Iako je od prvog protesta “Srbija protiv nasilja” jasno da je smena vrha RTS jedan od glavnih zahteva, iako su se građani prošle subote okupili upravo ispred zgrade javnog servisa tražeći ostavke, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušao je ovim povodom da obmane javnost. On je u nedelju uveče, gostujući u emisiji “Hit tvit”, rekao da smena rukovodstva nikada nije bila zahtev protesta, ali da je spreman da je potpiše. I tako još jednom izašao izvan svojih nadležnosti, jer predsednik države nema nikakve veze sa odlukom o tome ko će voditi javni servis.

“RTS nikada nije bio zahtev, ali potpisaću im. Mislim da je RTS postao, ajde kao predsednik biću blaži, postao je veoma pristrasan na njihovu stranu, tako da je to najblaže što mogu da kažem…”, rekao je Aleksandar Vučić na Pinku, govoreći o protestima, a zatim uporedio izveštavanje javnog servisa sa onim u Severnoj Koreji.

“To ima samo u Severnoj Koreji da vam se uključuju pet puta tokom dnevnika na protest u RTS-u, u državnom mediju. Uz svo poštovanje prema Severnoj Koreji, to samo još tamo ima“, zaključio je Vučić.

Aleksandar Vučić u emisiji Hit Tvit na RTV Pink
Foto: Screenshot TV Pink

Kao da svako malo ne gostuje u Dnevniku ove kuće. Kao da BIRODI konstantno ne objavljuje podatke o tome na koji način javni servis izveštava o predsedniku države, te da u njihovom informativnom programu nema ni sekunde kritike Vučića. Kao da RTS nije gotovo potpuno ignorisao sve prethodne proteste “Srbija protiv nasilja”, sve dok se građani nisu okupili ispred njihovih vrata.

Ipak, problematičniji je onaj prvi deo Vučićeve izjave.

Pored već pomenutog obmanjivanja javnosti o zahtevima protesta, tu je i izjava predsednika da će da potpiše smenu rukovodstva RTS.

Ima li Vučić za to ovlašćenja?

Sagovornici novina “Nova” kažu – nikakva.

Sam donosi odluke o svemu

Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Judita Popović kaže da to nije u nadležnosti predsednika države.

Foto: N1

“Mislim da je to njegov lični doživljaj, da sam donosi odluke o svemu, ali što se ovoga tiče, to zaista nije u njegovoj nadležnosti. Mi znamo kako stvari funkcionišu. REM bira članove Upravnog odbora RTS, koji zatim na konkursu bira direktora. Dakle, Vučić s tim nema nikakve veze”, navodi Popović.

Da je Vučić ovom izjavom jasno istupio izvan svojih ingerencija smatra i direktor vesti na televiziji Nova S Slobodan Georgiev.

Slobodan Georgiev gost u emisiji Utisak nedelje na televiziji Nova S Foto:Ivan Dinić/Nova S

“Iako nemam ništa pozitivno da kažem o dva čoveka koji su na vrhu RTS, direktoru Draganu Bujoševiću i uredniku informativnog programa Nenadu Lj. Stefanoviću, koji evo već osam godina uništavaju novinarstvo u Srbiji, ova Vučićeva izjava je čista pretnja. I nije upućena samo RTS-u, Vučić je vrlo otvoreno targetirao i sve zaposlene u Junajted mediji i Dragana Šolaka, koga je okarakterisao kao inicijatora svega lošeg u Srbiji. Setimo se da su tako za Slavka Ćuruviju govorili da je doveo NATO bombe u Srbiju, e pa ovo je na tom nivou pretnje i nasilja. A s tim se ne treba šaliti. S obzirom da nam preti predsednik države, pitam se ko će da nas zaštiti”, kaže Georgiev za list “Nova”.

Da ima političke volje…

Prema njegovom mišljenju, da zaista ima političke volje rukovodstvo RTS može da se smeni “za dva dana”.

“Vlada može da donese leks specijalis, koji bi se zatim usvojio u Skupštini. U njegova tri člana sve bi se to moglo rešiti. Prvi, da se sadašnji saziv REM ukida. Drugi, da se odredi novi saziv Saveta REM i treći da taj novi REM ima obavezu da poništi konkurs o dodeli nacionalnih frenkvencija i smeni rukovodstvo RTS. Dakle, ovi zahtevi protesta bi mogli da se ispune, ali nema političke volje”, zaključuje Georgiev.

Podsetimo, pored smene rukovodstva javnog servisa, među zahtevima protesta su i smena članova Saveta REM, ministra policije Bratislava Gašića, direktora BIA Aleksandra Vulina, ukidanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi, kao i zabrana rijaliti emisija.

BONUS VIDEO: Srbija protiv nasilja iza zgrade RTS-a!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare