Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uključio se sinoć u Dnevnik televizije Pink i tom prilikom komentarisao odluku kosovskih vlasti da na mesto ministra za zajednice i povratak postave lidera Progresivne demokratske stranke Nenada Rašića, umesto Gorana Rakića koji je na ovoj poziciji bio do izlaska Srpske liste iz prištinskih institucija. Tom prilikom Vučić je održao monolog u kojem je izneo čitav niz uvreda na račun Rašića, njegove savetnice Rade Trajković, ali i predstavnika Evropske unije. O onome što je predsednik naše države rekao u udarnom terminu televizije sa nacionalnom frekvencijom, dugo će se govoriti...

Kosovski premijer Aljbin Kurti imenovao je juče predsednika Progresivno demokratske stranke Nenada Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, umesto Gorana Rakića koji je do izlaska Srpske liste iz kosovskih institucija bio na ovoj poziciji.

Otvorilo se pitanje da li je ova odluka u skladu s kosovskim ustavom, a tim povodom se oglasio portparol Evropske unije Peter Stano, koji je rekao da je od vitalnog značaja da Priština poštuje sve neophodne korake prilikom imenovanja ministara koji predstavljaju nevećinsku zajednicu.

„Od vitalnog je značaja da sva ministarska imenovanja budu u skladu sa ustavom Kosova, a u ovom konkretnom slučaju pozivamo Kosovo da osigura da se poštuju svi neophodni proceduralni koraci prilikom imenovanja ministara koji predstavljaju nevećinsku zajednicu“, izjavio je Stano za Tanjug.

Zatim se u Dnevnik Pinka ovim povodom uključio Vučić.

„Vi ste dobro tu izjavu Brisela nazvali sramnom“, rekao je Vučić na samom početku odgovarajući na pitanje novinarke da prokomentariše sramnu odluku Brisela.

Vučić TV Pink

Ostatak Vučićeve izjave prenosimo u celosti:

„To je najblaža reč koja bi mogla da se upotrebi, jer izbor Rašića, čoveka koji je dobio manje od jedan odsto, kao i Rada Trajković koja je bila na njegovoj listi pokazuje da oni u stvari žele progon, proterivanje i nestanak Srba na KiM. I sada nekoliko stvari koje želim pre mog zvaničnog obraćanja, delimično sutra sa evropskim komesarom, ako do toga uopšte dođe pošto nisam siguran posle mojih reči da će do toga doći i posle naših odluka u međuvremenu. Ali u subotu ću se svakako obratiti građanima. Dakle, sramna izjava je jedna blaga reč za jedan bedni antisrpki odnos koji su pokazali kroz ovu izjavu, jer ovo što je uradio teroristički ološ Aljbin Kurti to nije … a ja sam ovo smanjio sve ono što je trebalo o njemu da kažem. I ćutim mesecima, ćutim godinama, trpim gluposti od svih i u regionu i u Evropi na sve moguće načine…

Taj teroristički ološ što je uradio danas trebalo je da dobije zasluženu osudu EU, naravno nije je dobio, dobio je nešto što mogu da razumem možda ja, a možda niko. I tako se ponašaju svaki put. Ne samo da su prekršili norme Briselskog sporazuma, prekršili su norme i međunarodnog javnog prava, sve demokratske principe i norme po kojima se biraju ili se ponudi nekome ko je dobio veliki broj glasova, a ne nekom ko je dobio jedan posto glasova. Baš ih briga. Zato što je to u skladu s interesima jedne evropske sile i zato što je to u skladu s interesima koje neko treba da provede, a protiv Srba.

Oni su zamislili da to tako može da prođe, izabrali su najgori srpski ološ, najgori, sa dna kace. Rašića, Radu Trajković, ne postoji gore. Jednostavno ne postoji gore. Koji ničije poverenje na KiM nemaju, ali imaju poverenje terorističkog ološa Aljbina Kurtija i imaju poverenje zapadnih agentura koji su ih na to mesto postavili, misleći da će tako da unište Srbiju. Misleći da će time nas da uplaše, misleći da će time da kažu vi ste sami na svetu, ne možete ništa… Nema problema. Možete da uništite predsednika Srbije, možete da organizujete ponovo proteste po Srbiji, možete da me ubijete možete štagod hoćete. Za mene je KiM najveća srpska svetinja, za mene je Srbija svetinja, bolje je da me nema, bolje je da me nema ponavljam, nego da vam je predam u ruke. I neću vam je predati u ruke.

I zato niko iz Srbije neće biti u Tirani 6. decembra, po prvi put, a vi dođite lepo, uzite dnevnice, naputujte se avionima pričajte gluposti, lupetajte štagod hoćete, kako vam se hoće. Svi vi iz Evrope, svi vi sa Zapadnog Balkana baljezgajte o tome kako je Srbija kriva za nešto, a ne možete da pronađete ništa za šta je Srbija kriva. Nema nikakvih problema, sve je to u najboljem redu, samo to radite bez Srbije. Pa da vidimo šta ćete to da napravite i kako ćete to da napravite. Onda kad se budete lepo obratili Srbiji sledeći put, onda vodite računa o svemu što je do sada usvojeno u Briselu, o tome da li je to provedeno u delo, vodite računa o svojim izjavama, vodite računa o tome da poštujete Srbiju i građane Srbije, jer građani Srbije nisu deveta rupa na svirali bilo kome i ne dam vam da ih ponižavate. Nikad vam to više neću dozvoliti, a radili ste to bezbroj puta, nego uvek računam možda smo pogrešili, možda smo mi preterali, pa možda treba da ih pustimo još jedanput. Nema više. Srbija je svoja na svome, Srbija će čuvati sebe.

Ima mnogo problema u energetici i o svemu drugom o čemu ću u subotu da govorim građanima Srbije. A što se ovog tiče, ti teroristički ološu vodi računa da ne povrediš nijednog Srbina, zajedno sa ovim kvislinzima koje si izabrao, jer Srbi zajedno sa državom Srbijom znaće da vam odgovore. A vi iz Evrope sram vas bilo, a to je sitnica u odnosu na ono što bih imao stvarno da vam kažem i to je sve što u ovom trenutku mogu da vam kažem. U subotu spremam detaljniji, temeljniji, odgovorniji i ozbiljniji odgovor. Hvala vam najlepše i pozdrav svim vašim gledaocima“, rekao je Vučić.

Objašnjenje: Ne stidim se svojih emocija

Govoreći o svom jučerašnjem nastupu, Vučić je rekao da se ne stidi svojih emocija i da bi sve reči potpisao.

„Svima da poručim – nisam ni lud, ni pijan, ni blesav. Jer od svega što pijem, pijem čaj od kamilice. Međutim, ukazao sam mu na sve što se dešavalo od početka godine i kako se postepeno urušavala svaka vrsta mogućnosti za normalan razgovor sa Prištinom. Ni za jednu reč se nisam pokajao. Sve što sam rekao o Kurtiju, Rašiću i Trajković – mislim. Sve što sam rekao juče, potpišite mi i danas. Da li je trebalo da koristim više birokratski, diplomatski rečnik? Možda. Ali molim vas da me saslušate šta se sve zbivalo od početka godine i da li bi me iko ikad čuo da sam nastupio na drugačiji način“, rakao je on danas.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ/ bg

Vučić je dodao da se „ne stidi svojih emocija“, jer je, kako kaže, rekao istinu.

„Da li vi razumete da mi treba da se bukvalno porodimo da bismo ubacili pola umetnute rečenice o nečemu što je podrazumevajuće – da svi potpisani sporazumi u prošlosti moraju da se sprovedu u delo. Onda sam primoran da slušam o tome kako je Hrist nedavno došao na vlast u Prištinu… Slušate gluposti i ludosti, ali i to nije problem. Već je problem što iz nedelje u nedelje sprovidte akcije koje dovode u pitanje opstanak mira i stabilnosti. Ovo što sam vam ja rekao znaju svi u Evropi, samo se prave i neće da vam kažu da je to tako zato što imaju jednu državu članicu koja će biti najostrašćenija i koja će čuvati svoje čedo. Šta ste mislili? Da ću da se uplašim i da neću da kažem ono što mislim? Ljudi, meni je ovo poslednji mandat. Ja sam dobio ogromno poverenje naroda koje moram da opravdam. Ako sam nešto uradio time što sam uradio juče i danas, da ukažem na to što se stvarno dešava, šta me briga šta što sam ja izgubio u očima bilo koga u Briselu, Vašingtonu, Berlinu… Ako je to bio jedini način, srećan sam što sam to uradio“, zaključio je on.

BONUS VIDEO: Vučić o godišnjici ekoloških protesta: Dan kad smo ispali najgluplji na svetu, jer smo odustali od litijuma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare