Foto:Sergii Kharchenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial ;Ilya Pitalev / SputnikProfimedia;

Brzo napredovanje ukrajinske vojske tokom kontraofanzive u Harkovskoj oblasti nateralo je rusku vojsku na povlačenje ka Donbasu, odnosno onom delu Donjecke oblasti koji je pod kontrolom ruske vojske. Poraz na bojnom polju stavio je rusku vojsku na stub strama, a prvi je ceh platio general potpukovnik Roman Berdnikov.

Berdnikov, najviši ruski general na zadatku u Harkovskoj oblasti, smenjen je zbog neuspeha ruskih trupa u toj oblasti, tvrdi Glavni obaveštajni direktorat Ministarstva odbrane Ukrajine. Berdnikova je lično Vladimir Putin smenio, tvrde iz Kijeva, dok se iz Rusije niko nije oglašavao na ovu temu.

Berdnikov, koji je na poziciju glavnokomadujućeg za taj deo Ukrajine postavljen pre samo 16 dana, pretrpeo je težak poraz na terenu. Za samo nekoliko dana od početka kontraofanzive, ukrajinska vojska uspela je da potisne rusku vojsku u pravcu linija koje su uspostavljene nakon Minskog mirovnog sporazuma 2014. godine, ali i da se približi na svega 50-ak kilometara do ruske granice. Prema navodima ukrajinskih zvaničnika, oslobođeno je više od 3.000 kvadratnih kilometara teritorije.

Ukrajina Rusija rat Foto:Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Najznačajnija ukrajinska osvajanja su gradovi Kupjansk (ključno logističko čvorište čije železničke linije je ruska vojska koristila za snabdevaje svojih trupa u Donbasu) i Izjum (polazna tačka za ofanzivu na Donbas i Vovčansk).

Ruski vojnici su tokom povlačenja ostavljali za sobom dosta oružja i vojne opreme. Na fotografijama koje su objavile ukrajinske obaveštajne službe, vidi se kako su ruski vojnici u panici napuštali tenkove i bežali glavom bez obzira sa svojih položija. Neki su čak zaboravili i svoju odeću dok su bežali. Izvor za britanski „Telegraf“ naveo je da su se mnogi presvukli u civilnu odeću kako bi izbegli da ih ukrajinske trupe primete.

Foto:Lafargue Raphael/ABACA / Abaca Press / Profimedia; © Ukrinform via ZUMA Press Wire; Press and Information Office/TASS

„Zaista su se uplašili, njihov komandni lanac je bio u haosu. Oficiri su napustili područje pre početka borbi“, navodi se.

Kadirov: Da dođem da vam objasnim

„Politiko“ piše da se „napori Kremlja da stvori blistav propagandni narativ o ratu u Ukrajini raspadaju“, pošto popularni blogeri, istraživači, pa čak i političari bliski Putinu počinju da postavljaju neprijatna pitanja o porazu na prvim linijama fronta.

Za sada, njihov bes je usmeren isključivo na rusku višu vojnu komandu, ali Putin ako ne reaguje na pritužbe protiv svojih komandanata, mogao bi da se poveća politički pritisak na njegov autokratski režim.

Ramzan Kadirov, čečenski lider, optužio je u nedelju moskovsku vojnu komandu za „greške“ u oblasti Harkova, gde su ruske trupe na brzinu povučene iz gradova Izjum i Kupjansk.

Foto: Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

„Ukoliko danas ili sutra ne dođe do promena u strategiji izvođenja specijalne vojne operacije, moraću da odem do rukovodstva zemlje i objasnim im pravo stanje na terenu“, rekao je on na snimku koji je objavljen na njegovom Telegram kanalu.

„Proslave u Moskvi su greška“

Sergej Markov, politički analitičar Kremlja i bivši parlamentarac iz vladajuće partije „Jedinstvena Rusija“, kritikovao je u subotu proslavu godišnjice Moskve, tokom koje je Putin otvorio novi džinovski panoramski točak pre noćnog vatrometa, baš u vreme kada su se širile vesti o pobedi Ukrajine na istoku.

Foto: Tanjug/AP

„Proslave sada izgledaju kao politička greška. Ekvivalent gozbi u vreme kuge. Jasno je da moskovske vlasti nisu htele da ih otkažu, kako ne bi izazvale paniku“, rekao je političar, koji je prethodnih godina energično podržavao separatistički pokret u Donbasu.

„Ali učešće predsednika još više govori o konfuziji vlasti“, naveo je.

PROČITAJTE JOŠ:

Sergej Mironov, lider stranke Pravedna Rusija, koja podržava Kremlj, oprezno se pridružio kritikama proslave. On je pozvao moskovske vlasti da odlože vatromet do „pobede“ nad Ukrajiom.

„Ovo će biti poštovanje prema onima koji na današnji dan sa oružjem u rukama, rizikujući svoje živote, brane celu Rusiju, sve njene stanovnike hiljadama kilometara daleko od svojih domova“, naveo je on.

Ruska osveta za ukrajinsku kontraofanzivu

Kao odgovor na ukrajinsku kontraofanzivu, ruske snage su u noći između nedelje i ponedeljka gađale ukrajinske elektrane. Prema rečima savetnika predsednika Ukrajine Mihaila Podoljaka, došlo je do prekida struje u Harkovskom regionu, kao i u Donjecku.

Takođe, do delimičnog nestanka struje došlo je i u Zaporožju, Dnjepropetrovsku i Sumiju. Prema navodima ukrajinskih medija, trećina Ukrajine bila je u potpunom mraku. Guverner regiona Harkov Oleg Sinehubov rekao je i da je u nekoliko naseljenih centara prekinuto snabdevanje strujom i vodom.

„Hladnoća, glad, žeđ i tama – za nas nisu tako strašni i smrtonosni kao vaše ‘prijateljstvo i bratstvo’. Ali istorija će sve postaviti na svoje mesto. Imaćemo gas, svetla, vodu i hranu i bez vas“, dodao je Zelenski.

BONUS VIDEO: Bombardovanje Harkova

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare