Članovi Gradske izborne komisije Sofija Mandić, Zoran Alimpić i Vladica Ilić objavili su danas konferenciji za novinare niz novih nepravilnosti koje su utvrdili na predatim listama za beogradske izbore. Među onima čiji su se potpisi, bez odoborenja , našli među onima koje se predate u GIK-u je i novinarka Jelena Zorić. Ona u razgovoru za Nova.rs objašnjava da se njeno ime, bez njenog znanja, našlo na dve izborne liste - "Ćale, ovo je za tebe" i "Srbija na Zapadu".

„Sofiju Mandić (članicu GIK-a prim. aut) poznajem, bila mi je više puta sagovornica. Ona zna moje godište, ali ne zna datum rođenja i adresu. Pozvala me je sinoć i pitala za te podatke, kada sam joj rekla, ustanovili smo da se sve poklapa i da se nalazim na listi “Srbija na Zapadu”.

„Bila sam šokirana, jako teško sam to podnela”, kaže Zorić za Nova.rs i dodaje:

PROČITAJTE JOŠ...

“Uradila sam na desetine priča na temu zloupotrebe ličnih podataka i sad se to dešava meni. Znači, ovde razne službe mogu da ti oduzmu pravo na ime i prezime, na lični matični broj… Ne postoji više ništa lično u zemlji u kojoj službe vršljaju kao horde i vrše atak na svakog građanina”.

Ubrzo, kako kaže, dobija drugi poziv Sofije Mandić koja joj saopštava da se njeno ime našlo na još jednoj listi. “To je lista “Ćale, ovo je za tebe”.

„To je skandal vrhunski, besramna zloupotreba. Odmah sam tražila od GIK uvid u to da li se moje ime nalazi na ovim listama. Danas idem da priložim prigovor GIK-u, a zatim ću podneti krivičnu prijavu. Najpre protiv NN lica, a kad budem imala uvid u liste, onda i protiv overitelja”, navodi Zorić.

Kaže da kao novinar nikad nije dala potpis ni za jednu izbornu listu, niti je podržala bilo koju političku stranku.

“Trudila sam se da zato što sam novinar javnost nikad ne sazna ni za koga glasam. Nemam ni društvene mreže, baš zato da niko ne bi mogao ni da nasluti, niti da pretpostavi kome ide moj glas na izborima. To je nešto toliko privatno. Ja sam prošla kroz situaciju da su me mesec dana optuživali da radim za jedne, a onda mesec dana da radim za druge. Sve sam to relativno olako podnela, jer sam znala da radim u interesu javnosti. Sada pitam da li je lična karta zaista moja, jer su moji podaci ovako besramno zloupotrebljeni u političke svrhe. Zahvaljujem se ljudima iz civilnog sektora koji su ovo otkrili, jer je moglo lako da mi se desi da za 10 godina neko maše mojim potpisom i kaže da sam bila politički aktivna”, zaključuje Zorić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar