Roditelji đaka beogradske Osnovne škole "Stefan Nemanja" na Senjaku danima su zabrinuti zbog informacije da će školska zgrada biti ustupljena Francuskoj školi u Beogradu. Na osnovu svega što smo mogli čuti što od roditelja, što u Ministarstvu prosvete, čini se da je u igri nekoliko opcija.

Roditelji đaka beogradske Osnovne škole „Stefan Nemanja“ na Senjaku danima su u „začaranom krugu“. Naime, nakon što su saznali da bi škola koju pohađaju njihova deca, mogla da bude ustupljena na korišćenje Francuskoj školi u Beogradu, javila se briga gde će učenici slušati nastavu od septembra.

Zabrinuti su i učitelji i nastavnici jer gašenjem škole, gase se i njihova radna mesta.

Članovi Saveta roditelja koji su upoznati sa trenutnim dešavanjima, objašnjavaju za naš portal šta je bio prvi znak „uzbune“.

PROČITAJTE JOŠ:

Reditelj Srđan Dragojević jedan je od tih zabrinutih roditelja. Njegovo dvoje dece pohađa ovu školu. Kaže da škola već ustupa đacima Francuske škole salu za fizičko, te da je očigledno da je na njihov gest dobre volje odgovoreno suprotno.

„Francuska škola u Beogradu nalazi se u manjim objektima nedaleko od naše škole, tako da bi njima i te kako odgovaralo da dobiju jednu veću zgradu. Nema ni govora da bi oni hteli samo deo škole. Njihova namera je da jednostavno isele naše đake iz jedine škole na Senjaku i da je preuzmu. Prvi alarm bio je kada je direktorka škole dobila upit od Ministarstva prosvete u kom pitaju da li se tu odvija neka nastavna delatnost. Složićemo se da je pitanje apsurdno, kao kada bi Ministarstvo kulture pitalo Narodni muzej da li se neke slike drže u toj zgradi. Ono što najviše zabrinjava jeste što iza ove čitave akcije stoji francuska ambasada“, ističe Dragojević.

Dodaje da su roditelji dobili za sada neproverenu informaciju da je gradski arhitekta već odobrio projekat, ali da se čeka i odobrenje Ministarstva prosvete.

„Preostaje nam da sačekamo odgovor Ministarstva. Do tada, mogu da kažem da bi bio ozbiljan zločin da se jednoj stranoj školi prepusti škola gde naša deca uče. Pritom, to je jedina škola u ovom naselju. Razumem da ‘Rio Tinto’, kao velika multinacionalna kompanija, zavrće ruke, potplaćuje, pokušavajući da kopa litijum. Ali, mnogo gore i skandaloznije od ‘Rio Tinta’ je to što francuska ambasada dakle Francuska država vrši pritisak da se isele deca iz jedne škole u Beogradu. To je skandal. Francusku smo uvek doživljavali kao bastion kulture, civilizacije, demokratije, a sada je spremna na ovakav potez“, smatra on.

Dragojević ističe da je spreman da napiše pismo javnim ličnostima Francuske odnosno scenaristima, književnicima, rediteljima, kako bi obavestio francusku javnost o“kriminalu koji se nagoveštava“.

Osnovna škola “Stefan Nemanja“ Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Roditelji skoro svih đaka koji pohađaju ovu beogradsku školu su ujedinjeni i istrajni u jednom zahtevu – odbraniti školu na bilo koji način.

Za večeras u 17 časova zakazan je Savet roditelja, a inicirala ga je Opština Savski venac, što je roditeljima, kako kažu, nelogično.

PROČITAJTE JOŠ:

„Nikada se nije desilo da opština sazove sastanak Saveta roditelja. Pritom, nismo obavešteni o temi o kojoj će se raspravljati. Sve je to čudno. Podsetimo da je naša škola imala dve zgrade, ovu sada i na Topčiderskoj zvezdi koja je data nemačkoj školi. Tako da, ne vidim rešenje ukoliko se i ovaj deo škole ustupi. Ta deca žive na Senjaku. Pitanje je gde bi mogla da idu jer nema drugih solucija. Nema drugog rešenja. Ako ambasador Francuske smatra da su građani Srbije i deca Srbije građani drugog reda, mi ćemo mu dokazati da to nije baš tako. Osim ako se ne desi da sada, tokom uskršnjih praznika, buldožderi dođu i počnu da ruše školu ili neko podmetne požar… Nažalost, imali smo bezbroj takvih slučajeva“, ističe naš sagovornik.

Plan detaljne regulacije već u izradi 

Prema rečima još jednog roditelja čije dete pohađa Osnovnu školu „Stefan Nemanja“, iniciran je postupak izrade Plana detaljne regulacije.

„Iniciran je postupak izrade Plana, gradske službe su uključene u sve, ali znači da je sve krenulo s tim postupkom. Grad traži od Francuske škole i firme koju su oni angažovali da radi nacrt tog Plana, da pribave adekvatne saglasnosti Ministarstva prosvete pošto se na toj teritoriji nalazi OŠ ‘Stefan Nemnaja’, zatim od Srpske pravoslavne crkve jer je gore manastir Vavedenje i drugih nadležnih institucija. Ne znam šta se krije iza toga naposletku, ali neka bojazan da mi kao roditelji možemo da ostanemo bez škole, postoji, i visokog je inteziteta“, kaže nam jedan od zabrinutih roditelja.

Osnovna škola “Stefan Nemanja“ Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dodaje da je i on bio upućen u dopis Ministarstva prosvete koji je potpuno nelogičan.

„Ministarstvo se obratilo školi sa zahtevom da se dostavi informacija da li škola koristi svoju parcelu za obavljanje obrazovno-vaspitne delatnosti. Kako su naveli, Francuska škola u Beogradu inicirala je izradu Plana detaljne regulacije u zoni gde se nalazi škola zato što želi da izgradi novi objekat koji će da koristi Francuska škola, a da se pritom delovi parcele koje sada koristi ustanova obrazovanja, a ja to vidim kao našu školu, trebalo da ustupe na korišćenje Francuskoj školi radi izgradnje novog objekta. To je bilo pitanje Ministarstva prosvete“, navodi on.

Roditelji sa kojima smo razgovarali tvrde da je parcela na kojoj se nalazi škola velika, ali ne dovoljno velika da na njoj bude sagrađen još jedan objekat.

Direktorka: Svesni smo zabrinutosti roditelja

Redakcija portala Nova.rs kontaktirala je Osnovnu školu „Stefan Nemanja“, a direktorka Milena Gajić navodi da će ustanova nastaviti da radi na obrazovanju i vaspitanju njenih đaka i u budućnosti, te da nema razloga za zabrinutost roditelja.

„Dobili smo dopis 11. 04.od Ministarstva prosvete sa pitanjem da li koristimo parcelu u vaspitno-obrazovne svrhe, a na inicijativu Francuske škole za izgradnju njihovog objekta. U konsultaciji sa nadležnim državnim organima (opština Savski venac, gradski Sekretarijat za obrazovanje i Školska uprava grada Beograda), poslali smo odgovor da OŠ ‘Stefan Nemanja’ koristi predmetnu parcelu i da se na istoj obavlja obrazovno-vaspitna delatnost. Nemamo nijedan deo parcele koji se ne koristi u date svrhe, te da ne bismo imali šta da ustupimo Francuskoj školi, niti jednoj drugoj školi, a radi izgradnje bilo kakvih objekata“, objašnjava direktorka škole.

Dodaje da je Upravi škole 15. aprila stigao odgovor od Ministarstva prosvete.

„U odgovoru stoji „da smo kao škola uradili sve što treba i nema potrebe da budemo zabrinuti. To su uobičajene procedure kada se neko spolja obraća sa predlozima’. Svesni smo zabrinutosti roditelja i intresovanja javnosti za OŠ ‘Stefan Nemanja’, pa koristimo i ovu priliku da zamolimo sve da se ne šire netačne i neproverene glasine“, kaže ona.

S druge strane, iz Ministarstva prosvete su na nekoliko naših pitanja povodom sudbine škole i dece koja je pohađuju, kratko odgovorili sledeće:

„Nikakvog iseljenja učenika OŠ Stefan Nemanja neće biti“, rekli su iz Ministarstva, iako smo im postavili nekoliko pitanja, među kojima je i da li je tačno da se zgrada škole prodaje, što je bila inicijalna informacija.

Na to pitanje odgovor nismo dobili, čak ni kada smo ponovo poslali mejl.

Upitali smo i ministarku prosvete Slavicu Đukić Dejanović, na šta je ona rekla „da je sve netačno“.

„Moj odgovor je kratak, sve je netačno, ništa Ministarstvo nije odlučivalo, ali ja sada ne mogu da pričam“, rekla je Đukić Dejanović.

Francuska škola: Nemamo nameru da iselimo đake iz škole “Stefan Nemanja”

Francuska škola u Beogradu ne planira niti ima želju da iseli učenike iz osnovne škole “Stefan Nemanja” niti da useli svoje učenike u tu zgradu, istaka je za Nova.rs Mila Pavlov, zadužena za komunikacije i marketing u Francuskoj školi u Beogradu.

“Mi imamo potrebu da se preselimo već izvesno vreme. Trenutno smo u pregovorima sa privatnim investitorima o izgradnji nove škole za nas. Ti projekti će biti prezentovani našim roditeljima u narednom periodu, tako da su i za nas još uvek poverljivi. O tim projektima ne mogu da govorim, ali mogu da potvrdim da ne nameravamo da iseljavamo đake iz škole “Stefan Nemanja” niti da naše učenike uselimo u tu zgradu” objasnila je ona.

Naglasila je da dogovore o novom objektu vode samo sa privatnim investitorima i da o tome nisu pregovorali ni sa Ministarstvom, ni sa drugim državnim školama.

BONUS VIDEO: Roditelji učenika Ribnikara traže od vlade da obustavi odluku o zatvaranju više od pola škole, za večeras najavili skup

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare