Foto: Printscreen/Google maps, Facebook/Aleksandar Marić, Shutterstock

U vojvođanskoj Osnovnoj školi "Aleksa Šantić" u Sečnju, odlukom direktorke Olivere Marjanović, proslava školske slave Sveti Sava je ove godine obeležena na nešto drugačiji način – nije bilo verskih obreda, što znači da sveštenik nije dolazio u školu, nije bilo rezanja slavskog kolača niti predaje kumstva, što je u ovoj ustanovi bila višedecenijska tradicija. Pozvali smo direktorku i proverili kako je protekla školska proslava i kako se oseća povodom brojnih osuda i negativnih komentara koje je izazvala svojom odlukom.

Naime, direktorka Marjanović je još pre dva dana odlučila da će svetosavska priredba u ovoj školi proteći bez prisustva sveštenika, a to je i istakla objavom na Fejsbuku, u grupi „Ateisti Srbije“.

„Prvi put posle niza godina, u našoj školi neće biti verskih obreda 27. januara jer su dobili mene za direktora. Ako budem smenjena zbog toga, eto koraka napred za našu lepu Srbiju“, glasi direktorkina objava u pomenutoj grupi.

Ona je juče objasnila da je pre devet meseci postala direktorka škole, te je ovo prva školska slava od kada je na čelu ove osmoletke.

„Sveštenik je tražio da dođe u školu na Svetog Savu, bilo je tu ranijih godina i tamjana, i svete vodice i svačega. Lepo sam mu objasnila da po članu 11 Ustava Srbije moramo da odvojimo školu od crkve jer u školu mogu da idu i katolici, i muslimani i sve vere, kao i atesiti. I zato u školi nikoga ne smemo da primoravamo da prisustvuje tuđim verskim obredima. Čovek je sve razumeo, dogovor je da u devet sati počne liturgija u crkvi na koju su pozvani i đaci i svi zaposleni iz škole. A mi ćemo iz škole poslati i slatkiše u crkvu da mogu da se posluže“, rekla je direktorka naglašavajući da će školska slava Sveti Sava biti proslavljena u ovoj osmoletki kako i dolikuje.

Škola – ilustracija; Foto: Profimedia.rs

A po svemu sudeći, tako je i bilo.

Kada smo pozvali direktorku Marjanović i pitali je kako je protekla školska slava, ona je kao iz topa odgovorila:

„Sjajno, predivno je bilo, ja sam veoma zadovoljna. Sve je proteklo u najboljem redu, svečano, priredba je bila božanstvena“, kaže direktorka za Nova.rs.

Na pitanje da li se oseća ugroženo jer je verbalno „napadaju“ korisnici društvenih mreža zbog ovakve odluke, ona kaže da komentare i medijske članke uopšte ne čita.

„Da bih sačuvala svoje živce, verujte, ne čitam ni tabloide ni komentare. Tako je najbolje. Ja sam prisustvovala čak i tom crkvenom obredu, išla sam na liturgiju da ispoštujem tu drugu stranu. Tako da, zaista ne mogu da utičem na ljude šta će da misle, šta će da pišu, pa mi je najpametnije da ne čitam ništa u vezi toga niti da išta znam“.

Objašnjava da je odlučila da više ne komentariše napise u medijima, ističući da ova medijska buka mora da stane.

„Svečanost i u školi i u crkvi se završila, sve je prošlo u najboljem redu, tako da mislim da je to najvažnije. Trenutno sam u kancelariji, gledam neke pravilnike, nisam ni sa kim razgovarala o onome što je bilo juče, prekjuče, radim svoj posao najnormalnije, trudim se da budem profesionalac i to je to“, kaže nam direktorka.

Sasa Matic donacija skoli
Školska slava Sveti Sava Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Objava na društvenim mrežama o obeležavanju Školske slave koja je podeljena i u grupi Ateisti Srbije izazvala je burne reakcije roditelja osnovnoškolaca, ali i drugih meštana Sečnja. Pojedini roditelji pokušali su da razgovaraju sa direktorkom škole o ovoj temi.

Roditelji su pokrenuli peticiju, za jedno poslepodne prikupljeno je 150 potpisa meštana, a jedan od potpisnika je i sam predsednik opštine. Većina roditelja ne želi da se prekine višedecenijska tradicija obeležavanja dana Svetog Save.

Sveštenik: Direktorka nije prihvatila bilo kakvo bogosluženje u školi

Sveštenik iz Sečnja koji je razgovarao sa direktorkom o obeležavanju Svetog Save u Osnovnoj školi „Aleksa Šantić“, potvrdio je za „Novosti“ da direktorka te obrazovne ustanove nije prihvatila bilo kakvo bogosluženje u školskim prostorijama.

Prema njegovim rečima, ona je naknadno rekla da će taj dan biti obeležen, ali isključivo nastupom horova. Potvrdila mu je i da je ateista i on je odlučio da ispoštuje njeno opredeljenje i želju, pa će učenici, koji žele da ovaj veliki praznik i đačku slavu moći, onako kako i dolikuje, da obeleže dolaskom na liturgiju u lokalnu crkvu.

Pročitajte još:

NVO pozivaju na podršku direktorke škole u Sečnju: Izložena je neljudskom progonu

Nekoliko vojvođanskih nevladinih organizacija pozvalo je građane Sečnja i Vojvodine i civilni sektor da zaštite i podrže direktorku Osnovne škole „Aleksa Šantić“ iz Sečnja Oliveru Marjanović.

Kako navode, ona je izložena „neljudskom progonu nakon što je objavila da u školi neće biti verskog obreda na dan školske slave Sveti Sava“.

U saopštenju tih organizacija navodi se da je „greh“ Olivere Majranović samo u tome što je poštovala Ustavom i zakonima garantovan sekularizam države, kao i civilizacijske norme, odnosno što je „obelodanila da u obrazovnoj ustanovi kojom upravlja neće biti sprovođen verski obred na dan tzv. školske slave“.

Dodaje se da je posle toga usledio medijski progon, ona je proglašena za neprijatelja društva, izdajnicu, traži se njena smena, na nju nasrću lokalni silnici i nasilnici, dobija pretnje i uvrede, a najavljeni su i protesti desnih ekstremista ispred škole.

Oglasio se ministar prosvete

Ministar prosvete Branko Ružić, komentarišući vest da je direktorka osnovne škole u Sečnju zabranila verske obrede povodom proslave Svetog Save, pokušao je da objasni razloge održavanja verskih obreda u školama na ovaj praznik.

„Kada govorimo o Svetom Savi, govorimo o nekome ko je praktično utemeljivač savremene srpske države, samostalne srpske crkve. Kada govorimo o obeležavanju Svetog Save kao školske slave, govorimo o našoj tradiciji. Kada govorimo o tradiciji – pa na koji način smatrate da treba obeležiti slavu, ako ne sečenjem slavskog kolača“, upitao je Ružić.

BONUS VIDEO: Osnova škola bez grejanja: Svakog dana se odlaže povratak đaka, roditelji besni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare