Foto:Tanjug Vladimir Šporčić

Ministar prosvete Branko Ružić, komentarišući vest da je direktorka osnovne škole u Sečnju zabranila verske obrede povodom proslave Svetog Save, pokušao je da objasni razloge održavanja verskih obreda u školama na ovaj praznik.

„Kada govorimo o Svetom Savi, govorimo o nekome ko je praktično utemeljivač savremene srpske države, samostalne srpske crkve. Kada govorimo o obeležavanju Svetog Save kao školske slave, govorimo o našoj tradiciji. Kada govorimo o tradiciji – pa na koji način smatrate da treba obeležiti slavu, ako ne sečenjem slavskog kolača“, upitao je Ružić.

Ministar prosvete Branko Ružić prisustvovao je obeležavanju Svetog Save u školi Pavle Savić u Beogradu uz prisustvo sveštenih lica i ceremonije sečenja slavskog kolača.

U Osnovnoj školi „Aleksa Šantić“ u Sečnju, odlukom direktorke, ove godine za obeležavanje dana Svetog Save nisu bili dozvoljeni verski obredi, odnosno nije bilo sveštenika, rezanja slavskog kolača i predaje kumstva, što je višedecenijska tradicija.

Pročitajte još:

Objava na društvenim mrežama o obeležavanju školske slave koja je podeljena i u grupi Ateisti Srbije izazvala je burne reakcije roditelja osnovnoškolaca, ali i drugih meštana Sečnja. Pojedini roditelji pokušali su da razgovaraju sa direktorkom škole o ovoj temi, prenela je Radio-televizija Vojvodine.

Vojvođanske nevladine organizacije su pozvale građane Sečnja i Vojvodine, civilni sektor i opozicione stranke da uzmu u zaštitu i pruže podršku direktorki škole.

BONUS VIDEO: Osnova škola bez grejanja: Svakog dana se odlaže povratak đaka, roditelji besni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare