Luka Bojović, koji je svojevremeno važio za vođu novog zemunskog klana i koji služi zatvorsku kaznu u Španiji zbog organizovanog kriminala, kroz samo nekoliko dana trebalo bi da dođe u Srbiju. Bojović će 30. novembra biti izručen Srbiji, a portal Nova.rs otkriva šta ga čeka nakon što kroči u našu zemlju.

Vest da će Bojović uskoro da se nađe u Srbiji kao bomba je odjeknula u srpskoj javnosti oktobra ove godine. Nagađalo se da li Bojović ima prava na uslovni otpust u Španiji, da li će se zaista vratiti u Srbiju, da bi Ministarstvo pravde konačno razrešilo sve dileme.

Ministarstvo pravde saopštilo je da je od španskih organa obavešteno o pokretanju postupka proterivanja srpskog državljanina Luke Bojovića koji je u toj zemlji služio kaznu od 18 godina zatvora zbog učešća u organizovanom kriminalu.

U saopštenju je bilo navodeno da se protiv Bojovića u Srbiji trenutno ne vodi krivični postupak niti postoji krivična sankcija koja mu je izrečena i koju Bojović treba da izdržava.

„Ministarstvo pravde je obavešteno posredstvom ambasade Srbije u Madridu da je u Brigadi za strance i granice Generalne policijske uprave La Korunje otvoren predmet proterivanja srpskog državljanina Luke Bojovića posle izdržane kazne zatvora. O tačnom vremenu i mestu proterivanja Luke Bojovića nismo obavešteni“, navedeno je tako.

Foto: Zoran Lončarević

Prema saznanjima Nova.rs, Bojović sredinom sledeće nedelje stiže u Srbiju. Sa njim će, nakon sletanja avionom u Srbiju, biti obavljen informativne razgovor, a pretpostavlja se da će mu tokom prilikom biti predočeno da postoje naznake da mu je ugrožena bezbednost.

Pročitajte još:

Bojović je godinama slovio za istaknutu figuru u srpskom podzemlju, a dovođen je u vezu sa škaljarskim klanom. Označen je kao bliski saradnik škaljaraca, koji su u dugogodišnjem sukobu sa kavačkim klanom.

Nakon obavljenog informativnog razgovora, Bojović će biti pušten na slobodu, s obzirom da je on slobodan čovek u Srbiji. On je u Srbiji svojevremeno bio optužen za ubistvo Branka Jeftovića Jorge i za pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka 2004. godine, kao i za ubistvo njihovih telohranitelja Dejana Živančevića i Milutina Jovičića, koji su tom prilikom nastradali.

Pravosnažno je oslobođen svih tih optužbi, te Srbija Bojovića ne potražuje ni za jedno krivično delo.

Foto:EPA/VICTOR LERENA / POOL

Podsetimo, Luka Bojović se u zatvoru nalazi od 9. februara 2012. godine kada je uhapšen u Valensiji.

On je u Španiji osuđen na zatvorsku kaznu od 18 godina zatvora zbog organizovanog kriminala. Za falsifikovanje isprava izrečena mu je kazna od tri godine zatvora, za zločinačko udruživanje pet, a za posedovanje oružja deset godina zatvora.

BONUS VIDEO: Da li će povratak Luke Bojovića u Srbiju pokrenuti novi osvetnički rat kriminalnih klanova?

Komentari

Svi komentari (1)