Enver Hasani Foto:N1

Bivši predsednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani ocenio je da imenovanje Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak u vladi Kosova predstavlja kršenje Ustava.

On je za koha.net izjavio kako je za imenovanje ministara i zamenika ministara koji nisu poslanici potreban glas većine poslanika koji predstavljaju tu zajednicu.

„Sa ustavnog stanovišta, ovo imenovanje ima izuzetno ozbiljne nedostatke. Jer za imenovanje ministara i zamenika ministara koji nisu poslanici potrebno je formalno odobrenje većine poslanika koji su se izjasnile da predstavljaju tu zajednicu koja je manjina na Kosovu. Ovo se nije dogodilo što je pogrešno“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, kako je predviđeno Ustavom Kosova za imenovanje ministra koji nije poslanik kosovskog parlamenta potrebno je da glasa 50 odsto i jedan poslanik, odnosni najmanje šest poslanika iz redova kosovskih Srba.

„Osim toga, konsultacije su potrebne svaki put i to ne može bez konsultacija sa političkim snagama onih manjinskih zajednica koje kažu da predstavljaju te ministre ili zamenike ministara“, rekao je on.

Inače, Srpska lista je već najavila žalbu Ustavnom sudu.

Hasani smatra da se slučaj može okončati pozitivno i da Ustavni sud prihvati zahtev Srpske liste za ocenu ustavnosti imenovanja Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak u vladi Kosova, ako SL podnese zahtev za ocenu ustavnosti.

Nenand Rašić je u danas imenovan za ministra za zajednice i povratak, zamenivši Gorana Rakića iz Srpske liste, koji je podneo ostavku nakon tenzija oko registarskih tablica.

Srpska lista ima sva mesta rezervisana poslanička mesta za srpsku zajednicu u skupštini Kosova.

***

BONUS VIDEO – Kosovo – stranačko ili nacionalno pitanje?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar