Foto:Shutterstock/E-Stock/Filip Krainčanić/Nova.rs

Novinarka TV Pink Gordana Uzelac upitala je večeras predsednika Srbije Aleksandra Vučića o situaciji sa energentima tokom predstojeće zime u Evropi, a u svom pitanju je navela kako u Beču zbog restrikcija struje prestaju da rade restorani, pa je morao i sam Vučić da je ispravi. Međutim, sprski predsednik je izneo daleko gori scenario tvrdeći da se u Beču gase biznisi te da ih čeka "kataklizma"

Gordana Uzelac je na konferenciji za novinare, nakon održane sednice Predsedništva Srpske napredne stranke, prvo pitala predsednika o izjavi francuskog predsednika Emanuela Makrona da će „građani morati da budu žrtvovani i da je došao kraj vremenu blagostanja“, a onda se osvrnula i na Beč.

„Čak i u Beču, ako se ne varam, restorani prestaju da rade zbog restrikcija, hoćemo li mi moći to da preživimo i u kakvom stanju“, upitala je Gordana Uzelac.

„Makron je upozorio svoje stanovnike da je prošlo vreme blagostanja, ostalo nam je sedam meseci i sedam dana do 31. marta, gde merimo da prođe svaki dan i da se borimo da ne bude isključenja struje. Najveće evropske zemlje suočiće se sa isključenjima struje, ja još ne mogu da potvrdim da mi hoćemo, borićemo se svakog dana“, počeo je predsednik Srbije, a onda se osvrnuo i na pitanje o Beču.

„A u Beču koliko sam shvatio oni obustavljaju biznis od decembra i januara zbog toga što su im računi za struju četiri ili pet puta veći. Oni koji su plaćali 2.000 i nešto evra sada plaćaju po devet i deset hiljada. Ljudi, to će biti kataklizma, mi srećom imamo dobro stanje javnih finansija i zato sam zahvalan Ani (Brnabić) i Siniši (Malom)“, rekao je Vučić.

Inače, predsednik Srbije se na konferenciji još bavio situacijom sa električnom energijom pa je još naveo kako se isključenja struje najavljuju u Velikoj Britaniji i Finskoj.

Aleksandar Vučić Izjava za medije posle sednice Predsedništva SNS-a Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„U Nemačkoj je cena rasla pet puta u prethodnih šest meseci. Mi 40 evra plaćamo megavat sat, a kada kupujemo plaćamo 630 evra“, rekao je Vučić.

Inače, mediji su ranije preneli priču pojedinih bečkih ugostitelja koji su govorili da će zbog velikog rasta cene struje biti prinuđeni da u januaru proglase stečaj, ali ne da se restorani zatvaraju zbog navodno restrikcija.

Podsetimo, Predsedništvo Srpske napredne stranke (SNS) održalo je večeras sednicu na kojoj su raspravljali o novom mandataru, predstojećoj izbornoj skupštini SNS-a, ali i situaciji na Kosovu.

Aleksandar Vučić je najavio da će ime mandatara saopštiti u roku od 48 sati, odnosno u petak uveče ili subotu ujutru.

BONUS VIDEO – Nema više ruske nafte za nas, mi smo pod sankcijama

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare