Foto: Printscreen/Video

Postoji izreka "ko kontroliše Zmijsko ostrvo, kontroliše i Crno more". CNN-ova reporterska ekipa nedavno je posetila ovo ostrvo, poprište žestoke bitke početkom ruske invazije na Ukrajinu. Kako kažu, do ostrva su došli najsigurnijim prevozom, ukrajinskim gliserom, dovoljno malenim i brzim da ne izaziva previše pažnje ruske mornarice i vazduhoplovstva.

Zmijsko ostrvo se sastoji od krečnjaka. Nalazi se oko 35 km istočno od delte Dunava i ukrajinsko-rumunske granice. Ostrvo je površine samo 0.17 kvadratnih kilometara (662 puta 440 metara) s najvećim vrhom od 41 metra nadmorske visine.

Američki novinari prvi su kojima je bilo dopušteno da stupe na Zmijsko ostrvo otkako su ga ukrajinske snage ponovno zauzele pre pet meseci. Ruska vojska ostavila je na ostrvu mnogo mina iznenađenja, pa Vil Ripli iz CNN-a kaže: „Ukrajinski vojnici koji nas prate upozoravaju da se strogo držimo staze i da pratimo njihove stope jer je ostrvo prepuno mina i zaostalih granata“.

Zanimljivo je da na Zmijskom ostrvu i dalje obitavaju mačke, koje su znatiželjno dočekale posetioce. Zmija nije bilo na vidiku, kažu CNN-ovi reporteri.

Istorija ostrva

Istorija ostrva seže još u antička vremena. Stari Grci su ga nazvali Belim ostrvom zbog boje ostrvskog kamenja. Prema legendi o Trojanskom ratu, tela Ahileja i Patrokla sahranjena su na Zmijskom ostrvu, na kojem i danas mogu da se vide ostaci građevina posvećenih dvojici antičkih junaka, piše Index.

PROČITAJTE JOŠ

Prvog dana ruske invazije, 24. februara, komandni brod Crnomorske flote, raketna krstarica „Moskva“, napao je Zmijsko ostrvo zahtevajući od malobrojne ukrajinske posade, naoružane samo ličnim naoružanjem i bombama, da se preda.

Odgovor Ukrajinaca s ostrva, ukupno 28 graničara, 50 vojnika i dva civilna radnika pod vodstvo tadašnjeg kapetana Bogdana Hokija, u međuvremenu je ušao u legendu i postao jedan od simbola ukrajinskog otpora okupatoru: „Ruskom brodu, od***i!“. Ovih nekoliko reči danas se širom Ukrajine može naći na majicama, poštanskim markama, nalepnicama i drugim suvenirima koji slave ukrajinsku borbu.

Usledilo je bombardovanje nadmoćne ruske mornarice (samo „Moskva“ imala je posadu od 500 mornara), radio veza je prekinuta i pretpostavljalo se da je ukrajinska posada izginula. Međutim, ruske snage su se iskrcale na ostrvo i zarobile branioce. Pre otprilike mesec dana, u razmeni zarobljenika oslobođen je Hockij i deo njegove posade, dok je većina i dalje u ruskom zarobljeništvu.

Raketna krstarica Moskva
Raketna krstarica Moskva Foto:REUTERS/Alexey Pavlishak

„Bila bi laž reći da nije zastrašujuće gledati rusku krstaricu s ostrva. Bilo nas je malo i bio je haos. Brzo su se iskrcali i svladali nas“, rekao je za CNN ukrajinski vojnik ratnog nadimka Fortuna. Zmijsko ostrvo danas je prepuno uništene ruske vojne opreme, poput helikoptera i protivvazdušne obrane, što je rezultat višemesečnog ukrajinskog bombardovanja.

Potopljena Moskva

Po svemu sudeći krstarica „Moskva“ potopljena je u aprilu ove godine nakon ukrajinskog napada projektilima. Rusi tvrde da se brod zapalio nezavisno od ukrajinskog napada i da je potonuo zbog lošeg vremena.

Rusija se nadala da će pretvoriti Zmijsko ostrvo u moćnu bazu s koje će kontrolisati Crno more i nebo te neprestano pretiti ukrajinskom primorju i crnomorskim lukama. Međutim, kako je ruska invazija posustajala, ostrvo je napušteno. Ubrzo nakon toga, Rusija je gađala ostrvo fosfornom municijom. Zgrade u koje su se zapovednik Hockij i njegovi saborci sklonili 24. februara pretvorene su u prah. Tako su uništeni i istorijski svetionik i mali ostrvski muzej.

Foto: EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES

U međuvremenu se mala ukrajinska posada, u kojoj je i Fortuna, vratila na ostrvo. Stanje je takvo da moraju da budu neprestano na oprezu i funkcionišu u gotovo potpunoj izolaciji. Svaka aktivacija telefona dovodi do ruskog bombardovanja u roku od 40 minuta. Poslednji napad dogodio se u novembru.

Zato se CNN-ova posada na ostrvuzadržala samo sat vremena. Kroz modernu istoriju ostrvo je bilo u rukama Rusije, Otomanskog Carstva i Rumunske, pa potom Sovjetskog Saveza do 1991. godine, kada je konačno pripao Ukrajini. Sada je Zmijsko ostrvo opet u rukama Ukrajinaca koji veruju da će tako i ostati.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo. 

BONUS VIDEO Protest u Beogradu povodom 10 meseci ruskog rata u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar