Ono što smo preživeli 90-tih godina nije toliko strašno koliko će biti period pred nama. Ako je verovati procenama i upozorenjima Aleksandra Vučića, sledi nam možda i najteži period od 1944. i Drugog svetskog rata. A zašto i kako, predsednik ne ume da objasni: “Vi ne razumete šta se zbiva, to nisam nikad doživeo”.

Rat u Ukrajini mnogo toga je poremetio u celom svetu. Ne zna se da li će biti struje, grejanja, a cene hrane i ostalih kućnih potrepština već sada su otišle u nebo.

Ipak, najteži period za nas u Srbiji tek će uslediti, a na to nas malo – malo upozorava predsednik Srbije Aleksandar Vučić. O tome nas je obavestio već u martu mesecu, ubrzo nakon početka ruske agresije na Ukrajinu.

On je tada izjavio da je njegov posao da štiti interese naroda i da bi voleo kada bi “moglo nebo da se sruči na njega, a ne na našu zemlju”.

“Vi ne razumete šta se zbiva, to ne mogu da vam objasnim, to nisam nikad doživeo”, rekao je Vučić.

On je izjavio da niko ne zna šta sutra nosi i upozorio da je pred nama najteža situacija u svetu od 1945. godine.

“Nadvijaju se gradonosni oblaci”

U maju mesecu na sve je upozorio i patrijarha Porfirija, kome je preneo da je Srbija u mnogo težoj situaciji nego što to izgleda, i zatražio pomoć crkve. On je tada rekao da se nad našom zemljom „nadvijaju ogromni i gradonosni oblaci“, a da posle leta dolazi period možda najteži od 1944. godine do danas.

Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Srbija je u mnogo težoj situaciji nego što to izgleda danas. Napolju ne biste primetili bilo kakav problem i nema ga u ovokm trenutku. Da li se ozbiljni i gradonosni oblaci nadvijaju nad našom zemljom – da. Ne krijem to od naroda, ne mogu to ni od vas“, rekao je Vučić u obraćanju iz Predsedništva posle sastanka sa patrijarhom i zatražio pomoć Srpske pravoslavne crkve da građani razumeju poziciju u kojoj se zemlja nalazi.

I tada je rekao da neki svetski lideri predviđaju teže stanje nego što je bilo pred i tokom Drugog svetskog rata i istakao da će leto brzo proći, a „onda nam sledi najteže vreme od 1944. do danas“.

“Nisam spokojan”

Da nije spokojan priznao je nedavno i u parlamentu, kada je na dnevnom redu bilo usvajanje Izveštaja o pregovaračkom procesu sa Prištinom. On je i tada poručio da će “narednih šest, nešto više od šest i po meseci biće najteži za Evropu posle Drugog svetskog rata u celini”.

“Za nas možda i ne najteži, ali biće jedna od najsloženijih godina za građane Srbije od 1945. godine. Nisam spokojan i očekujem da posle osnovnih pritisaka dođu oni teže kategorije”, upozorio nas je predsednik.

“Mali i slabi propašće do 31. marta”

Pre dva dana izjavio je da je „ključno pitanje ko će da preživi sledeću jesen i zimu“, navodeći da energenti pokreću sve i da od njih sve zavisi. On je poručio da je važno da se pripremimo za period pred nama i poručio da taj period neće trajati samo šest meseci.

“Jer 31. marta ćemo da analiziramo ko je koliko izgubio. Ali ključno pitanje je ko će da preživi sledeću jesen i zimu. Ovo sada će da bude samo trijaža, mali i slabi propašće već do 31. mata, oni nešto jači dočekaće sledeću zimu, a ko će da preživi sledeću zimu to će u stvari biti od ključnog značaja“, rekao je predsednik.

“Strah me je veći nego ikad”

Da ga je strah izjavio je i juče, navodeći da je pred Srbijom „teži period, teži od onog iz 90-ih godina“.

„Strah me je veći nego ikada od onoga što se pred Srbijom nalazi“, rekao je Vučić.

On je rekao da se plaši da će do nove Staljingradske bitke doći mnogo brže nego što se misli i da ostaje pitanje „gde ćemo mi Srbi, šta ćemo sa sobom“.

„Hoćemo li uspeti da sačuvamo i levu i desnu obalu Dunava za sebe, a ne za nekog drugog“, zapitao se Vučić.

BONUS VIDEO Kako Vučić slagao da ne poznaje Lukija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare