Srpski osmaci polagali su prošlog vikenda probni završni test, a njihovi rezultati, nažalost, nisu sjajni. No, još imaju vremena da se pripreme za prijemni ispit koji je zakazan 17, 18. i 19. juna jer od njega zavisi koju će srednju školu upisati. Ako, pak, ne budu imali potreban broj bodova za upis škole koja im je prva želja, mogu da upišu neke druge koje ne zahtevaju toliki broje poena, a posle kojih, čak, mogu odmah da se zaposle.

Mnogi đaci teže da upišu popularne beogradske škole, kao što su gimnazije, ekonomske škole i medicinske škole odnosno određene profile u njima, a za njih im je potrebno i više od 80 bodova.

Ali, ima dobrih škola koje ne zahtevaju veliki broj bodova pri upisu, a koje donekle obezbeđuju siguran posao.

Nakon njih, lako možete upisati visoku školu, čak i fakultet koji želite.

Najmanje bodova potrebno budućim zanatlijama

Situacija pri upisu srednje škole menja se iz godine u godinu.

Dok je, na primer, prošle godine poslednji primljen učenik u Srednjoj tehničkoj školi imao 70 bodova, pre tri godine je za upis u isti školu bilo potrebno više od 75 poena.

Takođe, broj bodova potreban za upis srednje škole dosta zavisi i od same škole – tako je, na primer, za upis gimnazije u Grockoj potrebno oko 70 bodova, dok je u nekoj od popularnijih gimnazija, kao što je Treća beogradska, potrebno mnogo više – prošle godine je poslednji upisani učenik imao čak 94.66 poena.

Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

No, vratimo se na škole koje đaci mogu da upišu i sa manje od 70 bodova.

Ekonomski tehničar

Ako pogledamo prethodne godine, za smer ekonomski tehničar u ekonomskoj školi (konketno u Barajevu), potrebno vam je manje od 70 bodova odnosno 62,05 poena.

Naravno, visina bodova zavisi od same škole, pa je tako manje bodova potrebno za upis škole na periferiji grada ili u prigradskoj opštini, dok je u više popularnim školama, kao recimo u II ekonomskoj školi na Voždovcu, potrebno i za 10 do 15 bodova više.

Poljoprivredni tehničar

Poljoprivredna škola je poslednjih godina postala prilično popularna među onim đacima koji nisu bili odlikaši.

Tako, nju mogu upisati svi koji ukupno (bodovi iz škole+prijemni ispit) imaju između 50 i 70 bodova. Konkretno, za upis ovog smera prošle godine bilo je potrebno oko 52,22 poena.

Zanimanje poljoprivrednog tehničara je širokog usmerenja u oblasti poljoprivrede, pa samim tim je moguć brz pronalazak posla nakon sticanja diplome.

PROČITAJTE JOŠ:

Scenski masker i vlasuljar 

Obrazovanje Scenskog maskera i vlasuljara u voždovačkoj Školi za negu lepote traje četiri godine. Na časovima se posebno razvija kreativnost, maštovitost i preciznost učenika, zbog čega se oni brzo osposobljavaju za rad u salonima.

Broj bodova koji je potreban za upis ove škole kreće se od 67 do 70.

Svakako, nove generacije uvek mogu da iznenade, zato je savet da se dobro pripremite za prijemni ispit.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Tehničar dizajna proizvoda od kože

Ovaj smer u Tehničkoj školi za dizajn kože na Voždovcu zahteva za upis oko 55 bodova, ukoliko ste zainteresovani za nju.

Kako se čini, mnogi se poslednjih godina bave dizajnom kožnih odevnih predmeta, ali i ostalih kožnih rekvizita, što znači da posla ima, ko želi da radi.

Tehnička škola GSP

Tehnička škola GSP na Vračaru nudi tri smera na koja se primaju đaci sa manje od 70 bodova: to su elektrotehničar za elektroniku na vozilima, mašinski tehničar motornih vozila i tehničar drumskog saobraćaja.

Mnogi se zapošljavaju u javnom gradskom prevozu odmah nakon završene srednje škole, a ko želi da se usavršava, može da upiše Visoku saobraćajnu školu.

PROČITAJTE JOŠ:

Geodetski tehničar – geometar

Budući geodetski tehničar u Geodetskoj tehničkoj školi prošle godine je imao 64,89 bodova.

Geometar radi na crtanju geodetskih karata koje se koriste za projektovanje drumskog i železničkog saobraćaja, planiranje naseljenih mesta, hidrograđevinskih struktura, a ovo zanimanje je, možemo reći, deficitarno, dok je plata geometra od 80.000 dinara pa na više.

Građevinski tehničar

Za upis na smer građevinski tehničar u Građevinsko-tehničkoj školi na Zvezdari potrebno je svega 50 bodova, a ko želi, može da nadogradi svoje znanje na Visokoj građevinskoj školi ili čak Građevinskom fakultetu.

Prijemni ispit polaganje matura
Foto:Shutterstock

Škola za mašinstvo i umetničke zanate

Graver umetničkih predmeta, grnčar, juvelir umetničkih predmeta, stilski krojač, firmopisac kaligraf, tehničar za kompjutersko upravljanje cnc mašina, sve ovo su četvorogodišnji smerovi u Školi za mašinstvo i umetničke zanate koji ne zahtevaju više od 70 bodova pri upisu.

Skoro sva zanimanja su deficitarna, a složićete se, dobro plaćena.

Politehnika – škola za nove tehnologije

Za tri smera u zemunskoj Politehnici – tehničar za reciklažu, tehničar za industrijsku robotiku i tehničar mehatronike nije vam potrebno više od 65 poena za upis. Naravno, ukoliko vas zanimaju ove oblasti.

A čime se bave učenici nakon diplomiranja? Recimo, tehničar mehatronike bavi se popravljanjem i održavanjem opreme i tehničkih sredstava u mnogobrojnim delatnostima poput mašinstva, elektrotehnike, medicine, optike i slično. Takođe su osposobljeni da održavaju i popravljaju kućne, optičke ili kancelarijske aparate, medicinsku, mernu i regulacionu opremu, mašine i uređaje na pneumatski i hidraulični pogon i tako dalje.

Tehničar štampe u Grafičko-medijskoj školi

Grafičko-medijska škola traje četiri godine odnosno smer tehničar štampe, a prethodni upisni period pokazao je da đacima nije potrebno više od 69 bodova.

Ilustracija Foto:Shutterstock

Tehničar štampe bavi se procesom štampe, celokupnom organizacijom u štampariji i uglavnom se učenici nakon diplomiranja zapošljavaju ili otvaraju samostalne štamparije.

Srednja tehnička PTT škola

Za tehničara PTT saobraćaja i tehničara telekomunikacionih tehnologija prošle godine bilo je dovoljno oko 68 bodova za upis u školu.

Tehničari PTT saobraćaja se mahom zapošljavaju u pošti, a obavljaju sve poslove vezane za uplate i isplate po platnom prometu, tekućim, žiro i štednim računima u pošti.

Prehrambeni tehničar

Prehrambena škola sa domom učenika odnosno popularna PKB školuje prehrambene tehničare, a za ovaj smer potrebno je nešto malo više od 50 poena, tačnije 52. Tako je, barem, bilo prethodne tri godine.

Foto:TANJUG/ USTUPLJENA FOTOGRAFIJA SRBIJA VOZA/

Železnička-tehnička škola

Ova škola na Paliluli obučava železničke radnike, svi smerovi su u trajanju od četiri godine, a za smer tehničar telekomunikacionih tehnologija koji je, kako se čini, najtraženiji u ovoj školi, potrebno je oko 67 bodova pri upisu.

Škola za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju

Nalazi se na opštini Savski venac, a za upis je potrebno od 55 do 60 bodova (tako pokazuju upisne liste u prethodne tri godine).

Ova škola jedina školuje kadrove potrebne za nautiku, brodomašinstvo, brodogradnju i hidrogradnju.

Hemijski laborant

Za smer hemijski laborant u Hemijsko-prehrambenoj tehnološkoj školi na Čukarici potrebno je oko 65 bodova za upis.

Ovo je, možda, jedan od „jačih“ smerova, a sudeći po upisnim listama, ovde je najveća navala đaka.

Uskladite želje i mogućnosti

Kako biste na što bolji način popunili svoju listu želja – izračunajte koliko bodova imate na osnovu uspeha i saberite ih sa bodovima koje ste dobili na testovima u okviru polaganja male mature.

Kada dobijete određen broj bodova, lakše ćete se odlučiti koji smer biste mogli da upišete. Na primer, za neke smerove nećete imati dovoljno bodova, pa je bolje da to odmah znate da „ne trošite“ mesta na listi želja na one smerove koje svakako nećete uspeti da upišete.

Ukoliko na listi svih srednjih škola u Srbiji otvorite stranicu neke srednje škole, videćete da se tamo nalaze smerovi koje ta škola nudi, kao i minimum bodova koji je bio potreban za upisivanje svakog smera prethodne godine. Ovi bodovi nisu konačni bodovi, niti je sigurno da će biti isto i ove godine.

BONUS VIDEO: Romandić: Test iz srpskog na maloj maturi bio drugačiji od prethodnih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare