Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN/Alexander NEMENOV / AFP / Taisiya Borshigova / TASS / Yelena Afonina / TASS / Profimedia

Nakon što se ruska vojska povukla iz strateški važnog grada Limana koji se nalazi u Donjecku, i to samo dan nakon što je u Moskvi anektirala ovu i još tri ukrajinske regije, postalo je jasno da u samom vrhu armije Z sevaju varnice, izazvane ogromnim gubicima na frontu.

Među prvima koji se oglasio povodom pada Limana, ali koji je i uputio kritike ruskom vojnom rukovodstvu bio je lider Čečenije Ramzan Kadirov koji je kritikovao poteze ruskih komandanata koji su bili zaduženi za Liman.

„Odbranom ovog dela rukovodio je komandant general-pukovnik Aleksandar Lapin. Isti Lapin koji je dobio zvezdu Heroja Rusije za zauzimanje Lisičanska iako ga de facto nije bilo u blizini. General je rasporedio borce Luganska i drugih jedinica na svim pravcima prema Limanu, ali im nije obezbedio potrebnu komunikaciju, interakciju i snabdevanje municijom“, rekao je Kadirov.

Ramzan Kadirov Foto:EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK

Takođe, pojasnio je kako je još pre dve nedelje znao da ruska vojska ima problem na tom području.

„Pre dve nedelje, komandant specijalnih snaga Čečenije Apti Alaudinov lično me je obavestio da bi naši borci mogli da posluže kao laka meta. Zauzvrat, obavestio sam Valerija Gerasimova, načelnika generalštaba Oružanih snaga Rusije o opasnosti. Međutim, general me uveravao da ne sumnja u Lapinov liderski talenat i da ne veruje da je moguće da će se ruska vojska povući iz Limana“, pojašnjava čečenski vođa.

Nakon toga, Kadirov ukazuje i na niz drugih propusta koji su s njegovog aspekta bili problematični i doveli do gubitka Limana.

Ramzan Kadirov Foto:EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK

„Poslao bih ga u prve redove da krvlju spere sramotu“

„Samo nedelju dana kasnije, Lapin seli svoj štab u Starobelsk, stotinu kilometara od svojih podređenih, a on je sam sedeo u Lugansku. Kako možete brzo upravljati jedinicama kada ste udaljeni 150 kilometara od njih? Lapina na vrhu pokrivaju čelnici u Generalštabu. Da nije tako, degradirao bih ga, oduzeo mu nagrade i poslao ga s mitraljezom u rukama u prve redove da krvlju spere svoju sramotu“, oštar je bio Kadirov.

U svom govoru, spomenuo je i nepotizam.

„Vojni nepotizam neće nam doneti ništa dobro. U vojsci su potrebni ljudi čvrstog karaktera, hrabri, koji se drže principa. Za nepotizam nema mesta, pogotovo ne u teškim vremenima“, zaključio je Kadirov.

Pročitajte još:

Prigožin podržao Kadirova

Na ovakvu izjavu Kadirova reagovao je i šef ruskih plaćenika – grupe Vagner, Jevgenij Prigožin koji je rekao da u potpunosti podržava Kadirova.

Takođe, naglasio je kako svi oni koji su učestvovali u povlačenju iz Limana treba da idu na front „bosi s mitraljezima“.

Zašto su ljuti?

Ako se u obzir uzme to da su Kadirov i Prigožin među bitnim saveznicima Putina, jasno je da im brojni gubici ne idu na ruku. A, gubitak jednog od najvažnijih uporišta ruske vojske – Limana, mogao bi da ozbiljno osakati potencijal Putinove armije i stoga je jasno zbog čega su uznemireni.

Jevgenij Prigožin Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia

Naime, Grad Liman na istoku Ukrajine, koji je od strateške važnosti za Rusiju, opkoljen je ukrajinskim trupama u subotu. Već narednog dana Ukrajinci su ušli u grad, i počeli da uklanjaju ruske zastave.

Da je grad „očišćen od Rusa“ potvrdio je i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Inače, Liman se nalazi oko 160 kilometara jugoistočno od Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini. Mesecima je služio kao logistički i transportni centar za ruske operacije u regionu Donjecka.

Uz to, ruski predsednik Vladimir Putin kao jedan od prioriteta postavio je upravo kontrolu nad celim Donjeckom, a njegova delimična mobilizacija ruskih trupa ima za cilj da ojača ruske položaje. Međutim, dešava se upravo suprotno onome što je Putin želeo, pa je jasno zbog čega su „peckanja“ u vojnom vrhu sve češća.

Vladimir Putin Foto:Adrien Fillon / Zuma Press / Profimedia

Putinova pozicija ugrožena?

Povodom ovakvog gubitka i nastupa Ramzana Kadirova i Prigožina oglasio se i savetnik ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič koji je rekao kako kritike koje je uputio Kadirov, a ranije i lider grupe Vagner Jevgenij Prigožin znače da je pozicija ruskog predsednika Vladimira Putina ugrožena.

„Kadirov i Prigožin kritikovali su Lapina, Generalštab i Ministarstvo odbrane. Privilegiju da imenuju krivce imaju samo vođe. Zašto oni okrivljavaju nekoga ako se vođa još nije oglasio? Putin očigledno ne kontroliše odnose između subjekata vojnopolitičkog rukovodstva na različitim nivoima“, rekao je Arestovič.

Takođe, tokom prethodnih dana spekulisalo se i o tome da je Putin pokvario odnose i sa liderima Kine, Belorusije i Turkse.

BONUS VIDEO Putin je sa proruskim liderima potpisao ukaze o pripajanju Rusiji, čime je 15 odsto ukrajinske teritorije anektirano

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar