Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

U brzom i efikasnom napredovanju u Harkovskoj oblasti na istoku zemlje, Ukrajina je zauzela više naselja koja su od početka rata bila pod ruskom okupacijom. Ukrajinska vojska galopira i na južnom frontu, zbog čega Moskva šalje čečenske vojnike da podrže ruske trupe u okupiranim delovima Hersonske oblasti.

Nakon što su oslobodili gradić Balaklije, ukrajinska vojska ušla je u Kupjansk i mogla bi ubrzo zauzeti i grad Izjum, koji je opkolila. Čini se da oslobađanje Izjuma više nije pitanje dana, nego sata, budući da su Rusi objavili povlačenje, piše Jutarnji list.

Na društvenim mrežama dele se fotografije ukrajinskih vojnika koji podižu zastavu ispred skupštine grada u Kupjansku. „Kupjansk je Ukrajina. Slava oružanim snagama Ukrajine“, napisala je Natalija Popova, savjetnica čelnika regionalnog vijeća Harkiva.

Kupjansk je grad u Harkovskoj oblasti u istočnoj Ukrajini. Služi kao administrativno središte okruga i važno je železničko čvorište koje su ruske snage koristile za opskrbu vojnika u Donbasu. Proruski separatisti su pre nekoliko dana naredili evakuaciju žena i dece iz ovoga grada. Oslobađanjem Kupjanska nanesen je značajan udarac Rusiji jer potencijalno ostavlja hiljade ruskih vojnika zarobljenima na frontu i odsečenima od opskrbe.

Potvrđena je i informacija da Rusi beže i s fronta u Izjumu, glavnom ruskom uporištu i logističkoj bazi u pokrajini. Ukrajinska vojska je opkolila Izjum i pokušava da prekine ruske linije komunikacije sjeverno i južno od Izjuma.

Ukrajina je zauzela veliki deo teritorija u poslednjih nedelju dana napredovanja na istoku zemlje. U video-obraćanju tokom noći, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je ukrajinska vojska ovog meseca u kontraofanzivi vratila pod svoju kontrolu oko 2.000 kvadratnih kilometara teritorija na područjima koja je prethodno okupirala Rusija.

Napredovanje ukrajinskih trupa je potvrdilo i britansko ministarstvo obrane, dodajući kako je ukrajinski kontranapad iznenadio ruske snage. U poslednjem izveštaju, britansko ministarstvo piše kako su ukrajinske trupe napredovale 50 kilometara u teritoriju koja je bila pod kontrolom Rusije i ponovno su „zauzele ili opkolile nekoliko gradova“.

Kremlj ćuti o problemima

Kremlj odbija da javno govori o ukrajinskom napredovanju u Harkovskoj oblasti. No, čini se kako je ukrajinska kontraofanziva navela Moskvu da pojača vojne jedinice u regiji. Ruski vojni novinar Jevgenij Podubni izvestio je kako ruski vojni štab premešta pričuvne trupe u Kupjansk i Izjum. Rusija je takođe poslala 1.300 čečenskih boraca u južnu regiju Herson, kao podršku ruskim trupama usred ukrajinske protuofenzive na jugu.

Nemačka ministaka spoljnih poslova Analena Berbok u subotu je stigla u nenajavljenu posetu Kijevu. Tokom poslednjih nedelja, Nemačka je u Kijev poslala haubice, raketne bacače i protivzračne rakete. Ranije ove nedelje, Berlin je rekao da će se udružiti s Holandijom u obuci ukrajinskih vojnika. U petak je Zelenski primio poljskog premijera Mateuša Moravjeckog i letonskog predsednika Egilsa Levitsa. Zelenski je zahvalio na njihovim naporima da „poguraju“ EU u oslobađanju pet milijardi evra, koje je još na leto Evropska komisija obećala Ukrajini.

Dan pre, u četvrtak, Kijev je posetio i američki državni sekretar Entoni Blinken, koji je otkrio detalje novog finansiranja ukrajinske vojske. Odobreni paket američke vojne pomoći od 675 miliona dolara uključuje, između ostalog, municiju za raketni sustav HIMARS, četiri haubice kalibra 105 mm sa 36.000 metaka, taktičke protivzračne rakete zemlja-vazduh i 1,5 miliona komada municije za malokalibarsko oružje. SAD namerava da pošalje još dve milijarde dolara Ukrajini i 18 drugih zemalja, među kojima je Hrvatska.

BONUS VIDEO Anđela Krstović o ratnom iskustvu iz Ukrajine

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)