Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo je nedavno niz zamerki na račun Radio televizije Srbije zbog načina kako su izveštavali sa protesta "Srbija protiv nasilja". Istovoremeno, predsednik voli da ponavlja kako u vreme dok su on i SNS bili u opoziciji bila "neviđena medijska blokada" i da se naprednjaci praktično nigde nisu pojavljivali. Verovatno bi neko i poverovao da je to tačno, da se s vremena na vreme na društvenim mrežama ne pojave snimci koji pokazuju da ono što predsednik govori ipak nije tačno.

Govoreći nedavno o radu Radio televizije Srbije, Vučić je zamerio javnom servisu što je posvetio više nego što je on mislio da je potrebno vremena protestu „Srbija protiv nasilja“, te je pozvao organizatore protesta da istaknu kao zahtev smenu rukovodstva ove televizije, jer će on to, kako je dodao, podržati.

Pročitajte još...

„RTS nikada nije bio zahtev, ali potpisaću im. Mislim da je RTS postao, ajde kao predsednik biću blaži, postao je veoma pristrasan na njihovu stranu, tako da je to najblaže što mogu da kažem.. To ima samo u Severnoj Koreji da vam se uključuju pet puta tokom dnevnika na protest u RTS-u, u državnom mediju. Uz svo poštovanje prema Severnoj Koreji, to samo još tamo ima“, istakao je Vučić.

U nekoliko navrata predsednik je, govoreći o medijskoj sceni u Srbiji, tvrdio da je ona danas daleko bolja nego kad su on i SNS bili u opoziciji, te da se oni tada nigde nisu pojavljivali. Međutim, činjenice pokazuju da je situacija u vreme kad je on bio opozicija bila potpuno drugačija.

Tako, na primer, ono što je zamerio RTS, zbog izveštavanja sa protesnog skupa, nije mu (naravno) smetalo kad je on bio opozicija i kad je javni servis imao direktno uključenje sa protesnog skupa SNS tokom kog im je bio sagovornik tadašnji drugi čovek naprednjaka – Aleksandar Vučić.

Kako je izveštavao RTS kad su naprednjaci bili opozicija

U velikoj analizi portala Istinomer, podseća se da je odmah nakon cepanja Srpske radikalne stranke i formiranja Srpske napredne stranke, njen tadašnji lider Tomislav Nikolić dao intervju RTS-u (11. septembar 2008), a mesec dana kasnije je gostovao i u emisiji „Da, Možda, Ne“.

Foto:printscreen/RTS; Tanjug/Vladimir Šporčić

Odmah na početku 2009. godine, 5. januara, Nikolić ponovo daje intervju RTS-u. Vučić u oktobru 2009. gostuje u emisiji „Oko“, a u novembru Nikolić daje još jedan intervju RTS-u, ovog puta Nenadu Lj. Stefanoviću u emisiji „Svedok“. Takođe, 4. decembra Jorgovanka Tabaković gostuje u emisiji „Da, Možda, Ne“.

Jorgovanka Tabaković u aprilu 2010. gostuje u emisiji „Upitnik“, a Tomislav Nikolić najpre u oktobru 2010. još jednom daje intervju Nenadu Lj. Stefanoviću u emisiji „Svedok“, pa potom u decembru ima duel sa tadašnjim potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem u emisiji „Upitnik“. Pre toga, u oktobru, na RTS-u se pojavljuje i Marko Đurić, u emisiji „Oko“.

Tokom 2011, u predizbornoj godini, pojavljivanje naprednjaka na RTS-u sve je češće.

Istinomer podseća da u januaru 2011, Aleksandar Vučić daje intervju Zoranu Stanojeviću u emisiji „Oko“, a u februaru u istoj emisiji gostuje i Jorgovanka Tabaković. Ona gostuje i u martu u emisiji „Upitnik“. Vučić odlazi u aprilu u „Da, Možda, Ne“, u maju je Tomislav Nikolić još jednom gost Nenadu Lj. Stefanoviću u „Svedoku“. Potom, u septembru Jorgovanka Tabaković gostuje u „Oku“, u oktobru u istu emisiju odlazi Tomislav Nikolić, a Vučić u novembru gostuje u „Da, Možda, Ne“, dok u decembru daje intervju Zoranu Stanojeviću u emisiji „Oko“.

BONUS VIDEO: Ovo je medijska slika Srbije: Kosovo je nad tema, Vučić najprisutniji, ton naravno pozitivan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare