Foto: Vesna Lalić, Nemanja Jovanović/Nova.rs

Srbija nije u ratu i ne izgleda da će biti, ali predsednik Aleksandar Vučić najavljuje kataklizmu. Već mesecima govori da dolazi najteže doba za Srbiju od Drugog svetskog rata, teže i od devedesetih. Malo ko veruje u ove crne najave predsednika, pa se postavlja pitanje šta stoji iza njih. Pojedini stručnjaci za Nova.rs navode da je krajnje neobično da neko ko je zadužen da umiri ljude i obeća da će kroz buru proći mirno, upotrebljava takve reči, i ocenjuju da je to njegov poziv da mu se još više vlasti preda u ruke.

“Ljudi, to će biti kataklizma”; “Voleo bih kada bi moglo nebo da se sruči na mene, a ne na našu zemlju”; “Vi ne razumete šta se zbiva, to ne mogu da vam objasnim, to nisam nikad doživeo”; “Nad Srbijom se nadvijaju ogromni i gradonosni oblaci“…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ovako nas priprema na period koji sledi i ocenjuje da nas zbog rata u Ukrajini očekuje najteže doba od 1944, teže čak i od devedesetih, kada smo imali i ratove i sankcije.

Za socijalnog psihologa Dragana Popadića krajnje je neobično da neko ko je predsednik države upotrebljava takve reči kao što je kataklizma. On kaže da je predsednik zadužen da umiri ljude i da im obeća da će kroz tu buru proći relativno mirno.

“Nama zaista slede teška vremena upravo i zbog toga što će se ova kriza iskoristiti za učvršćivanje autoritarnog poretka. Autoritarne vođe ih priželjkuju ili čak sami izazivaju ako takve krize ne nastupe. Ako on već ima svu vlast u rukama onda ovakva kriza znači – dajte mi kormilo u ruke, nemojte niko da se meša. Tada naizgled nema vremena, nije mesto da se priča o pravima, slobodama, o zahtevima koji se tada predstavljaju kao trivijalni i samo ometaju vođu koji je koncetrisan da nađe izlaz za nas”, navodi Popadić za Nova.rs.

Foto: N1; Dragan Popadić

On kaže da su to tipični načini na koje autoritarne vođe pokušavaju da učvrste vlast i pokušaju progon političkih neistomišljenika, te da veruje da će to biti pokušano i u Srbiji.

“Dakle, predsednik se nudi da bude spasilac, jedini koji nas može spasiti u takvoj situaciji, a uslov da nas on spase je da mu se ne mešamo u posao, da mu poverujemo da je sposoban, pametan… Lično mislim da je to poziv da mu se još više vlasti preda u ruke”, smatra Popadić.

On podseća da već pola godine nema vlade, te da o tome niko ne govori.

“On jedini pregovara o Kosovu, o kreditu… Niko ne zna šta će on tačno izdogovarati u Pragu. Sve je ostavljeno njemu da on bude za kormilom. Krajnje je zabrinjavajuće što on ničim nije pokazao da je sposoban da se u takvim situacijama snalazi. Ni karakternim osobonima, niti odlukama koje je donosio”, zaključuje Popadić.

Upitan da li bi ovakvi Vučićevi govori mogli da posluže i ublažavanju pada rejtinga, što obično sledi usled rasta cena i lošijeg života, on odgovara:

“Kada je situacija tako kritična da on spasava što se spasiti može, ispada – da on nije radio to što je radio, da je umesto njega bio tu neko manje sposoban, požrtvovan, manje rodoljub…, situacija bi bila mnogo gora. Koliko god da je lošije, mi treba njega da veličamo, zato što je moglo da bude mnogo mnogo gore, a on nas je toga spasio. Krajnja nezahvalnost je zamerati mu u takvoj situaciji bilo šta”.

BONUS VIDEO Vučić se raspravljao sa hrvatskim novinarima u Pragu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare