Premijer Hrvatske Andrej Plenković odgovorio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. On je rekao da iz Srbije stižu burne i “besprizorne reakcije” zbog odluke Evropske unije da zabrani našoj državi uvoz ruske nafte preko JANAF-a.

“Video sam prilično burne i veoma bespriznorne reakcije iz Srbije, naročito medija. Dakle, ja sam u zadnja tri meseca glavni ustaša u Srbiji. Sad smo prešli iz tabloida u ove, pod znacima navoda, malo ozbiljnije medije. Međutim, treba reći ono što jeste – ovo je stav svih članica EU. Drugo, Srbija u ovakvim okolnostima ne može sedeti na dve stolice i nepoštovati nijednu sankciju prema Rusiji. Srbija može da dobija naftu putem JANAF-a, sve što treba može joj biti dopremljeno, osim ruske nafte”, rekao je Plenković.

Pročitajte još...

Plenković je pozvao državni vrh Srbije da se “bolje raspitaju” pre nego što optuže Hrvatsku da je sprečila izuzeće naše države kad je reč o uvozu ruske nafte.

“Bilo je mnogo zemalja koje nisu videle nikakvu potrebu za derogacijom. Da je ugrožena Srbija u pogledu nafte, da ljudi ne mogu raditi, da građani neće moći imati benzin za svoje aute, to je drugo pitanje, ali nijednog argumenta tog tipa nije bilo. Mi imamo situaciju da će Srbija dobijati jeftinu rusku naftu, koja će doći od hrvatske luke u Sribju. Tako će Srbija, zbog dila sa Putinom, u ovim okolnostima, gde on vrši agresiju na Ukrajinu, imati jeftiniju naftu i benzin? Šta smo mi tu? Nekakve korisne budale”, upitao je Plenković, rekavši da od predsednika Srbije i premijerke “dolazi nenormalna retorika”.

“Ja sam prvi put doživeo da sam glavni ustaša u Srbiji. To je retorika van svih okvira i van svake pameti. Srbija mora da poštovati sankcijski režim EU i neće ni na koji način biti ugrožena”, naveo je on.

BONUS VIDEO: Vulin ponovo o Hrvatima: Njihova politika prema Srbiji je mešavina loših namera i kompleksa, ovo je ustaška politika!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare