Dijana Hrkalović i Vladimir Đukanović Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP, u nastavku suđenja u Specijalnom sudu u Beogradu, iznela je detaljnu odbranu po svim navodima iz optužnice i tom prilikom je negirala krivično delo trgovina uticajem za koje se tereti.

„U vezi prve tačke optužnog predloga, predmetni izveštaj je kasnio jer je takav bio nalog tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića. Kao najpre sekretar UKP-a, a potom i kasnije, obaveštena sam od strane nekog, najverovatnije nekog iz odeljenja koje se bavilo time, da se u prepiskama pominje Stefanović, neki tužioci i visoki pripadnici policije. Tadašnji nalog bio je da uvek kada se pominje Stefanović, ili neka bezbednosno interesantna pojava i osoba, obavesti se direktno on. Ja sam ga obavestila o tome i pomenute izveštaje dostavila u papirnoj formi, u koverti. Potom mi je rečeno da pozovem Dejana Milenkovića i da mu kažem da se sačeka sa slanjem tih izveštaja tužiocu“, rekla je Hrkalović.

Dodaje da je nakon toga bilo nekoliko urgencija Višeg javnog tužioca Nataše Krivokapić povodom tih izveštaja.

„Poslednja urgencija bila je jula 2017. kada mi je ministar na drzak način rekao: „Prenesi Milenkoviću da joj kaže, da ako ima neki problem sa tim predmetom, nek se obrati direktno ministru“. Sledećih osam meseci nije stigla nijedna urgencija“, rekla je Hrkalovićeva. Dodala je da je prva sledeća urgencija stigla od Višeg suda u Beogradu, nakon osam meseci, te da je tada rečeno da pomenuti izveštaji mogu da se dostave tužiocu.

Hrkalović je istakla i da nije jasno šta znači da je ona obezbedila bolji procesni položaj bilo kome, s obzirom na to da je sud cenio dokaze. Što se tiče kamera, rekla je da apsolutno ništa ne zna o tome, te je istakla da „ako ćemo da raspravljamo o tome da li nedostaju neki snimci sa kamera, trebalo bi pozvati Tomislava Radovanovića i Vladimira Rebića koji su potpisnici izveštaja“.

Dijana Hrkalović i Vladimir Đukanović Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Što se tiče druge tačke optužnice, informisana je od Milenkovića da se pominje od strane dva lica pod obradom.

„Reč je o privatnim, intimnim stvarima. Nisma naložila da se bilo koji deo izdvoji, već je ceo materijal otišao tužiocu“, rekla je i dodala, više kao kroz šalu, da bi tužioca pozvala kao svedoka.

„Što se tiče treće tačke optužnog predloga, nisam Darka Eleza, niti bilo kog drugog, stavljala pod mere, to radi sud, a ne ja. Nije mi jasno za koje me radnje tužilac tereti, a takođe ni zašto koristi termin „fiktivna obrada“. Kada je lice na obradi, to znači da ili jeste na obradi ili nije“.

Dejan Milenković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Na početku suđenja, advokat Dijane Hrkalović, funkcioner SNS Vladimir Đukanović, predložio je sudu da se kao svedoci pozovu bivši ministar policije Nebojša Stefanović, bivša Viša javna tužiteljka Nataša Krivokapić i bivši direktor policije Vladimir Rebić.

Đukanović je, a nakon što je njegova branjenica iznela odbranu, zatražio i da, ukoliko sudsko veće pristane da pozove Nebojšu Stefanovića kao svedoka, da se on i Dijana Hrkalović suoče.

Dijana Hrkalović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Vladimir Đukanović danas je pred Specijalnim sudom izjavio da smatra da se protiv Dijane Hrkalović vodi politički proces i osporio je sve navode optužnice koji nju terete, tvrdeći da za njih ne postoji nijedan dokaz. Izjavio je još i da smatra da je se protiv Hrkalovićeve vodi politički proces, kako bi se drugi zaštitili.

Na prethodnom ročištu Hrkalovićeva je rekla da ne priznaje nijedno krivično delo, te potvrdila da će izneti odbranu tokom postupka.

Podsetimo, Dijana Hrkalović, koja je inače doktor psihologije, svojevremeno je važila za desnu ruku bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića, čije je delovanje često izlazilo iz okvira funkcije državnog sekretara. Za njeno ime do danas su ostale vezane mnogobrojne afere, zbog čega u javnosti nikada nije uživala pretrani ugled.

U policiju je došla u aprilu 2014. godine na mesto zamenika šefa kabineta ministra, iz Bezbednosno-informativne agencije (BIA). Godinu dana kasnije postala je sekretar UKP-a, a za državnu sekretarku je izabrana u julu 2017. godine.

Hrkalović se u maju 2019. godine povukli iz MUP-a, zbog, kako je saopšteno, „drugih obaveza koje će preuzeti“.

Bonus video: Dolazak Milorada Šušnjića na suđenje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare