Foto: M.K/ATA images; shutterstock by VladaKg03

Premijerka Srbije Ana Brnabić priznala je nedavno da ne bi mogla dugo da izdrži sa 40.000 dinara. Ona je, gostujući na TV Blic, izjavila da bi joj minimalac potrajao svega nekoliko dana, što je i očekivano, imajući u vidu da je navikla na život na “visokoj nozi”. S druge strane, njen šef Aleksandar Vučić je svojevremeno, kao poslanik SRS, pokušao da mesec dana živi sa prosečnom platom, ali se ovaj eksperiment okončao veoma brzo.

Kad je upitana da prokomentariše to što je minimalac povećan na 40.000 i da li se slažem s tim da taj novac nije dovoljan za život, premijerka Srbije je rekla:

Pročitajte još...

„Složićemo se, bez ikakve sumnje! Ali ćemo se takođe složiti i da je pre samo 11 godina bio 150 evra, a danas se približava 350 evra“.

Voditeljka ju je zatim pitala koliko njoj može da potraje 40.000 dinara na šta je ona odgovorila „Nekoliko dana, pretpostavljam”.

Kad neko živi u vili Jovanke Broz, u čije je renoviranje po nekim procenama uloženo od nekoliko stotina hiljada do par miliona evra, ne plaća kiriju i račune i ne strahuje da će mu isljučiti struju, od njega se može očekivati i da kaže da mu je plata od 40.000 dinara dovoljna za svega nekoliko dana.

A kako je prošao Vučić

Za razliku od premijerke, koja pretpostavlja da ne bi mogla duže od nekoliko dana da preživi sa minimalcem, njen šef Aleksandar Vučić pokušao je da živi život običnog građanina. Naime, on je 2004. godine, prihvatio da učestvuje u novinarskom eksperimentu produkcije VIN, kojim je predviđeno da poslanici žive mesec mesec dana od tadašnje prosečne plate koja je iznosila 175 evra, odnosno 12.700 dinara.

Od petoro poslanika, koji su prihvatili učešće u ovom eksperimentu, Vučić je prvi odustao, jer je, kako se navodilo, sav novac potrošio za deset dana.

“Sa dvoje male dece ne može duže ako nećete da ih ostavite da gladuju”, rekao je tada Vučić.

Cilj ovog eskperimenta, kako su tvrdili njegovi autori, bio je da se poslanicima skrene pažnja na tešku ekonomsku situaciju u zemlji i da se upoznaju sa tim kako živi većina građana.

BONUS VIDEO Vučić: Pred nama je težak period, teži od onog devedesetih godina