Miroslav Aleksić i Vuk Jeremić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Filip Krainčanić/Nova.rs

U Narodnoj stranci Vuka Jeremića ponovo je došlo do previranja. Kako saznaje Nova.rs, prethodnih meseci izvestan broj odbora ove stranke tražio je vanrednu sednicu Skupštine, na kojoj bi se glasalo o predsedniku. Kao protivkandidat Jeremiću spominje se aktuelni potpredsednik Miroslav Aleksić. Konačna odluka može se očekivati krajem oktobra.

Prema saznanjima našeg portala, više od polovine odbora Narodne stranke širom Srbije zastupa stav da bi trebalo da se glasa o postojećem rukovodstvu. Oni smatraju da bi novi predsednik Narodne stranke trebalo da bude Miroslav Aleksić, aktuelni potpredsednik i šef njihove poslaničke grupe u Skupštini Srbije.

Predlog ovih odbora je bio da se što pre održi vanredna sednica Skupštine stranke.

Međutim, u subotu je održana sednica Glavnog odbora na kojoj su govorili i Vuk Jeremić i Miroslav Aleksić, ali o promeni rukovodstva nije bilo ni reči.

“Nedoumice, nemir i podele…”

U međuvremenu je Vuk Jeremić poslao mejl članovima stranke u kojem ih obaveštava da je zakazao sednicu Skupštine Narodne stranke za 22. oktobar 2023.

Foto:privatna arhiva

“Poslednjih nedelja u stranci je bilo različitih glasova koji su, verovatno, došli i do vas. Ovi glasovi su izazvali nedoumice, nemir i podele u našim redovima u trenucima kad nam je to najmanje potrebno. Bilo je neuspešnih pritisaka i pokušaja da se sazove hitna i vanredna skupština stranke, što bi samo produbilo podele i ništa ne bi rešilo. Nisam to želeo da dozvolim”, napisao je Jeremić u pismu članstvu.

“Narodna stranka je utemeljena na demokratskim vrednostima. Upravo zbog toga smo uspeli da izgradimo organizaciju u kojoj je moguće imati različita mišljenja. To je ono što nas čini jakim i sposobnim da se suočimo sa izazovima koje donosi politika. Kao i u svakoj porodici sloga i jedinstvo su od izuzetne važnosti. Redovna skupština u oktobru je zato prilika da se okupimo kao porodica, otvoreno razgovaramo o svemu i pronađemo zajednička rešenja za izazove koji su pred nama”, poručio je, između ostalog, Jeremić.

S odlukom da se Skupština održi u oktobru, kako saznajemo, složila se većina članova na sednici Predsedništva održanoj prošlog četvrtka.

PROČITAJTE JOŠ:

Vuk Jeremić i Miroslav Aleksić nisu želeli da komentarišu ceo slučaj, pa ćemo, sudeći prema trenutnoj situaciji, epilog videti tek u oktobru.

Nesuglasice oko Ponoša

Ovo nisu prve trzavice u ovoj stranci. Poslednje nesuglasice dešavale su se uoči i nakon prethodnih parlamentarnih i predsedničkih izbora.

Tada je u okviru koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije došlo do nesuglasica oko predsedničkog kandidata. Nakon što je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas u javnost izašao sa predlogom da to bude Zdravko Ponoš, tadašnji potpredsednik Narodne stranke i jedan od dugogodišnjih bliskih saradnika Vuka Jeremića.

Predsedniku Narodne stranke je, kako je objašnjavao, zasmetalo što je Đilas samostalno odlučio da izađe s ovim predlogom i istakao je da bi njihov prvi izbor bio ne Ponoš, već Miroslav Aleksić.

Ponoš je zatim, svega nekoliko meseci pred izbore, napustio sve rukovodeće funkcije u Narodnoj stranci, uključujući i mesto prvog čoveka beogradskog odbora.

Biljana Stojković, Zoran Lutovac i Zdravko Ponoš Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Ipak, nakon što je zvanično objavljena Ponoševa kandidatura, Jeremić je rekao:

„Naša odluka da sačuvamo jedinstvo opozicije je konačna i naša podrška zajedničkom kandidatu će biti bezrezervna. Bez obzira što je Ponoš član Narodne stranke koga predlaže (predsednik SSP) Dragan Đilas, a ne Narodna stranka, mi smo spremni da ga podržimo”.

Ponoš je nakon izbora napustio Narodnu stranku i osnovao pokret SRCE.

BONUS VIDEO: Dok Aleksić govori o nesreći u Mladenovcu Gašić se smeje 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar