Foto: Vesna Lalić/Nova.rs/TANJUG/AP Photo/Bojan Slavkovic/Shutterstock

U Skupštini Srbije danas počinje sednica na kojoj će se raspravljati o izmenama Zakona o ministarstvima, što je zapravo i uvod u formiranje nove izvršne vlasti. Sudeći po tom dokumentu, buduća vlada imaće ukupno 25 ministarstava, od kojih je pet novih.

Vladajuća koalicija predvođena SNS konačno je krenula u postupak formiranja nove vlade i to samo 13 dana pre isteka zakonskog roka. U skupštinsku proceduru po hitnom postupku juče je ušao Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima, u kojima su pobrojani svi resori od kojih će biti sastavljen treći po redu kabinet Ane Brnabić.

Nova vlada imaće pet novih ministarstava, od kojih je većina nastala razdvajanjem postojećih i stvaranjem novih resora.

To je slučaj sa Ministarstvom trgovine, telekomunikacija i turizma. Od tog ministarstva nastaće tri – imaćemo resor unutrašnje i spoljne trgovine, telekomunikacije će biti pripojene informisanju, a biće formiran i resor turizma i omladine, koja će ubuduće biti odvojena od sporta.

Iz Ministarstva prosvete biće izdvojena i nauka, pa ćemo dobiti Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Potpuno novi resor je Ministarstvo za javna ulaganja, a još se ne zna da li to znači da će biti ukinuta Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, na čijem je čelu godinama Marko Blagojević, nekadašnji direktor Cesida.

Foto: parlament.gov.rs

Od kojih će resora biti sastavljena nova vlada u prethodnom periodu samo se spekulisalo, kao i o kadrovskim rešenjima za ministarstva. Vrh SNS i SPS sve vreme čuva u tajnosti spisak budućih ministara ili bar onih za koje se izvesno zna na kojim pozicijama će da budu.

Jedino što je javno potvrđeno je da će Ana Brnabić biti premijerka i to iz proceduralnih razloga. Aleksandar Vučić potvrdio je da će Siniša Mali ostati u Vladi i pretpostavlja se da će i u narednom periodu biti na čelu Ministarstva finansija.

Ana Brnabić, Miloš Vučević i Siniša Mali, Izjava za medije posle sednice Predsedništva SNS-a Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Izvesno je da će deo nove izvršne vlasti biti Miloš Vučević, a sudeći po nezvaničnim informacijama on je najbliži mestu ministra odbrane.

U Vladu se sigurno vraća i Ivica Dačić, ali nije objavljeno koji će resor preuzeti. Prema nezvaničnim informacijama, on će verovatno biti novi ministar policije, a spekulisalo se da bi mogao da preuzme resor spoljnih poslova ili odbrane.

Ivica Dačić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Prema informacijama “Nove”, izvesno je da će ministar turizma i omladine biti Husein Memić, član SDPS Rasima Ljajića, a učešće nijednog od preostalih aktuelnih ministara u novoj vladi nije potvrđeno.

Husein Memić Foto:Medija centar Beograd

Kako se spekuliše, ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, koji je bio i potpredsednik odlazaće vlade, u Vladi bi mogao da zameni poznati socijalista Zoran Anđelković, a u istom kontekstu pominjan je i Igor Braunović, direktor JP Srbijašume.

Foto:Screenshot/RTS

Prema nezvaničnim informacijama, Jadranka Joksimović bori se da ostane na čelu Ministarstva za evropske integracije, a mediji su objavljivali da je kandidat za tu poziciju i Milan Antonijević. On javno nije odbacio mogućnost da bude deo nove vlade.

Foto: Probudi se/Nova S

Spekulisalo se i da iz Nemanjine 11 odlazi ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a za njegovog naslednika pominjano je nekoliko imena – doktorka Danica Grujičić, koja je predvodila listu SNS na parlamentarnim izborima, Marija Zdravković, direktorka KBC Bežanijska kosa, Vladimir Đukić, direktor KBC Dragiša Mišović, i Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO.

dr Danica Grujičić Foto: N1

Ne zna se da li će mesto ministra sporta zadržati Vanja Udovičić, a priča se da je glavni kandidat za taj resor Ratko Nikolić, nekadašnji rukometaš.

Goran Vesić, Borča izgradnja kanalizacione mreže Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Velike su šanse da deo nove vlade bude Goran Vesić, ali se ne zna da li će biti ministar ili će imati neku drugu funkciju u vladi. Do sada je pominjan u kontekstu novog ministra građevinarstva.

Mogući povratnici

Spekuliše se da je jedan od kandidata za ministra spoljnih poslova Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD-u. Njegova želja je navodno da se vrati u Beograd i dobije funkciju u Vladi. To međutim niko nije potvrdio.

Takođe, priča se da je kandidat za ministra prosvete Mladen Šarčević, koji je i sada savetnik u Vladi, ali je on kratko za “Novu” rekao da poziv nije dobio.

BONUS VIDEO Ovo je spisak svih ministarstava u novoj vladi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar