Da bi osmaci ostali u rodnom Bosilegradu i upisali jedinu gimnaziju u ovom gradu, predsednik Opštine Vladimir Zaharijev obećao je đacima stipendiju u iznosu od 5.000 dinara. Roditelji u izjavama za Nova.rs navode da je ubrzo nakon toga rekao da će stipendije ipak iznositi 3.500 dinara, ali i da su razočarani, jer im nijedna do danas nije uplaćena, Zaharijev, s druge strane tvrdi da duguje nekoliko stipendija gimnazijalcima, kao i da će isplata krenuti ovih dana.

Đaci koji žive u unutrašnjosti Srbije, nemaju na raspolaganju veliki izbor srednjih škola, te se odlučuju na školovanje onih koje zaista žele, a koje su u drugim mestima, pa čak i ako moraju da putuju svakodnevno.

A da ne bi napustili svoj rodni grad, predsednik Opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev došao je na ideju još pre nekoliko godina da svršenim osmacima ponudi novčanu stipendiju u iznosu od 5.000 dinara u zamenu da ostanu da uče gimnaziju u ovom gradu.

Prema rečima majke jednog od učenika, predsednik se, međutim, ubrzo predomislio, te je stipendiju sa 5.000 smanjio na 3.500. Ona navodi da nijedan dinar nisu dobili.

PROČITAJTE JOŠ:

„Moje dete je gimnazijalac. Želeo je da ide u Surdulicu da uči Tehničku školu, jednostavno ga gimnazija nije zanimala. Međutim, kada je naš predsednik izašao pred nas roditelje sa idejom o stipendiranju, shvatili smo da bi nam to značilo, posebno ovoj deci koja bi morala da putuje u Surdulicu, a s druge strane dobijali bi 5.000 dinara“, kaže naša sagovornica na početku razgovora.

Mala matura u Kragujevcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Taman što su se i roditelji i deca koja su planirala da se školuju van Bosilegrada, odlučili da je najbolja opcija gimnazija u rodnom gradu, predsednik je promenio odluku.

„On je smanjio stipendiju na 3.500 dinara, valjda je video da neće imati dovoljno para, s obzirom da Opština daje još neke stipendije. Međutim, nismo očekivali da će nas zavlačiti. Deca nisu dobila nijednu stipendiju, prođe školska godina. Stvarno je sramota“, dodaje ona.

Polaganje male mature Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Da stipendije kasne, potvrdila je za naš portal aktivistkinja u ovom gradu Daniela Mihajlović, koja je po zanimanju nastavnica informatike.

Kaže da je volontirala u školi, te da zna da stipendije za gimnazijalce kasne i po nekoliko meseci.

„Predsednik Opštine, samozvani kmet Vladimir Zaharijev i direktor Gimnazije u Bosilegradu, prilikom sastanka sa osmacima obećali su svakom detetu koje upiše Gimnaziju u Bosilegradu 5.000 dinara mesečno. Posle upisa na roditeljskom sastanku su rekli 3.500 dinara. Nažalost, do dana današnjeg nisu isplatili ni jedan dinar!“, kaže ona.

PROČITAJTE JOŠ:

Dodaje da je ideja o stipendiranju učenika prve godine Gimnazije potekla pre nekoliko godina. Tada je u svim lokalnim medijima bila pompezno najavljena ova informacija. Međutim, ubrzo je nestala sa lokalnih portala jer Opština nije isplaćivala stipendije deci.

„To je možda i dobra ideja, to podržavam, ali dajte onda ispoštujte to. Ionako nema puno dece u školi, odlaze u Vranje i upisuju medicinsku školu. Mnogi roditelji su se žalili kako deca nisu dobijala stipendije. Oni nisu ništa ni tražili, to je sam predsednik predložio, zajedno sa direktorom škole. A kada su se deca upisala, Zaharijev je rekao da ipak ne mogu toliko da daju jer nemaju para, pa će smanjiti na 3.500. I sad čujem da je konačna suma 3.000 dinara, a Bog zna kada će deca dobiti“, smatra ona.

Zaharijev: Baš sutra isplata

Predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev potvrdio je za Nova.rs da deci nije isplaćena stipendija prethodnih nekoliko meseci, ali da će baš sutra biti uplata.

„Naša opština ima više vrsta davanja. Jedno se odnosi na dečicu koja nemaju jednog ili oba roditelja i njima se isplaćuje tromesečno, a isto imamo i za dečicu koji završavaju osmi razred, kako bismo ih zadržali da ne napuštaju Bosilegrad“, objašnjava on.

Vladimir Zaharijev

Kaže da je ta ideja bila njegova i da se dopala i roditeljima i đacima. Dugovanja prema njima postoje, ali veoma mala, naglašava on.

„Opozicija nam je zatvorila rudnik, imali smo strašno dobre prihode i logično da su nam se sada umanjili. Tako da mi je žao što smo dovedeni u ovu situaciju, ali sutra, najkasnije u ponedeljak ići će uplata za gimnazijalce. Naglašavam da nije tačno da nismo isplaćivali godinama, to je potpuna laž. Nismo isplatili nekoliko prethodnih meseci i to je to“, jasan je on.

Kako nam je rekao, radi se o 39-oro đaka Gimnazije.

„Očistili smo prethodnu generaciju, kompletno, svi su dobil istipendije. Znači, imamo samo ovoj novoj generaciji i to će biti uskoro. Dosta je više laži i blaćenja, ovaj grad se bori za svoju decu“, podvlači predsednik opštine.

BONUS VIDEO: Čačani ne mogu da žive od buke i prašine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare