Deo roditelja učenika jednog odeljenja četvrtog razreda Osnovne škole "Milena Pavlović Barili" u naselju Višnjička Banja tvrdi da dečak iz tog odeljenja i njegov očuh folk pevač Slobodan Radanović, "terorišu ceo razred". Navode da škola mesecima zataškava različite incidente, ali da je poslednji bio kap koja je prelila čašu. Naime, oni ističu da je pevač nenajavljeno upao na čas svog posinka i urlao, vređao i pretio deci, poručujući im da niko ne sme da dira njegovo dete.

Roditelji đaka četvrtog razreda Osnovne škole „Milena Pavlović Barili“ u naselju Višnjička Banja tvrde da Uprava škole mesecima zataškava incidente zarad reputacije, te da se o bezbednosti dece najmanje misli.

Poslednji incident koji se dogodio krajem marta bio je kap koja je prelila čašu. Kako objašnjavaju za Nova.rs, njihovoj deci je pretio folk pevač Slobodan Radanović, koji je i očuh dečaka koji ide u ovo odeljenje i za koga tvrde da je problematičan.

„Sve se odigralo 27. marta, kada je dečakov očuh upao u odeljenje i svojim bahatim ponašanjem preplašio, pa čak i rasplakao decu. Očuh je ušao u školu i rekao portiru da ga je zvala učiteljica i da dolazi zbog svog sina. Niko ga nije legitimisao, apsolutno ništa, a praksa je da portir stalno traži ličnu kartu, pa onda sačekaš dok on ne pozove tu osobu kod koje ti želiš da ideš. Dakle, ne može tako lako da se uđe u školu. Ali izgleda da taj čovek može“, kaže majka đaka koji ide u odeljenje sa Radanovićevim posinkom.

PROČITAJTE JOŠ:

Dodaje da su deca ispričala svojim roditeljima da im je na čas upao pevač Sloba Radanović i da je bio bezobrazan i drzak prema njima.

„Deca su rekla da je bio zajapuren, besan, unosio im se u lice, govorio je: „Bude li neko nešto rekao mom Luki, završiće ovako“, bahatio se, psovao. Oglušio se i na učiteljice molbe da izađe, svađao se sa decom. Devojčice su se uplašile, učiteljica se tresla, neka deca su plakala od straha“, objašnjava ona.

Slobodan Sloba Radanović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kako dalje objašnjava, dečak je pozvao očuha jer se tog dana koškao sa drugim dečacima.

„Nama su deca, kao i učiteljica, preneli da je tokom nastave tog dana ponovo krenulo koškanje među decom, na bazi uvreda i psovki između četiri dečaka među kojima je bio i taj dečak. U tom trenutku kada se iznervirao, pitao je učiteljicu da ode u toalet. Ali umesto u toalet, iz sale za fizičko, otišao je do učionice da bi uzeo mobilni telefon i pozvao Slobu da dođe i pokaže svima ko je on i da pripreti (ovim se samo dete posle hvalilo demonstrirajući silu) pa je ubrzo Sloba upao na čas. A učiteljica je dodatno napomenula Predstavniku roditelja, da je on, prilikom odlaska da telefonira, poneo sa sobom zašiljenu olovku. Eto, to je sve što mi svi znamo“, kaže ona.

Zabrinuta majka ističe da je Radanovićev posinak problematično dete, te da je zbog svog ponašanja prebačen u ovu školu krajem drugog razreda.

„Bilo je problema s njim i u prethodnoj školi, tako su barem njegovi roditelji rekli, odnosno majka na prvom roditeljskom sastanku na kom se pojavila. Od tada ih niko nije video, tri godine nema ni oca ni majke u školi. Zašto uopšte dolazi njegov očuh u školu, kad dete ima roditelje? Nažalost, dete je uvek akter nekih problema. To su čarkice između jedne grupe dečaka unutar odeljenja i drugih odeljenja, tu su čarke, uvrede, ponekad se i potuku. To se prijavi nadležnima u školi, svi roditelji se odazovu, osim porodice tog dečaka. Nema saradnje s njihove strane. Pritom, dečak ne dolazi dva meseca na nastavu, a šalje drugarima u grupi poruke kako boravi na Maldivima, pokazuje kako putuje po svetu, pa onda dođe u školsko dvorište i smeje se drugarima jer on ne ide na časove. Znate i sami koliko je teško danas opravdati bilo šta detetu. A oni očigledno uspevaju“.

Učiteljica promenila stav 

Prema rečima ove majke, učiteljica đaka je sve vreme bila prisutna i bila je veoma potrešena zbog nemilog događaja.

Međutim, dva i po dana kasnije, ona je, tvrdi ova majka, imala „drugačiji ton“.

„To nas je dodatno razočaralo i podstaklo na urgiranje. Ispoštovali smo njihovu proceduru, ali ništa nismo dobili. Uprava škole smatra da bezbednost dece nije ugrožena jer gospodin koji je ušao u učionicu je poznato lice. Navela je i kako to nije tako strašno, deca čuju vike i psovke, te da bi učiteljica mogla da snosi posledice jer kada je izašla sa bahatim očuhom, ostavila je decu same na dva minuta, a po proceduri, to ne bi smela. I onda su sve svalili na domara odnosno portira, nažalost. Bilo bi nam žao da on bude kolateralna šteta, a hoće“.

Bilo je, dodaje, i drugih incidenata zbog kojih su se roditelji pobunili, a koji su, takođe, zataškani.

„Upad bahatog očuha nije jedini. Pre njega, jednom je u učionicu upala majka drugog dečaka. Vikala je na decu, urlala, pretila im, unosila im se u lice, učiteljica joj je to dozvolila. Mi smo poštovali njihovu proceduru, prvo smo se požalili učiteljici, ona je obavestila pedagoga i Upravu, međutim jednom je predstavnik Saveta roditelja alarmirao Savet, ali to nigde nije evidentirano. Nikada nas nisu obavestili o tome, dakle traga nema jer ne žele i svi smo utiska da zataškavaju zarad reputacije škole, da je manje bitna zaštita dece. Dokle više? Dokle da ćutimo i gledamo šta se radi u školi? Direktorka ništa neće da nam kaže, samo ono što nam učiteljica prenese.“

Foto: Google maps

Isto tako je, kaže ona, na jednom času došao je nepoznati čovek koji se predstavio kao trgovac knjiga i decu ubedio da treba da kupe knjigu, a sutradan da mu donesu 700 dinara.

„On je prijatelj nekoga od zaposlenih unutar škole, prilazio je deci jedan na jedan, nagovarajući ih da uzmu neki rečnik, a sutra da mu plate 700 dinara. Učiteljica je to dopustila. Kako? Kada smo se požalili zbog toga, Uprava je rekla da će opomenuti zaposlenog. Šta mi imamo od opomene, kad su ovakve stvari počele da se dešavaju često?“, pita se ona.

Roditelji u strahu

I majka Milka Stanivuk čije dete je, takođe, đak ove škole, tvrdi da su đaci u ovoj beogradskoj školi nebezbedna jer u ustanovu ulazi ko stigne.

„Ovde se radi o bezbednosti dece, a i svih zaposlenih u školi. Potpuno je nedopustivo da u školu ulaze bilo ko i da bilo šta razgovara sa decom. U više navrata je bilo upada u školu, a da roditelji nisu čak ni obavešteni. Valjda škola treba da snosi odgovornost za to ko ulazi i ko ordinira po hodnicima i učionicama. Ovakvi ispadi za sad nisu imali većih posledica, ali to ne znači da ih u budućnosti, ne daj Bože, neće biti. Ja kao roditelj samo želim da budem informisana na vreme i da znam da su nam deca bezbedna. Ovakav tretman nas samo sve više uvodi u strahove“, smatra ona.

PROČITAJTE JOŠ:

Još nekoliko zabrinutih roditelja uputilo je mejl našoj redakciji, a u kom su opisali razloge za svoju brigu.

„Već se nekoliko puta desilo da neka osoba uđe u školu, prekine čas i prestravi decu na neki način. Prvo je to bio prodavac nekih knjiga koga niko iz škole ne poznaje. Onda je to bila mama dečaka iz odeljenja, sva isfrustrirana, upala na čas i vikala kako niko ne sme da dira njenog sina. A vrhunac je upad Slobe Radanovića. To je i najsvežije. Upao u salu na času fizičkog. Pozvao je svog posinka da izađe. Izašla i učiteljica jer se zabrinula. Bila je rasprava ispred sale. Deca kao deca, nastavili da se igraju na času fizičkog, da bi ovaj otvorio vrata sale i počeo da viče na svu decu, da preti da će zvati roditelje sve dece, da psuje, i da viče niko ne sme da dira njegovog posinka“, naveo je jedan od njih.

Dodaje da Radanovićev posinak niže probleme otkad je došao u ovu školu.

Sala za fizičko
Foto: Shutterstock

„Nevaspitan je, psuje, dere se, zadirkuje, bije se. Više puta je bio kod psihologa, direktorke. Na roditeljske sastanke mu majka niti otac niti očuh ne dolaze. Samo je došla na prvi roditeljski početkom 2.razreda pošto se dečak tada pridružio odeljenju. Ustala je pred svima i pitala da li neko ima punjač za telefon. Toliko o njoj. A on redovno remeti nastavu kod učiteljice i kod tičerke. Ima u odeljenju još dva dečaka koja se mnogo ‘lože’ na njegove opaske i sa kojima se pobije, razmeni koju ružnu reč. On na času ustaje, priča, šeta… Pa dokle više? Odvlači pažnju drugoj deci i remeti nastavu. Moje dete je bilo uznemireno nakon upada i vikanja Slobe. Škola misli da to nije bilo ništa, kriv je domar koji je ‘neuračinljiv’ (tako su rekli) i koji ga je pustio da uđe. Šta da očekujemo sledeći put kad se taj isti čovek razjari i upadne u školu? Ko sve ulazi u školu? Ostavimo decu u školu, mislimo sve super, odemo na posao i onda čujemo upao ovaj, upao onaj. Posle 3. maja sigurno nismo spokojni dok su deca u školi“, kaže očajan roditelj.

Škola se ne oglašava, pevač ne želi

Povodom navoda nekoliko zabrinutih roditelja đaka ove beogradske škole, redakcija Nova.rs kontaktirala je Upravu škole odnosno direktorku, ali je ona, kako su nam rekli, „opravdano odsutna“.

Iako smo sekretaru škole ostavili naš kontakt telefon da nam se direktorka javi, to se, pak, nije dogodilo.

Ni pevač Slobodan Radanović nije bio raspoložen za izjave, tako da smo ostali uskraćeni za njegov komentar o navodima ovih roditelja. Kontaktirali smo i njegovu suprugu Jelenu, koja je u kratkom razgovoru sa novinarkom Nova.rs rekla da navodi roditelja nisu tačni.

„Dobićete tužbu, to nije tačno, ali vi radite kako mislite i kako morate. To je glupost totalna, neka fora, neko miniranje, Sloba neće davati nikakav komentar, ali vi ako želite, pišite, šta drugo da vam kažem“, poručila je ona.

BONUS VIDEO: Roditelji učenika jedne beogradske škole u znak protesta nisu poslali svoju decu na nastavu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare