Foto: Shutterstock, Facebook

Diplomirana pravnica iz redova vranjskog odbora Srpske napredne stranke, Jadranka Stojanović, predložena je od strane Komisije lokalne Skupštine koja imenuje direktore javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad Vranje, za novu v.d. direktorku Centra za socijalni rad, uprkos činjenici da je i sama članica ove Komisije. Ovaj "kiks" zakomplikovao je partijske raspodele u Vranju, a ima li direktnog sukoba interesa, trebalo bi da oceni Agencija za sprečavanje korupcije.

Stojanović, inače odbornica Skupštine grada Vranja, se prema našim saznanjima pre ove kandidature nije odrekla članstva u Komisiji za mandatno imunitetska i administrativna pitanja i izbor i imenovanja, u čijoj je nadležnosti utvrđivanje predloga za imenovanje i razrešenje direktora i članova upravnih i nadzornih odbora preduzeća, ustanova, organizacija i službi čiji je osnivač Grad Vranje.

U ovom slučaju, radi se o funkciji vršiteljke dužnosti direktora Javne ustanove Centar za socijalni rad, koju bi Stojanović nasledila od dosadašnje v.d. direktora Dragane Arsić, kao jedina kandidatkinja koju je Komisija predložila Skupštini, bez javnog poziva i konkursa. Iz redova je vranjskog odbora SNS, čiji odbornici imaju apsolutnu većinu u Skupštini grada Vranja, te je njeno imenovanje gotovo izvesno.

Zbog činjenice da je Stojanović imenovana za direktorsku funkciju kao članica Komisije koja zapravo imenuje direktora, trebalo je da se pre donošenja rešenja zatraži mišljenje državne Agencije za sprečavanje korupcije, kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Pročitajte još...

Prema njegovim rečima, odbornici Skupštine grada Vranja koji su predložili svoju koleginicu da bude v.d. direktora javne ustanove Centar za socijalni rad, trebalo je da zatraže mišljenje od Agencije za sprečavanje korupcije, pre nego što daju predlog.

Dodaje da je „razlog više okolnost da davanju predloga nije prethodio javni konkurs, poziv ili druga procedura u kojoj bi taj izbor bio vršen među više kandidata na osnovu njihovih kvalifikacija“.

„Sama predložena odbornica ne bi smela da učestvuje ni u predlaganju ni u glasanju, ali to ne isključuje mogućnost sukoba interesa kod njenih kolega iz same Skupštine grada“, rekao je Nenadić.

Upitan da prokomentariše situaciju i današnje zasedanje Komisije, predsednik Skupštine grada Vranja i potpredsednik pomenute Komisije koja imenuje direktore javnih ustanova, dr Dejan Tričković, je za vranjski portal Slobodna reč rekao da se Stojanović „izuzela iz glasanja“.

„Ono što je već objavljeno u medijima je tačno, Stojanović je predložena umesto Arsić. Ona se izuzela iz glasanja, to je ušlo u zapisnik. U svakom slučaju ukoliko dođe do neke greške, reagovaće Agencija za sprečavanje korupcije. Ona je pravnica, ne bi napravila takvu grešku“, rekao je Tričković..

Da bi odbornici Skupštine grada Vranja uopšte mogli Stojanović da biraju za direktorku, potrebno je da se prethodno odrekne mandata, jer je i dalje odbornica.

Najbolja adresa za odgovor na pitanje da li u ovoj situaciji, kada članica komisije koja koja imenuje direktore, bude imenovana za neku direktorsku funkciju, jeste Agencija za sprečavanje korupcije, zbog čega smo im poslali upit o tome jesu li upoznati sa slučajem, da li je neko iz Skupštine grada Vranja zatražio mišljenje Agencije o ovom imenovanju, da li je mišljenje zatražila sama Stojanović i da li u ovom slučaju ima sukoba interesa.

Iz Agencije je ubrzo stiglo obaveštenje o prijemu mejla, a odgovori se očekuju u narednih 15 dana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare