Foto:A.K ATA; MLADEN SAGOVAC; Dragan Mujan/Nova.rs; Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon što je potpredsednik Narodne stranke i šef njihovog poslaničkog kluba Miroslav Aleksić smenjen sa čela Izvršnog odbora partije, slična sudbina zadesila je i poslanika Đorđa Stankovića, koji zvanično nije više na čelu odbora u Nišu. Iako sve liči na “odmazdu” zbog Aleksićeve najave kandidature za predsednika stranke i Stankovićeve otvorene podrške, novopostavljeni poverenik Narodne stranke u Nišu Stefan Jovanović kaže da je sve u skladu s propisima.

U nedelju je do javnosti sigla vest da je poslanik Narodne stranke Stefan Jovanović imenovan za poverenika Gradskog odbora Niš i da će njegov zadatak biti da organizuje rad Odbora do stranačke skupštine, zakazane za 22. oktobar.

U saopštenju stranke se navodi da će Stefanu Jovanoviću mandat trajati 120 dana i da neće biti kandidat za predsednika Gradskog odbora Narodne stranke Niš na sledećoj izbornoj skupštini.

Jovanović je praktično zamenio Đorđa Stankovića, poslanika koji je javno pružio podršku kandidaturi Miroslava Aeksića za predsednika partije.

Interesantno je da je njegov mandat istekao u februaru, ali je smenjen tek sad i to svega nekoliko dana nakon što je niški odbor Narodne stranke javno podržao Aleksića.

Šta se tačno desilo u Nišu, pitali smo i Jovanovića i Stankovića.

Istraživanja pokazala da je Niš zreo za promene

Stefan Jovanović kaže da je mandat gradskom odboru u Nišu istekao u februaru ove godine i da do sada nije organizovana Skupština gradskog odbora.

Stefan Jovanović Foto: Narodna stranka

“Jedino pravno rešenje bilo je da se imenuje poverenik. Moj mandat je tehnički, sa zadatkom da organizujem Skupštinu gradskog odbora na kojoj će biti izabran predsednik i ostali organi, a ja svakako neću biti kandidat na tim izborima. Đorđe je potpredsednik stranke i moj dugogodišnji prijatelj i verujem da će mi pomoći u organizaciji rada odbora do Skupštine. Mislim da su nedavna istraživanja pokazala da je Niš zreo za promene i da je lokalna vlast SNS loše ocenjena i to predstavlja veliku šansu za opozciju”, navodi Jovanović.

Na pitanje da li sve ovo ima veze sa sukobom dve struje u Narodnoj stranci i da li se mogu očekivati smene i u drugim odborima, odgovara:

“Može se očekivati da će sve biti u skladu sa propisima. To je nadležnost Izvršnog odbora, a na čelu Izvršnog odbora je doktor prava koji sigurno neće raditi ništa van Statuta i pravila. U to sam uveren”.

Zanimljivo je i da se druga strana poziva na rad Izvršnog odbora.

Za smenu saznao iz medija

Poslanik Đorđe Stanković za Novu kaže da je saznao za smenu iz medija, da ga niko iz stranke o tome nije informisao i da nije dobio nikakvu odluku Izvršnog odbora.

Đorđe Stanković Foto: Printscreen/RTS

“A jedino Izvršni odbor može da me smeni s mesta vd predsednika odbora. Zato je legitimitet ove odluke doveden u pitanje. Međutim, niko ne treba da misli da ovo nismo očekivali. Ovo je samo još jedan u nizu poteza pravnog nasilja legaliste Vuka Jeremića. Ovo je proces s kojim su krenuli još od smene Izvršnog odbora i Miroslava Aleksića sa tog mesta, sad nastavljaju. Smeniće svaku osobu koja nije na njihovoj strani, jer ovo nema veze sa isticanjem mandata, vd predsednik odbora sprovodi izbore, ovo je poruka da demokratija ne postoji niti će je biti”, kaže Stanković i dodaje:

“Shodno tome, dalje odluke ću donositi sa Miroslavom Aleksićem i Borom Novakovićem, ali i mojim saradnicima i članovima odbora u Nišu, ali i sa preko 80 odbora Narodne stranke koji su jasno dali do znanja šta misle o svemu ovome. Ovu sliku o sebi Narodna stranka nije smela da dozvoli, i podsećam da saradnja u opoziciji postoji, ali naravno ovo je sve deo procesa i deo života unutar stranke, tako da molim za razumevanje. Ovo će svakako pomoći pročišćenju i većem fokusu opozicije u budućnosti”.

BONUS VIDEO: Aleksić sa skupa podrške inspektoru Mitiću 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare