Aleksandar Vučić i Bojan Pajtić
Aleksandar Vučić i Bojan Pajtić Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ/Zoran Lončarević/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uključio se sinoć u Dnevnik televizije Pink i tom prilikom komentarisao odluku kosovskih vlasti da na mesto ministra za zajednice i povratak postave lidera Progresivne demokratske stranke Nenada Rašića, umesto Gorana Rakića koji je na ovoj poziciji bio do izlaska Srpske liste iz prištinskih institucija. Tom prilikom Vučić je održao monolog u kojem je izneo čitav niz uvreda na račun Rašića, njegove savetnice Rade Trajković, ali i predstavnika Evropske unije. Komentarišući nastup šefa srpske države, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Bojan Pajtić, kaže da je Vučić doživeo nervni slom u direktnom prenosi uz napomenu da mora svoje mentalno stanje da zadrži za sebe.

„Vučića je svakako iznerviralo što delimično gubi kontrolu nad onim što se dešava u političkom životu Srba na Kosovu i Metohiji, ali čovek koji se nalazi na čelu države ne sme sebi da dozvoli da upada u takav afekat i vatru, čak iako je u pravu“, objašnjava Pajtić.

Bojan Pajtić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Naš sagovornik upozorava da ovakvo ponašanje može da šteti državi.

„Koriščenje takve terminologije ne govori samo o predsedniku, već baca senku i na samu državu i naći će se na meti mnogih diplomata. On je praktično doživeo nervni slom u direktnom prenosu. Neko ko se nalazi na čelu države u svakom trenutku mora biti priseban, a njegovu histeriju i mentalno stanje mora da zadrži za sebe“, podvlači Pajtić.

A šta se tačno dogodilo?

Kosovski premijer Aljbin Kurti imenovao je juče predsednika Progresivno demokratske stranke Nenada Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, umesto Gorana Rakića koji je do izlaska Srpske liste iz kosovskih institucija bio na ovoj poziciji.

Otvorilo se pitanje da li je ova odluka u skladu s kosovskim ustavom, a tim povodom se oglasio portparol Evropske unije Peter Stano, koji je rekao da je od vitalnog značaja da Priština poštuje sve neophodne korake prilikom imenovanja ministara koji predstavljaju nevećinsku zajednicu.

Usledila je reakcija šefa srpske države, koji je bukvalno doživeo pomračenje.

Pročitajte još..

„I sada nekoliko stvari koje želim pre mog zvaničnog obraćanja, delimično sutra sa evropskim komesarom, ako do toga uopšte dođe pošto nisam siguran posle mojih reči da će do toga doći i posle naših odluka u međuvremenu. Ali u subotu ću se svakako obratiti građanima. Dakle, sramna izjava je jedna blaga reč za jedan bedni antisrpki odnos koji su pokazali kroz ovu izjavu, jer ovo što je uradio teroristički ološ Aljbin Kurti to nije … a ja sam ovo smanjio sve ono što je trebalo o njemu da kažem. I ćutim mesecima, ćutim godinama, trpim gluposti od svih i u regionu i u Evropi na sve moguće načine… Taj teroristički ološ što je uradio danas trebalo je da dobije zasluženu osudu EU, naravno nije je dobio, dobio je nešto što mogu da razumem možda ja, a možda niko. I tako se ponašaju svaki put. Ne samo da su prekršili norme Briselskog sporazuma, prekršili su norme i međunarodnog javnog prava, sve demokratske principe i norme po kojima se biraju ili se ponudi nekome ko je dobio veliki broj glasova, a ne nekom ko je dobio jedan posto glasova. Baš ih briga. Zato što je to u skladu s interesima jedne evropske sile i zato što je to u skladu s interesima koje neko treba da provede, a protiv Srba“, rekao je, između ostalog, Vučić.

BONUS VIDEO: Bojan Pajtić o nivou obrazovanja po glavi poslanika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare