Ruska vojska Bolgorod region Ukrajina
Ruska vojska u Belgorod regionu u Ukrajini Foto:Mikhail Voskresenskiy / Sputnik / Profimedia

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi izveštaj obaveštajaca, u kojim piše da se uočavaju veliki problemi u ruskoj vojsci.

„Kontingenti mobilisanih ruskih rezervista raspoređeni su u Ukrajinu tokom poslednje dve nedelje“, stoji u uvodu saopštenja.

„Njihov prosečan nivo lične opreme gotovo je sigurno niža od ionako loše opreme prethodno raspoređenih trupa“, stoji dalje.

Nadalje, Britanci pišu kako mobilisani Rusi moraju sami da kupuju vojnu opremu. To se u prvom redu odnosi na pancirne prsluke, posebno moderni prsluk 6B45. On je predviđen kao deo vojne opreme, ali ga mnogi vojnici nisu dobili od vojske već ga moraju sami nabavljati, prenosi Index.hr.

Tako se ovaj prsluk prodavao na internetu za oko 640 dolara. To je znatno više u odnosu na oko 190 dolara, koliko je koštao u aprilu.

Ruske vlasti su 2020. godine objavile da je ruskoj vojsci isporučeno 300.000 kompleta Ratnik. Reč je o ličnoj opremi za vojsku koja uključuje i pancirni prsluk. Tih navodno isporučenih 300.000 kompleta dovoljno je za vojsku koja se nalazi u Ukrajini.

„Endemska korupcija i loša logistika ostaju jedan od temeljnih uzroka lošeg učinka Rusije u Ukrajini“, stoji na kraju britanskog saopštenja.

Bonus video: Ukrajina silovito napreduje na istoku i jugu. Objavili karte, dan po dan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare