzme Krim sledeće godine. Drugi eksperti su se složili da bi se plima mogla preokrenuti za Ukrajinu.

„Kontraofanziva ukrajinske vojske se kreće brže i zauzme teren čak i brže nego što se očekivalo“, rekao je Mik Malroj, bivši zvaničnik Pentagona i CIA. „Sada je vreme da ukrajinska vojska iskoristi svaku priliku koju ima da degradira i uništi rusku sposobnost za borbu“, naveo je.

Sadašnji i bivši američki zvaničnici pohvalili su sofisticiranog ukrajinskih priprema za kontraofanzivu. Odluka Ukrajine da reklamira svoju kontraofanzivu na jugu pre nego što udari na severoistok je standardna tehnika za pogrešno usmerenje koju koriste američke trupe za specijalne operacije, koje obučavaju Ukrajince od aneksije Krima 2014. godine.

Foto:REUTERS/Alexander Ermochenko, INTS KALNINS; profimedia.rs

„Ove momke već osam godina obučavaju specijalne jedinice“, rekla je Evelin Farkaš, najviši zvaničnik Pentagona za Ukrajinu i Rusiju u Obaminoj administraciji. „Učili su ih o neregularnom ratovanju. Naši obaveštajci su ih učili o obmani i psihološkim operacijama“, navela je.

Iako su poruke o guranju na jug možda bile nešto kao finta, zvaničnici kažu da je napad takođe važan. Čak i mala dostignuća na jugu znatno će otežati ruskim snagama da zauzmu lučni grad Odesu, što je ratni cilj ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ipak, sadašnji američki zvaničnici su u subotu bili uzdržani, rekavši da je prerano da se utvrdi da li ukrajinska vojska može da nastavi sa svojim naporom.

PROČITAJTE JOŠ:

Ofanziva će opterećivati Ukrajince, koji su patili od nestašice u snabdevanju, posebno artiljerijskim mecima. I njihova vojska je imala teške gubitke. Ići u ofanzivu je teže nego održavati odbranu. Neki američki zvaničnici veruju da što će Ukrajina biti uspešnija u narednih nekoliko dana, to će Rusija više tražiti načina da uzvrati udarac.

Ali nova ofanziva je pokazala kako ruske snage nisu bile u stanju da prevaziđu fundamentalne probleme otkrivene u prvim danima sukoba, rekli su američki zvaničnici.

Ruska vojska nastavlja da se bori da osposobi svoje bezbedne komunicije i da reši svoje logističke probleme. Takođe nije bila u stanju da poveća svoju industrijsku bazu kako bi odgovorila na zahteve rata, rekli su viši zvaničnici. Ukrajinska protivvazdušna odbrana i dalje preti ruskim avionima, ometajući Moskvu da iskoristi pun potencijal svoje vojske.

Rusija bi mogla da preispita svoju odluku da ne sprovodi nacrt razmera za izgradnju snaga za ponovni napad na Ukrajinu. Putin bi takođe mogao da pokuša da koristi različite taktike u novoj fazi rata, posebno ako misli da je moral Ukrajine ozbiljno podstaknut uspešnom kontraofanzivom.

Neki viši ukrajinski zvaničnici veruju da bi Rusi mogli da pribegnu sajber napadima usmerenim na širok deo zemlje.

Georgij Dubinski, zamenik ukrajinskog ministra za digitalnu transformaciju, predvideo je da će Rusija u narednim mesecima, da ponovo pokuša da napadne ukrajinsku energetsku mrežu. Rusija je napala ukrajinsku energetsku mrežu 2015. godine, ali ovog puta Ukrajina očekuje da Rusija koristi više ciljanih napada kako bi uništila delove energetske mreže.

BONUS VIDEO: Bombardovanje Harkova

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar