Ima skoro mesec dana kako su roditelji đaka Osnovne škole "Oslobodioci Beograda" na Paliluli izrazili nezadovoljstvo zbog najavljene rekonstrukcije škole, zbog koje se deca izmeštaju u tri fizički udaljene ustanove. Protiveći se ovoj odluci, oni su održali štrajk upozorenja i nisu poslali mališane na nastavu, zbog čega su sada stigle pretnje od načelnika Školske uprave da će ih prijaviti Centru za socijalni rad. Ni gradska sekretarka i desna ruka gradonačelnika Beograda Aleksandra Čamagić nije pokazala empatiju prema očajnim roditeljima, rekavši im da "ispišu decu iz škole ako žele".

„Vanredna situacija“ u beogradskoj Osnovnoj školi „Oslobodioci Beograda“ na Paliluli traje skoro mesec dana.

Naime, kako je Nova.rs ranije objavila, roditelji đaka protive se odluci Uprave škole da se deca, zbog najavljene rekonstrukcije koja će trajati godinu dana, izmeste u tri fizički udaljene škole.

Pošto nisu uspeli da pronađu „zajednički jezik“, roditelji u znak bojkota nisu puštali decu na nastavu, zbog čega su mi stigle jezive pretnje od načelnika Školske uprave Beograd Dragana Filipovića koji je, prema rečima majke jednog šestaka Jelene Miljković, zapretio da će ih prijaviti Centru za socijalni rad.

„Naša agonija se, nažalost, nastavlja. Niko ne pronalazi adekvatno rešenje za decu, stoga smo ostali pri prvobitnom stavu da ih ne šaljem u školu, pa da vidimo da li će nadležni nešto preduzeti. Međutim, umesto kompromisa i pronalaženje ideje, dobili smo pretnje od načelnika Školske uprave Dragana Filipovića bi nas on sve zbog bojkota prijavio Centru za socijalni rad“, ističe ova majka za naš portal.

Osnovna škola „Oslobodioci Beograda“ Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Prema njenim rečima, pre nekoliko dana održan je vanredni sastanak Saveta roditelja u zgradi škole povodom zakazane rekonstrukcije. Sastanku su prisustvovali načelnik Školske uprave Beograd Dragan Filipović i Aleksandra Čamagić iz Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu.

Na brojne predloge roditelja, predstavnici nadležnih su ostali bez odgovora, naglašava naša sagovornica.

PROČITAJTE JOŠ:

„Bili su neprijatni i bahati u komentarisanju bojkota nastave od strane roditelja, koji je organizovan 11. marta. Načelnik je zapretio roditeljima da bi ih on sve zbog bojkota prijavio Centru za socijalni rad, to je rekao i direktorki kad ga je zvala da se požali da 400 učenika nije došlo u školu. Gradska sekretarka je izjavila da ako ne pristajemo na uslove raseljavanja dece, oni odnosno Grad daće rekonstrukciju drugoj školi. Sekretarka je na naše pitanje šta će se desiti ako se deca ispišu iz škole, rekla „Pa šta, nek se ispišu““, ističe ona.

Ni načelnik ni gradska sekretarka nisu imali odgovor na pitanje roditelja

Kako dalje objašnjava, na pitanje za koga rekonstruišu školu ako u njoj nema više dece, ni Filipović ni Čamagić nisu imali odgovor.

„Nama je ostalo samo da čekamo i da se nadamo da ‘možda’ ima mogućnosti da se deca izmeste u zgradu nekog od obližnjih fakulteta. Rok za odgovor je 8. april. Vrlo neprofesionalo sa njihove strane, bahato i bez razmatranja uticaja na decu zbog kojih valjda i postoje škole sa ili bez rekonstrukcije“, smatra Jelena.

Aleksandra Čamagić Foto:TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Inače, Aleksandra Čamagić je dobro poznato lice u gradskom Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu, na čijem je čelu.

Njen politički uzlet usko je vezan za saradnju sa Aleksandrom Šapićem uz pomoć kojeg je najpre postala poslanica, a onda i gradska sekretarka u dva sekretarijata u glavnom gradu.

Iako je bila nepoznata široj javnosti, njena politička karijera već traje gotovo jednu deceniju, a našla se pod lupom javnosti zbog mogućeg učestvovanja u izvlačenju miliona evra, u vreme kada je bila u Ministarstvu za brigu o porodici.

PROČITAJTE JOŠ:

Otac Marko V., čija deca idu u ovu beogradsku školu, takođe je jedan od onih roditelja koji se ne slažu sa odlukom Uprave da se đaci izmeštaju u udaljenije škole.

Njemu će biti nezgodno kada bude vozio decu u školu jer žive s leve strane Dunava, u naselju Krnjača. Prema trenutnom planu, njegovi mališani ići će u različite škole.

„Nažalost, stanje u Srbiji je takvo da mi, roditelji, ionako ne provodimo dovoljno vremena sa svojom decom jer nam to onemogućava posao i radno vreme od devet do pet. A planiranim izmeštanjem, konkretno ja neću bukvalno videti svoju decu ceo dan. Na šta se, onda, svodi pojam porodice? Na razvoženje, dovoženje po školama. Jedno dete će, prema planu rekonstrukcije, ići u zgradu obližnje Tehničke škole kod hale Pionir, dok će drugo ići na Konjarnik. Znači, treba da krenemo od kuće sat i po ranije da bi ih odveo i da bih stigao na vreme na posao, a onda će oni, iako završe u pola dvanaest nastavu, ostati u boravku do pet. Zaista to ne bih mogao da dozvolim“, jasan je on.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Dodaje da niko od roditelja ne želi da se rekonstrukcija odloži ili da se od nje odustane, nego samo da se pronađe bolje rešenje za dobrobit dece.

„Ideja o razmeštanju dece u druge, fizički udaljenije škole, nije dobro. Prvo, time će se razdvojiti braća i sestre odnosno deca istih roditelja. Zatim, predviđena je samo popodnevna smena. Kako deca, onda, da imaju slobodno vreme? Uopšte se ne misli na decu, a ovo sve se i radi zbog njih. Dakle, nastava bi, dok traju radovi, mogla da se organizuje u okolnim ustanovama ili jednostavno da se adaptacija radi tokom raspusta i nastava mora da se sprovodi promenom smene na nedeljnom nivou, ako već ne može samo ujutru. To su naši zahtevi i od njih ne odutsjemo, što znači da deca i dalje neće ići u školu“, jasan je on.

Podsetimo, u znak protesta zbog najavljene rekonstrukcije Osnovne škole “Oslobodioci Beograda” na Paliluli, pre dve nedelje tačnije 12. marta u ovu prosvetnu ustanovu došlo je samo 100 od 500 učenika, koji su bojkotovali nastavu.

Sutradan su, međutim, svi đaci bili na broju, ali roditelji i dalje upozoravaju Upravu škole da će ispisati decu, ukoliko njihovi zahtevi ne budu usvojeni i sprovedeni.

BONUS VIDEO: Roditelji učenika Ribnikara traže od vlade da obustavi odluku o zatvaranju više od pola škole, za večeras najavili skup

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare