Nenad Lučić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs/Shutterstock

Nenad Lučić, moler iz Obrenovca, živeo je normalnim, običnim životom, sve po propisima, poštovao je zakon, radio je naporno, upoznao je devojku N., sa njom dobio dete. Sve se činilo idealnim do jednog trenutka, kada mu je supruga mimo zakona izvela dete iz zemlje i on od tada ne zna ništa o njemu.

Lučić na samom početku govori o tome kako je noćna mora koja ga je zadesila počela. Govori o navodnim propustima koje su institucije načinile u svom radu, ali i kako je kraju ispalo tačno sve što je govorio, jer je za njegovom suprugom raspisana poternica za otmicu deteta.

Pročitajte još:

„Dete je počelo da poboljeva, da bi se na kraju ispostavilo da mu je supruga, bez mog znanja, davala prevelike količine floura dok je imao samo nekoliko meseci, a inače se ne daje pre treće godine. Na kraju sam dete odveo u Tiršovu, jer je bio sve slabiji i noge su počele da mu se krive. Tamo su ustanovili da je otrovan, srećom, sve je prošlo bez težih posledica i iz te krize je izašao zdrav. Ali ne i odnosi između mene i moje žene. Ona nije imala poverenje u srpske doktore, ja nisam imao poverenje u nju, ljubav je zamrla i ja sam rekao da hoću da se razvedem. Bilo me je strah da dete ostavim samo sa njom, pa sam se sa njim, kada smo se žena i ja rastali, otišao kod mojih roditelja u Obrenovac“, počinje svoju priču Nenad.

Po njegovim rečima, sud donosi privremenu meru da on bude staratelj deteta, ali tada kreće prljava bitka oko starateljstva i viđanja, kao što to često biva. U razgovoru za Novu ističe da se u celu bitku umešala i porodica njegove bivše supruge.

Nenad tvrdi da je tada i upozoren da će iskoristiti sav svoj uticaj da njihova ćerka N. preuzme dete.

Nenad Lučić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Bivši tast mi je otvoreno rekao da u Srbiji sve može da se kupi, ali ja nisam to tada shvatio toliko ozbiljno. Onda, u februaru 2021. godine, za nekoliko dana se sve promenilo, neverovatnom brzinom. Supruga je tri puta odlazila u policiju, zbog navodnog porodičnog nasilja, ali policija tada nije podnela nikakvu prijavu protiv mene, jer je i moja bivša žena izjavila da je nisam nikada ni tukao niti maltretirao na neki drugi način“, objašnjava Nenad Lučić.

Navodi da tada na scenu stupa izvesni policijski inspektor iz Pančeva, inače rođak njegove bivše žene. Tvrdi da je sa njom otišao u policijsku stanicu, sud, Centar za socijalni rad i sve počinje naglo da se menja.

„Dobili smo obostranu zabranu prilaska i komuniciranja. Ja sam preko nekih prijatelja poručio bivšoj supruzi da može da viđa dete, ali u kontrolisanim uslovima, kod zajedničkih prijatelja. Smatram da dete treba da odrasta sa majkom, ali i nisam hteo da ih ostavim nasamo. Onda sud zbog netačnih tvrdnji izvesnog inspektora S.B. ali i socijalne radnice, donosi meru kojom ustupa starateljstvo nad detetom majci, iako postoji lekarski nalaz da je detetu davala fluor u prevelikim količinama. Mene je to jako pogodilo, ali i uplašilo. To je odrađeno zahvaljujući inspektoru S.B. iz Policijske stanice Obrenovac, na koga je uticao nadređeni G. I. koji je prijatelj sa tim inspektorom iz Pančeva, za koga samo znam da se zove Milinko”, tvrdi naš sagovornik i dodaje:

“Iako me bivša supruga nikada nije optužila za bilo kakvu vrstu nasilja, inspektor S.B. je pod uticajem svog šefa G.I. napisao da ja predstavljam opasnost za nju i za dete i to je uticalo na sud. Kasnije mi se taj policajac izvinjavao.“

Foto: MUP Srbije

Iako je dobijao pozive od suda da preda dete majci, on to nije uradio. Kako tvrdi iz straha po detetovu bezbednost i zdravlje. Za to je platio visoku cenu.

„Usledila je policijska akcija, kao iz filma. Obično, ako se neko ne odaziva pozivima na sud, dolazi područna patrola i privodi ga. Mene su tada hapsili kao da sam neki terorista ili član narko-kartela, a ja u tom trenutku nisam imao nijednu osudu. Policija u pancirima, fantomkama, sa dugim cevima opkolili su celu zgradu, naoružani policajci bili su na svakom spratu zgrade. Ne znam šta su tim ljudima rekli, koga hapse. Bili su grubi, čak su izudarali jednog komšijju koji ih je snimao. Uhapsili su ne samo mene, nego i oca i majku. Neverovatne scene. Optužili su me za otmicu deteta. Kasniju su napisali da sam bio u bekstvu, a sve vreme sam bio na adresi na kojom sam i prijavljen. Proveo sam u pritvoru 40 dana, ali nisam ni u jednom trenutku odustao od brige za detetom, a ono je naravno, završilo kod majke“, objašnjava Nenad Lučić.

Posle izlaska iz pritvora, Nenad nastavlja borbu putem suda. Iako je privremenom merom majka određena kao staratelj, on je imao pravo da dete viđa.

Ali, noćna mora se nastavlja.

„Socijalna radnica, koja je trebala da omogući da viđam dete, čiji je muž inače bivši policajac, počela je čudno da se ponaša. Ja sam je upozorio da N. može da pobegne u Nemačku sa našim detetom, jer njen otac tamo ima firmu, ali ona na to nije reagovala. Čak mi je jednom rekla da ne mogu da vidim dete jer mi je bivša supruga bolesna. A onda, šok. Otišli su u Nemačku. Pitao sam se kako, jer je detetov pasoš bio kod mene, a takođe nisam dao nikakvu pisanu saglasnost da dete može da pređe granicu. Po propisima, potrebna je pisana saglasnost oba roditelja da dete pređe granicu“, objašnjava Lučić.

Nenad Lučić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Slučaj je prijavljen policiji. Ali i tu Nenad nailazi na, kako tvrdi, u najmanju ruku javašluk.

„Pokazan mi je dokument o prelasku državne granice, na kome postoje tri papira. Uredno su zabeležena imena dvoje odraslih koji su prešli granicu, moje supruge i izvesne nemačke državljanke. Tu je i registracija automobila, ali nedostaje treći papir, na kome treba da bude zabeleženo sa čijim pasošem je dete prešlo granicu. Pisao sam u nemačkoj ambasadi, rekli su mi da oni nisu detetu izadli nikakav pasoš niti dokument za prelaz granice. Kako je onda prešlo granicu?“, pita se Lučić.

U međuvremenu, nadležni sud je izdao naredbu za privođenje Nenadove bivše supruge i to zbog otmice deteta. Ali, za njom nije raspisana Interpolova poternica i ona je u Nemačkoj slobodna.

I to nije sve.

„Pričao sam sa jednim policajcem iz Obrenovca, koji je umešan u ceo slučaj, i on mi je rekao da se čuo sa njom i to u vreme kada je ona već bila u bekstvu. Kako se to policajac čuo sa osobom koja je u bekstvu? U celom slučaju bilo je mnogo čudnih stvari, mnogo uticaja sa strane, ali ja nikada neću odustati od borbe za svoje dete“, objašnjava Nenad Lučić.

Bez komentara

List Nova.rs kontaktirao je Centar za socijalni rad, ali i policiju kako bismo proverili na koji način je žena s detetom napustila zemlju, kako i kako bismo proverili informacije koje je Nenad Lučić izneo, ali do objavljivanja broja nismo dobili odgovore.

BONUS VIDEO: Pregovori sa otmičarom koji je držao čoveka na Karaburmi kao taoca