Foto:Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia; profimedia.rs; EPA EFE HANNIBAL HANSCHKE;

Potpredsednik hrvatske vlade i ministar policije Davor Božinović potvrdio je danas da se više desetina Čečena nalazi nedaleko od granice Hrvatske sa BiH s namerom da traže azil u Hrvatskoj.

On je rekao da su oni u BiH došli koristeći bezvizni režim koji ova zemlja ima sa Rusijom.

O grupama Čečena koji na granici BiH i Hrvatske čekaju da zatraže azil ranije je govorio savetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hofman.

Božinović je potvrdio takođe da ruski državljani u BiH ulaze kao turisti, nakon čega se pretvaraju u osobe koje žele da uđu na područje Evropske unije i podnose zahtev za međunarodnu zaštitu.

„Čečeni koji pokušavaju da uđu u Hrvatsku zloupotrebljavaju pravila za pružanje azila“, rekao je Božinović i istakao da bi se to moglo izbeći usklađivanjem vizne politike Bosne i Hercegovine s EU-om, što, kako je rekao, ona i treba da učini u okviru evropskog puta.

PROČITAJTE JOŠ:

„Podsećam da države koje imaju ambiciju da postanu članice EU između ostalog amoraju da usklade svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU, a u tom kontekstu i vizne režime“, kazao je Božinović, prenela je Hina.
Božinović je također kazao da je prema dostupnim informacijama reč o osobama koje u Bosnu i Hercegovinu ulaze kao turisti s potvrdom o uplaćenom smeštaju.

„Čisto formalno gledajući, naravno da se radi o zloupotrebi procedura vezanih za međunarodnu zaštitu, prava na azil i sl.“, ustvrdio je ministar.

Božinović je ponovio da je ove godine zabeležen porast ilegalnih pokušaja prelaska hrvatske granice.

„Ja sam siguran da mi ove godine ne bismo imali povećanje. Možda bismo imali i manje ilegalnih pokušaja ulaska na teritoriju Hrvatske – sutra na teritoriju šengena – nego što smo imali prošle godine“, kazao je Božinović na konferenciji za novinare.

BONUS VIDEO: Mobilizacija u Permu – tuga i suze pod prismotrom policije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar