Foto: EPA-EFE, N1

Kosovski premijer Aljbin Kurti uspeo je da izvede neočekivani preokret u sukobu s Beogradom - okrenuo je Srbe protiv Srba. Njegova odluka da na mesto ministra za zajednice i povratak postavi predsednika Progresivne demokratske stranke Nenada Rašića, po svemu sudeći je neustavna, ali je urodila plodom. Za samo 24 sata na svetlost dana isplivale su “najniže strasti” srpske vlasti i naših predstavnika na Kosovu i Metohiji. S druge strane, građani sa Severa KiM na čiju se dobrobit sve strane pozivaju i dalje su u “nebranom grožđu”.

Posluživši se onom starom “ako ne možeš da ih pobediš, pridruži im se” Kurti je uspeo da celu priču oko izlaska naših predstavnika iz prištinskih institucija svede na međusobni obračun Srba.

Umesto Gorana Rakića koji je do izlaska Srpske liste iz kosovskih institucija bio na mestu ministra za zajednice i povratak, Aljbin Kurti je postavio lidera Progresivne demokratske stranke Nenada Rašića.

I tu je počeo pravi spektakl.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić vanredno se uključio u dnevnik televizije Pink i tom prilikom izneo čitav niz uvreda na račun Kurtija, Nenada Rašića i negove novoizabrane savetnice Rade Trajković.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

“Oni su zamislili da to tako može da prođe, izabrali su najgori srpski ološ, najgori, sa dna kace. Rašića, Radu Trajković, ne postoji gore. Jednostavno ne postoji gore. Koji ničije poverenje na KiM nemaju, ali imaju poverenje terorističkog ološa Aljbina Kurtija”, rekao je između ostalog Vučić.

U čemu je zapravo problem?

Po svemu sudeći, odluka Kurtija da Rašića postavi za ministra je neustavna. Rašić nije poslanik u kosovskoj skupštini, a član 96 Ustava Kosova kaže da za imenovanje nekoga ko nije član parlamenta mora da glasa većina izabranih predstavnika Srba. S obzirom na to da u kosovskoj skupštini ima 10 srpskih poslanika, za Rašića bi moralo da glasa najmanje njih šest, a to se nije desilo i ne bi se desilo ni da je bilo glasanja, jer su devet od tih 10 poslanika članovi Srpske liste. Dakle, Rašićeva su opozicija.

Da je Rašićevo postavljenje neustavno rekao je i bivši predsednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani.

Enver Hasani Foto:N1

“Sa ustavnog stanovišta, ovo imenovanje ima izuzetno ozbiljne nedostatke. Za imenovanje ministra koji nije poslanik kosovskog parlamenta potrebno da glasa 50 odsto i jedan poslanik, odnosni najmanje šest poslanika iz redova kosovskih Srba”, rekao je Hasani.

Na to je u međuvremenu upozorio i portparol Evropske unije (EU) Peter Stano.

Peter stano Foto:evropska komisija

„Naše preliminarno čitanje je da imenovanje ne ispunjava ustavne uslove – ali to je na Ustavnom sudu Kosova da utvrdi“, izjavio je on.

U svakom slučaju Srpska lista je već najavila žalbu Ustavnom sudu, a u saopštenju istakla da Aljbin Kurti krši prava srpskog naroda.

Iako se čitaocima ovih redova već sada verovatno čini da je cela priča previše zamršena, da se ona dodatno upetlja pobrinuli su se upravo Nenad Rašić i Rada Trajković.

Imate li poslanika ili ga nemate

Rašić je odbacio tvrdnje da njegovo postavljenje nije u skladu s Ustavom. On je rekao da za to nije potrebna većina poslanika odnosno šest od 10, jer je on politički subjekat unutar parlamenta u Prištini.

Na to se poziva i njegova savetnica Rada Trajković.

Rada Trajković Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Ono što ja znam jeste da kad se na mesto ministra postavlja čovek koji nije na listi poslanika, njemu treba podrška dve trećine Srba u parlamentu. Istina je da naša lista nije bila u parlamentu do izlaska Srpske liste iz institucija. Kada su izašli iz parlamenta, pa se onda opet vratili, tada je u skupštinu ušao i jedan naš poslanik tako da on ima pravo da predloži svog kandidata i bez te dve trećine”, rekla je Trajković za novine “Nova”.

Ona se, zapravo, poziva na poslanički mandat koji je nakon izlaska, pa povratka Srpske liste u kosovski parament dobio Cvetko Veljković, kandidat sa liste Građanske inicijative Sloboda, pravda i opstanak, na kojoj su bili i Nenad Rašić i Rada Trajković.

Dnevnik Foto: Nova S

Međutim, ovaj “njihov” poslanik u međuvremenu je napustio ovu inicijativu i sada nastupa kao samostalni poslanik.

Ostaje pitanje na šta se onda Rašić i Trajković pozivaju?

Ništa dobro za građane

Član Građanske inicijative SDP i nekadašnji saradnik Olivera Ivanovića Marko Jakšić za naš list kaže da čak i da je pomenuti poslanik ostao član ove inicijative Rašić ne može da postane ministar bez saglasnosti većine srpskih poslanka.

Foto: Printscreen/Nova S

“Da je Veljković bio kandidat za ministra onda mu ne bi bila potrebna podrška većine srpskih poslanika, ali ovde nije kandidat Veljković već Rašić, a to nije u skladu s Ustavom”, kaže Jakšić i dodaje:

“Ne znam koji su Rašićevi motivi da učestvuje u ovome. Ja kao Srbin s Kosova, koji je pretpeo mnogo nepravde od režima Aleksandra Vučića i imam vrlo loše mišljenje o Srpskoj listi, ne mogu da razumem da neko od Srba učestvuje u Kurtijevoj vlasti. Vučić mi jeste ubio demokratiju, slobodu izražavanja, mišljenja i političkog delovanja, ali Kurti hoće da me izbriše sa KiM, da ne postojim. On ubija moje pravo na postojanje, na korišćenje srpskog jezika, slobodu kretanja… I to samo zato što sam Srbin. Kad merim ludosti Vučića i Kurtija, a ja ovde u Mitrovici živim ludilo i jednog i drugog, mogu da kažem da je ovaj ovde mnogo gori. A Rašićevo učešće u Kurtijevoj vladi ništa dobro neće doneti nama na severu i on to sigurno zna”, zaključuje Jakšić.

Zašto Rakić može, a Rašić ne može

Na pitanje zašto je prihvatljivo da Goran Rakić ispred Srpske liste bude ministar u Kurtijevoj vladi, a nije prihvatljivo da to bude Rašić, Marko Jakšić odgovara:

“Razlika je u tome što je Kurti u skladu s Ustavom morao da prihvati ministre sa Srpske liste, a Rašić u ovoj situaciji pokazuje voljni momenat saradnje s čovekom koji je nama na severu KiM ukinuo izbore, vakcinaciju i doveo specijalce da se prema nama ponašaju kao prema zverima u nekom rezervatu”.

BONUS VIDEO: Obraćanje Vučića u nacionalnom dnevniku TV Pink

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare