Vladimir Đukanović i Nebojša Stefanović
Vladimir Đukanović i Nebojša Stefanović Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić/mod.gov.rs

Ministar odbrane, Nebojša Stefanović, izjavio je danas da je njegov stranački kolega iz SNS, Vladimir Đukanović, misteriozno postao zastupnik bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović i da koristi svoj uticaj da bi vršio pritisak na pravosuđe.

“On je odgovoran za pravljenje ovakve strategije odbrane. On je taj koji odbranu ne zasniva na informacijama i dokazima, već na lažima i manipulacijama, ali to je odnos njega i njegove klijentkinje. Nažalost, pravne posledice takvog dogovora će snositi samo ona (Dijana Hrkalović, prim. aut.). Đukanović nije samo advokat, već i član Visokog saveta sudstva i on utiče na izbor sudija. On u medijima i na sudu zastupa svoje klijente, nekad zvanično, nekad nezvanično. Zašto kažem nezvanično? Zato što je misteriozno, pod nejasnim okolnostima postao advokat Dijane Hrkalović, ali on ima pravo na to. Posredno je uključen u odbranu nekih ljudi kroz medijske kampanje na televizijama i kroz televizijsku emisiju koju sam vodi”, objašnjava Stefanović.

On smatra da Đukanović svojim medijskim istupima i pritiskom na pravosuđe pokušava da utiče na tok suđenja i istražnog procesa.

“Ovde ništa nije volešbno, jer je on političar i član VSS koji ima uticaj. On je član Predsedništva SNS kao i ja, ali ja to ne radim. On to radi da bi promovisao svoj advokatski biznis. To je suština i ogoljena istina. Ovo je, u najmanju ruku nemoralno, spajanje političara i advokata, a možda i nešto teže. Matrica njegovog rada sa klijentima je već poznata svima; on direktno preuzima odbranu osumnjičenih u nekim teškim krivičnim delima, kao što je to Dijana Hrkalović ili zove neke osumnjičene, gde nije advokat, u svoje emisije. Od tog trenutka oni menjaju svoje ranije date iskaze i krivicu svaljuju na nekom drugom, u nekim slučajevima i na mene”, smatra Stefanović.

Ministar odbrane ističe da to što radi Đukanović predstavlja tešku zloupotrebu.

“Njegovi klijenti se nadaju boljem tretmanu i položaju zato što smatraju da za branioca imaju uticajnu političku ličnost koja to može da im izdejstvuje. Nedopustivo je da vi budete uticajni političar i advokat koji, pred sudijama u čijem izboru učestvujete, branite klijente, a onda još na televizijskim emisijama objašnjavate šta oni moraju da prihvate. O toku suđenja ne želim da se izjašnjavam, ali mislim da je svima u interesu da se svako suđenje odvija u skladu sa zakonom, u skladu sa dokazima, a da sudije samostalno donose odluke”, poručuje on.

O vojnoj vežbi i odnosu sa Vučićem

Komentarišući to što se vojna vežba “Štit 2022.” održava u momentima ratnog sukoba u Ukrajini i da li očekuje kritike Zapada zbog toga, Stefanović je naveo da “nema ko šta da zameri Srbiji”.

“Ja znam da u regionu nekada bude takvih zamerki, ali ja nisam kriv što oni nisu kadri ta pokažu to u svojoj vojsci i svojoj ekonomiji”, naveo je Stefanović.

On je dodao da je spoljpolitička pozicija Srbije “veoma složena” i da je naša zemlja jedina u Evropu koja nije uvela sankcije Rusiji.

“Naravno, mi želimo da budemo članica Evropske unije i radimo na tome. Naš zadatak je da imamo u vidu svaki pritisak, ali da odluke donosimo u najboljem interesu građana Srbije. Moja poruka ljudima iz SNS je da veruju politici Aleksandra Vučića, pustite da taj čovek vodi Srbiju. On ima najviše informacija i objektivno trpi najveći pritisak”, rekao je Stefanović, dodajući da se “realtivno često čuje sa Vučićem”.

BONUS VIDEO: Dijana ostaje u kućnom pritvoru, čeka se svedočenje Stefanovića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare