miting sns
Aleksandar Vučić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić više od pet meseci nije imao nijednu negativnu sekundu na Radio televiziji Srbije, pokazuju istraživanja koje je sproveo BIRODI.

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) je sproveo monitoring izveštavanja Dnevniku 2 RTS-a, preko kojeg se o politici u Srbiji informiše najveći broj građana Srbije, u periodu 1.12.2022.do 15.5.2023.U periodu monitoringa izveštavanja predsednik Republike bio zastupljen sa ukupnih 23676 sekundi, odnosno 23% svih aktera u dnevniku.

Pročitajte još...

Od navedenog vremena, predsednik Republike Srbije bio je predstvljen sa 78,1% pozitivnog, 21,9% neutralnog i 0% negativnog vremena.

Ovakav nalaz o tonalitetu izveštavanja, kojim dominiraju pozitivno i promotivno, a izostaje kritičko i analitičko izveštavanje o radu predsednika Republike, uredici Dnevnika 2 su prekršili: Ustav Republike Srbije (član 51), Zakon o elektronskim medijima (član 47), Zakon o javnim medijskim servisima (član 4), Statut RTS-a (član 6) i

Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga (članovi 4 od 8) koji garantuju građanima, odnosno od medija zahtevaju instinito, objektivno, pravovremeno i potpuno informisanje.

Pozivamo generalnog direktora i Upravni odbor RTS-a da u skladu sa svojim ovlašćenjima po Zakonu o javnim medijskim servisima i Statutu RTS-a obezbede informisanje građana Srbije koje garantuje Ustav i zakoni Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar