Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs; shutterstock

Inicijativa mladih za ljudska prava objavila je danas kako biraču mogu da provere da li su njihovi podaci iskorišćeni za podršku nekoj izbornoj listi, protiv njihove volje.

Do izbora je ostalo svega 20 dana, a predizborna atmosfera već je obeležena nedopustivim zloupotrebama podataka i falsifikovanjem potpisa za nekoliko izbornih lista koje će se naći na glasačkim listićima 17. decembra, podsećaju iz Inicijative.

Da bi birači proverili da li su njegovi podaci zloupotrebljeni, potrebno je napisati nekoliko mejlova i poslati ih Republičkoj izbornoj komisiji (RIK).

U mejlu je potrebno zatražiti informaciju da li ste dali izjavu podrške za neku izbornu listu za izbore narodne poslanike za predstojeće izbore 17. decembra 2023. godine, ali i da zatražite neposredni uvid i kopiju izjavi podrške. U nastavku mejla neophodno je navesti lične podatke – ime i prezime; punu adresu iz lične karte i broj lične karte i JMBG.

Birači koji glasaju i na pokrajinskim izborima, mejl iste sadržine treba da upute i Pokrajinskoj izbornoj komisiji.

Pročitajte još

Birači koji glasaju i na lokalnim izborima, treba da otvore adresar lokalnih izbornih komisija na sajtu RIK-a, da pronađe kontakt lokalne izborne komisije u svojoj opštini ili gradu, i da isti mejl kao prethodni uputi i njima.

„U slučaju da otkriješ da su ti lični podaci zloupotrebljeni, tvoj naredni korak je podnošenje krivične prijave i slanje pritužbe povereniku“, navodi Inicijativa mladih za ljudska prava.

BONUS VIDEO Nema kraja falsifikovanju potpisa za liste predate u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare