Ova predizborna kampanja započeta je aferom falsifikovani potpis. Članovi Gradske izborne komisije ispred koalicije “Srbija protiv nasilja” tvrde da se lažirani potpisi građana nalaze na čak sedam lista, te da je “čista” samo izborna lista Narodne stranke. Nepravilnosti ima i na listama za republičke izbore, pa je RIK naložio predstavnicima pet lista da ih dopune novim potpisima. Rok za to je istekao sinoć, a još se ne zna da li su to i uradili.

Ko će zaista izaći na decembarske izbore ostaje da vidimo. Puno je onih koji su se za ovu trku prijavili, ali je puno i onih koji su do uslova za prijavu došli tako što su višestruko prekršili zakon i falsifikovali potpise podrške koju su im navodno dali građani.

Trka za Beograd je u ovom smislu “najprljavija”.

Falsifikovano na stotine potpisa, pa i Bojane Maljević i Jelene Zorić

Članovi GIK ispred liste “Srbija protiv nasilja” na konferenciji za novinare su saopštili da jedino Narodna stranka ima čistu listu. Na svim drugim koje su imali priliku da provere pronađeni su falsifikati.

Posle liste “Dosta! Evropski put” koju predvodi bivši ministar Rade Basta, a koji je apsolutni rekorder po broju falsifikovanih potpisa, članovi GIK tvrde da su falsifikati nađeni i na listi “Ćale, ovo je za tebe, “Srbija na Zapadu”, na onoj koju predvodi Usame Zukorlić, ali i na onoj Boris Tadić – Saša Radulović…

Vladica Ilić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Na listi Tadić – Radulović pronađena su dva takva slučaja. Jedan je poznat javnosti, gospodin Rašković je javno o tome govorio. Drugi slučaj je jedna poznata naša glumica, čije ime ne bih danas spomenuo, jer nemamo njenu saglasnost. Žena nije voljna da se njeno ime pojavi u javnosti. Ona će podneti prigovor i krivičnu prijavu. Zatim, na listi Miše Vacića „Da se vojska na Kosovo vrati“ smo takođe pronašli jednu građanku, koja je potvrdila lično meni pošto se poznajemo s fakulteta da tu podršku nije potpisala“, rekao je član GIK Vladica Ilić i dodao da se isti problem pojavio i na listi Usamea Zukorlića.

„Jedna od njih je i naša glumica Bojana Maljević, čija se navodna izjava nalazi u toj dokumentaciji i koja nam je usmeno potvrdila da takvu izjavu nije potpisala. Tu je i prevodilac Jovana Rolović Nikolić. Na listi „Srbija na Zapadu“ smo pronašli najmanje tri falsifikata. Jedan je slučaj novinarke Jelene Zorić, drugi je slučaj jednog univerzitetskog profesora i treći slučaj jednog mog poznanika. I Sofija koja je danas sa nama se nalazi na toj listi. Poslednja lista koju smo pregledali jeste lista „Ćale, ovo je za tebe“, a tu smo takođe našli ime Jelene Zorić. Ona će koristiti dalja pravna sredstva povodom ovog slučaja“, istakao je Ilić i dodao da se na listi “Ćale, ovo je za tebe” nalazi i više funkcionera SNS, od kojih je jedan bivši poslanik.

Pet lista na republici na čekanju

Na republici je pet lista pod znakom pitanja.

I ovde je pravi spektakl priredio bivši ministar Rade Basta sa listom “Dosta! Evropski put”.

Pored ove liste, zahtev za dopunu dobile su i Ruska stranka, zatim lista Čedomir Jovanović “Mora drugačije”, “Srbija na Zapadu – Zoran Vuletić – Nemanja Milošević – Da se struka pita Vladimir Kovačević” i koalicija “Albanska demokratska inicijativa – Ujedinjena dolina”.

Ove liste imale su rok za dopunu dokumentacije koji je istekao sinoć, a još nije poznato da li su to i uradili. Ukoliko nisu, njihove liste će biti oborene.

Oko 3.000 potpisa za Bastinu listu je falsifikat

Posebnu pažnju zaslužuje pokušaj prevare koju je izvela lista “Dosta! Eropski put”. Oni su falsifikovali potpise i za beogradske, ali u mnogo većoj meri za republičke izbore.

RIK je zato doneo odluku da koalicija „Dosta! Evropski put“ mora u roku od 48 sati da dostavi 8.009 nedostajećih potpisa podrške građana overenih do 26. novembra, a da će u suprotnom Komisija doneti rešenje kojim se odbija proglašenje liste.

Rade Basta Foto: Privatna arhiva/ Evropski put

Prethodno je ovoj listi odbijen status manjinske stranke, zbog namere da se sticanjem statusa manjine izigra zakon.

Upravo zbog tog pokušaja izigravanja zakona, ali i falsifikovanja potpisa građana, RIK je obavestio nadležno tužilaštvo da utvrdi da li je reč o krivičnom delu.

Oni su, pre svega, pokušali da se na izbore kandiduju kao nacionalna manjina, pa je bivši ministar privrede Rade Basta odjednom postao predstavnik Bunjevaca. I to ne zato što voli Bunjevce, već zato što mu je kao manjini bilo potrebno da prikupi upola manje potpisa, nego ostalim strankama i koalicijama.

Međutim, ni to nisu uspeli da urade kako valja.

RIK je utvrdio da je samo 1.991 potpis ove liste valjan, svi ostali su problematični, a to bi značilo falsifikati.

Lažirali su čak 2.777 potpisa građana samo u Vranju.

To je i potvrdila Gradska uprava Vranja, koja je navela da ova izborna lista tamo potpise uopšte nije overavala. Nijedan od ukupno 2.777 potpisa, kako su naveli s ove liste.

S obzirom da im je odbijen status nacionalne manjine, pa da umesto 5.000 sad moraju da prikupe 10.000 izjava građana, dobili su rok od dva dana da prikupe 8.009 valjanih potpisa. Taj rok je istekao sinoć, a još nije poznato da li su pomenuti potpisi predati.

BONUS VIDEO: Kako je Rade Basta postao Bunjevac 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar