Foto: ruelleruelle / Alamy / Alamy / Profimedia, Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia,Stringer / TASS / Profimedia,Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Sve veći broj Rusa bira susednu Belorusiju za svoju sledeću destinaciju za odmor u pokušaju da pristupe zapadnoj robi i finansijskim uslugama koje im više nisu dostupne kod kuće zbog sankcija uvedenih Moskvi zbog rata.

Za razliku od Rusije, većina stranih trgovaca na malo i velike kompanije za plaćanje i dalje posluju u Belorusiji, zemlji koje se često naziva „poslednja diktatura u Evropi“.

„Brendovi poput H&M, Berške i Pul&Bera su napustili Rusiju, ali mi koji putujemo u Belorusiju, možemo da ih kupimo i obučemo se od glave do pete“, rekla je Jelena Šitikova, izvršna direktorka turističke agencije „Arhangelsk Femili Travel“ koja nudi ture u Belorusiju.

„Tamo sve funkcioniše, nema sankcija“, dodala je ona.

Foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Uz više dnevnih letova i vozova između Moskve i Minska, Belorusija je postala sve popularnija destinacija za Ruse koji žele da kupe zapadnu robu ili otvore bankovni račun koji će im izdavati Visa ili Master kard debitne kartice, koje više nisu dostupne u Rusiji, prenosi Moskov tajms.

Pod upravom bliskog saveznika Kremlja Aleksandra Lukašenka, Belorusija je tokom invazije na Ukrajinu korišćena kao odmaralište za ruske trupe i mesto gde Rusija drži raketne bacače. Ali uprkos zabrinutosti koju je izrazio Kijev, Lukašenko je negirao da je beloruska vojska prešla na teritoriju Ukrajine, zbog čega je Minsk uspeo da izbegne najoštrije sankcije Zapada.

Broj rezervacija putovanja u Belorusiju je povećan za više od 60 odsto, izjavila je prošlog meseca Ana Ovsjanikina iz agencije „Delfin“ koja se bavi organizacijom putovanja u Belorusiju.

Foto: ruelleruelle / Alamy / Alamy / Profimedia

Turistika agenacija Fun&Sun je pokrenula krajem avgusta četvorodnevne šoping ture u beloruskoj prestonice Minsku po ceni od 279 dolara po osobi.

„Turisti su počeli da češće idu u Belorusiju, a primetili smo i da između ostalog idu u kupovinu, pa smo odlučili da ponudimo ovaj proizvod“, rekao je portparol agencije za Moskov tajms.

„Potražnja je veoma velika za prvo putovanje kao i za naredna putovanja“, navodi se.

Turistički agent Šitikova je rekla da se zaljubila u Belorusiju nakon posete ranije ove godine.

Foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Po povratu u Rusiju, primetila je neočekivanu potražnju za ovim putovanjima, pa je odlučila da ponudi isto klijentima svoje agencije.

„Sve se poklopio sa Belorusijom: nema jezičke barijere, šansa za odlično iskustvo kupovine i uživanja u čistim i lepim prizorima“, rekla je ona za Moskov tajms.

„Nema problema, odlična hrana i takođe mislim da je to veoma pristupačna destinacija“, rekla je ona.

Foto: Stringer / TASS / Profimedia

Više od 1.200 stranih preduzeća potpuno se povuklo ili ograničilo svoje poslovanje na ruskom tržištu od početka rata u Ukrajini u februaru, prema podacima koje je prikupila škola menadžmenta Univerzitata Jejl, što je znatno otežalo nabavku mnogih zapadnih dobara.

Među tim kompanijama su i najveći prodavci brze mode i luskuznih proizvoda čije je zatvaranje ostavilo prazne radnje u tržnim centrima širom Rusije. Sada ruski turisti koji putuju u Belorusiju mogu upravo u Minsku da zadovolje potrebu za krpicama stranih brendova.

PROČITAJTE JOŠ:

Druga privlačnost odmora u Belorusiji je mogućnost otvaranja bankovnog računa uz koji će klijenti dobiti Visa i Masterkard bankovne kartice. Nakon što su mnoge međunarodne platne kompanije napustile rusko tržište, Rusi više ne mogu da kupuju na stranimm veb sajtovima niti da koriste svoje kartice u inostranstvu.

Prema informacijama koje je objavio portal Ofice Life, broj zahteva za platnim karticama koje su ruski građani podneli u Belorusiji je porastao za više od 50 odsto u prva četiri meseca rata. Kartice budu gotove za dva dana, ali neki Rusi su otkrili da je teže otvoriti bankovni račun u Belorusiji nego što su isprva mislili.

„Moji prijatelji i ja smo tražili otvaranje bankovnog računa, ali izgleda da nismo bili prvi koji su došli na ovu „genijalnu ideju“ i banke su uvele ograničenja“, rekao je Denis (33) menadžer iz Moskve koji je nedavno posetio Belorusiju.

Među zahtevima koji banke traže za otvaranje računa su i lokalni broj telefona i minimalno stanje na računu od 500 dolara, kaže Denis, koji nije naveo prezime iz bezbednosnih razloga.

Belorusija nije jedina zemlja koja privlači Ruse koji žele da kombinuju putovanje u slobodno vreme sa otvaranjem računa u banci.

Druge popularne destinacije za takozvani „bankarki turizam“ su Jermenija, Kazahstan, Uzbekistan i Turska.

BONUS VIDEO: Bombardovanje Harkova

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar