Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Na novu vladu Srbije čeka se duže od pola godine, a vladajuća koalicija je sednicu o izmenama Zakona o ministarstvima, što je uvod u formiranje nove izvršne vlasti, zakazala po hitnom postupku. Zvanično obrazloženje je besmisleno - svodi se na to da je ovaj predlog potrebno hitno usvojiti jer su nam preko potrebna četiri nova ministarstva. U suprotnom, nastupiće štetne posledice.

Zbog usvajanja ogromnog broja zakona po hitnom postupku u Skupštini Srbije, vlast je trpela ozbiljne kritike iz Evropske unije. Dolaskom Ivice Dačića na čelo prošlog saziva parlamenta taj broj je postao zanemarljiv.

Međutim, danas je na dnevnom redu vrlo važan Zakon o ministarstvima, kojim je zapravo počelo formiranje vlade, a koji se usvaja po hitnom postupku.

Sednica na kojoj će se raspravljati o njemu održava se danas sa početkom u 12 sati, a kako su nam rekli pojedini poslanici, poziv za zasedanje su dobili juče u 11.53. To znači da su imali samo 24 sata i 7 minuta da se pripreme.

Takođe, parlamentarcima iz redova opozicije je gotovo onemogućeno da predlože dopune dnevnog reda, jer su svoje predloge morali da dostave predsedniku Skupštine najkasnije 24 sata pre početka sednice. To znači da su imali samo sedam minuta vremena da to učine.

Ivica Kojić, Sandra Božić, Vladimir Orlić i Srđan Smiljanić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Moglo bi se pretpostaviti da je to jedan od razloga zašto je vlast pod oznakom „hitno“ odlučila da krene u formiranje nove vlade.

U zvaničnom obrazloženju navodi se sledeće:

“Razlozi za donošenje predloženog zakona po hitnom postupku sadržani su u potrebi da se spreče štetne posledice po rad organa i organizacija, imajući u vidu da je ocenjeno da bi osnivanje Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstva turizma i omladine, Ministarstva informisanja i telekomunikacija i Ministarstvo za javna ulaganja u znatnoj meri doprinelo unapređenju stanja u oblastima za koje se ta četiri ministarstva obrazuju, kao i efikasnijem radu državne uprave”.

Jasno je da ovakvo obrazloženje ne može da bude prihvaćeno i ne ispunjava uslove navedene u skupštinskom Poslovniku.

U njemu se navodi se da se zakon može doneti po hitnom postupku, ako se njime uređuju pitanja i odnosi nastali usled okolnosti koje nisu mogle da se predvide, a “nedonošenje zakona po hitnom postupku moglo bi da prouzrokuje štetne posledice po život i zdravlje ljudi, bezbednost zemlje i rad organa i organizacija, kao i radi ispunjenja međunarodnih obaveza i usklađivanja propisa s propisima Evropske unije”.

Niti nedonošenje ovakvog zakona po ubrzanoj proceduri može da da prouzrokuje štetne posledice po život i zdravlje ljudi, bezbednost zemlje, niti po rad organa i organizacija, imajući u vidu da je Vlada funkcionisala i bez četiri pomenuta  ministarstva. Da ne govorimo o tome da smo u prethodnih šest meseci živeli i radili praktično i bez vlade.

BONUS VIDEO Traži se Odbor Skupštine zbog priče Nova.rs o tajnom ugovoru Vlade Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar