Dejan Tričković Foto: Nova.rs

Za nabavku i ugradnju kotlova u porodičnoj kući, aktuelni predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković bi, kao prvi na rang listi po javnom pozivu koji je trebalo da pomogne Vranjancima da zamene stolariju, kotlove ili ugrade solarne panele, iz gradskog i republičkog budžeta mogao da dobije pomoć u vrednosti i do 85.000 dinara. Prema podacima sa sajta Agencije za sprečavanje korupcije, Tričkovićeva plata je oko 108.000 dinara - duplo veća od prosečne zarade u Vranju i za 76.000 dinara veća od minimalne zarade, koju na tržištu prima veliki broj Vranjanaca u privatnom sektoru.

Komisija za realizaciju mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji grada Vranja, osnovana od strane Gradskog veća, odlučila je da Tričkovićeva prijava na Javni poziv za sufinansiranje mera energetske efikasnosti za nabavku i instalaciju kotlova (zavedena pod rednim brojem 40-290/2021-04) dobije najviše poena, odnosno bude prva od pet, koliko ih je na preliminarnoj listi građana koji će dobiti novac iz gradskog budžeta.

Tričković, čija mesečna plata po poslednjem izveštaju na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije iznosi 107.727 dinara, poseduje kuću sa pomoćnim objektom od 138 kvadratnih metara, automobil Citroen C4 iz 2005. godine i 16,52 odsto udela u Veterinarskoj stanici „Vranje“, nominalne vrednosti oko 680.000 dinara.

Za sufinansiranje unapređenja energetske efikasnosti u Vranju izdvojeno je 4,9 miliona dinara, od čega je oko 2,5 miliona opredelio Grad Vranje, a 2,4 miliona Ministarstvo rudarstva i energetike. Kako su nadležni ranije objasnili, građani čija prijava „prođe“ snose 50 odsto troškova za zamenu stolarije, ugradnju kotlova ili postavljanje solarnih panela, dok ostalih 50 odsto grad ne uplaćuje u novcu, već prosleđuje privrednicima kod kojih će građani nabavljati materijal i usluge. Ukupna planirana sredstva za meru za koju se prijavio i Tričković su 1,5 miliona dinara, stoji u Pravilniku o sufinansiranju mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova.

„Grad će definisati sredstva podsticaja sa PDV-om koja će dodeliti pojedinačnom krajnjem korisniku za ovu meru kao manji iznos od 50 odsto ukupnog prijavljenog iznosa sa PDV-om za ovu meru i to do 85.000 dinara sa PDV-om po prijavi za nabavku i ugradnju kotlova ili grejača na biomasu za porodične kuće“, stoji u pomenutom Pravilniku donetom od strane Gradskog veća 5. jula ove godine. Pored Tričkovića, prijavu je „prošlo“ još četvoro Vranjanaca.

Nenadić: Gradsko veće da zatraži mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije

Kako za portal Nova.rs objašnjava Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija, Tričković kao predsednik Skupštine može biti u sukobu interesa samo ako konačnu odluku donosi upravo Skupština.

Prema njegovim rečima, pravilo o sukobu interesa funkcioniše tako da se vezuje za onoga ko donosi odluku, te ako odluku ne donosi Skupština, onda formalno njen predsednik ne može biti u sukobu interesa, ali mogu biti članovi Gradskog veća, pošto Skupština njih bira.

„U suštini, članovi Gradskog veća bi pre usvajanja konačne odluke trebalo da zatraže mišljenje od Agencije za sprečavanje korupcije, s obzirom na to da Skupština bira članove upravo tog veća i da među njima može postojati odnos zavisnosti. To ne znači da je konkurs namešten u korist predsednika Skupštine, to se može utvrditi samo analizom uslova, kriterijuma, visinom opredeljenih sredstava…“, kaže Nenadić za portal Nova.rs.

Dodaje da je neophodno utvrditi jesu li uslovi postavljeni valjano, objektivno i u javnom interesu.

Apsurd: Govorio da je ponosan zbog Verice Barać, već bio u sukobu interesa

Aktuelni predsednik vranjske Skupštine na ovu funkciju došao je iz redova SNS-a, čiji je član postao pre majskih izbora 2012. godine, kada je postao predsednik Gradskog odbora. Prethodno je od 1997. godine bio zaposlen u Veterinarskoj stanici u Vranju, gde je u dva mandata bio zamenik direktora i učestvovao je u privatizaciji, te je postao i jedan od suvlasnika.

Upravo je zbog aktivnosti u Veterinarskoj stanici bio na tapetu Agencije za sprečavanje korupcije, jer je kao suvlasnik u vreme dok je bio odbornik u Skupštini grada Vranja sklopio ugovore sa Gradom za veštačko osemenjivanje krava i zbrinjavanje pasa lutalica. Tada se zvanično pravdao nepoznavanjem zakona.

Zanimljivo je da je ulica u kojoj živi na upravo njegovu inicijativu ponela naziv nekadašnje predsednice Agencije za borbu protiv korupcije Verice Barać, kojoj se divio zbog „hrabrosti i pravdoljubivosti“. U intervjuu za ugašeni nedeljnik Vranjske je sredinom septembra 2013. godine, par meseci pre nego da Agencija objavi da je u sukobu interesa, govorio o borbi protiv korupcije:

„Iskreno i bezrezervno podržavam borbu protiv korupcije i u tome sam uz predsednika stranke kojoj pripadam“, govorio je Tričković.

Bonus video: Dragan Đilas objašnjava žašto su propali pregovori 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare