Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se nakon odluke Evropske unije da se zabrani uvoz ruske nafte u Srbiju preko JANAF-a.

„Mi smo dobili informaciju da je će ta odluka biti doneta ranije, ali mi smo tražili da ta norma za Srbiju bude deroginrana. U nacrtu je to trebalo tako da bude, a onda su se naše komšije pohvalili da su oni zaslužni za to što nije došlo derogacije te norme za inače opšte uvođenje sankcija za uvoz ruske nafte. Time su neke države EU izuzete, poput Mađarske i Bugarske, ali Srbija nije. Hrvatska je samo radila svoj posao, koji radi više decenija, a naš je posao da nađemo odgovor na to, rekao je on.

Pročitajte još...

Vučić je potom, kad su novinari pokušali da mu postave pitanje, ušao u sukob sa hrvatskim novinarima.

“Samo vas molim nemojte da vičete. Prvo da odgovorim ovde, a onda ću ljubazno da odgovorim na vašu histeriju i nervozu”, rekao je on hrvatskim novinarima, da bi potom odgovorio na pitanje novinarke Pinka, Gordane Uzelac.

“Ljudi su izmislili moju izjavu da sma rekao da je Hrvatska kriva, a ja vam ponavljam – Hrvatska je samo radila svoj posao, sve ono što rade od 1941, godine, pa nadalje. Samo neka nastave da rade svoj posao. Što se nas tiče, ja ću govoriti o određenim dubinskim, strateškim i važnim ekonomskim, političkim, dalekosežnim odlukama u narednom periodu“, kazao je Vučić.

Na pitanje hrvatskih novinara zašto krivi Hrvatsku zbog toga što Srbija nije uvela sankcije Rusiji, Vučić je ponovio “Hrvatska samo radi svoj posao”.

“Ja uopšte ne krivim Hrvatsku. Hrvatska samo radi svoj posao i sve ono što je radila u prethodnih 80 godina. Što se tiče Hrvatske, vi ste se sami pohvalili da ste sami pohvalili da stojite iza toga protiv Srbije i da ste iza toga. Što se tiče uvođenja ili neuvođenja sankcija, ponoviću vam još jednom – niste vi ti koji ćete da vodite politiku Srbije preko slobodno izabranih predstavnika”, rekao je Vučić, dodajući da je “veoma ponosan na činjenicu da je Srbija slobodna zemlja i da sama donosi odluke”.

Vučić je dodao da neće biti potpunog prekida pregovora sa EU.

“Neće biti toga. Zašto bi toga bilo? Mislite zato što Hrvatska insistira na tome? Mnogo uspeha vam želim po tom pitanju”, rekao je Vučić.

Komentari

Svi komentari (34)