Boban Lukić (33) je bivši radnik Ambasade Republike Indije u Beogradu koja mu, kako tvrdi za "Novu", skoro 5 godina nije uplaćivala poreze i doprinose. Iako mu je svakodnevno obećavano da će biti ispunjena ta ugovorna obaveza, to se nije dogodilo te je Boban sve vreme praktično radio na crno. Stoga nema ni prijavljenog radnog staža, niti može da ostvaruje prava iz istog. Još gore je što mesecima živi u strahu od mogućih pravnih posledica zbog neplaćenih poreza koje je Ambasada dužna da plati. Prema rečima njegovog advokata, u pitanju je suma veća od 20.000 evra koju bi država mogla da potražuje od njega kao lica koje je imalo inostran priliv novca.

Mladić Boban Lukić iz Beograda ni u najluđim snovima nije mogao da zamisli da će mu se posao u diplomatskoj instituciji najvišeg ranga pretvoriti u pakao.

On se januara 2019. godine zaposlio u Ambasadi Republike Indije u Beogradu, na poslovima baštovana i konsijerža.

Potpisao je ugovor na engleskom jeziku direktno sa ambasadom, ne sluteći da će mu taj potpis zagorčati život.

„U ugovoru koji mi je ponuđen i koji sam potpisao, oni su se obavezali da isplaćuju poreze i dorpinose prema Zakonu o radu Republike Srbije. Međutim, oni to nisu uradili i nisu uplaćivali poreze i doprinose i to ne samo meni, nego ni mojim kolegama. Rekli su mi da će početi da plaćaju kad prođe šest meseci, međutim taj period je prošao, a plaćanje se nije izvršilo. Bio sam sve vreme u začaranom krugu“, kaže zabrinuti Boban odmah na početku razgovora.

PROČITAJTE JOŠ:

Posle nekoliko meseci, njegov kolektiv se „odvažio“ da naglas zatraži svoja prava.

„Tražili smo da nam uplate poreze i doprinose, a oni su govorili: ‘Naše ministarstvo je veliki okean, radimo na tome, malo strpljenja’. To je trajalo i trajalo, uz konstantna lažna obećanja da će biti, a nikako da bude“, nastavlja on.

Živeći u lažnoj nadi punih 5 godina, Boban je u maju ove godine napustio posao u Ambasadi Indije. Ostao je bez uplaćenih poreza i doprinosa, bez radnog staža, ali i bez dela poslednje plate.

Foto: Privatna arhiva

Pritom mu, kako tvrdi, nisu priznali bolovanje, niti pravo na godišnji odmor.

„Bio sam dva dana na bolovanju, pa sam otišao na odmor. Oni su iscepali papir o mom odmoru, izbrisali ga iz fajla kao i moje bolovanje i nisu mi platili taj mesec. A imam potvrdu od lekara, sve sam im posalo, ali oni ignorišu i ništa ne plaćaju. Poslao sam im pismo opomene u kom sam naveo da želim da se vratim na posao, ali da reše dugovanja. I opet ništa“.

Privatna arhiva

Boban dodaje da nije jedini kog je ambasada oštetila. Takođe ističe da većina ambasada ne ispunjava svoje ugovorne obaveze kao što je uplaćivanje poreza i doprinosa, nego ih primorava da rade na crno.

„Nove kolege koje su došle na naša radna mesta su dobili klauzulu u ugovoru u kojoj piše da pristaju da rade pod uslovima da im ne plaćaju poreze i doprinose. Postoje, čak, ljudi koji rade u ambasadi više od 15 godina bez uplaćivanih poreza i doprinosa i plaše se da odu. Hrabre se time što imaju ‘siguran posao’ godinama, kao neku sigurnu bruto zaradu koju dobiju na račun… Jednostavno se plaše da odu i da traže pravdu“, kaže on.

PROČITAJTE JOŠ:

Poreska uprava obavezuje sve one koji ostvaruju prihode iz inostranstva da izmire obavezu plaćanja poreza i doprinosa na zarade. Zbog toga je Boban u strahu da će dobiti poresko rešenje s cifrom koju nikako neće moći da plati.

„Sve nas koji imamo inostrani priliv novca pod šifrom ‘600’, dakle kao i influenseri, država je obavezala da mi platimo taj porez, iako su poslodavci bili dužni da plate. Plašim se sume novca koja može da mi stigne u svakom trenutku. Nisu mali iznosi u pitanju kad neko vrati retoaktivno godinama unazad. Zato sam odlučio da ih opomenem preko advokata, poslali smo pismo opomene, što su oni ignorisali. Posle toga sam im poslao opomenu pred utuženje, konstantno i to ignorišu“.

Procedure u konzularnom diplomatskom predstavništvu uređene su Bečkom konvencijom, na koju su se pozvali svi oštećeni radnici ambasade, međutim i dalje ništa.

„Ništa oni to ne poštuju, niti gledaju na to kao na nešto obavezujuće. Rekli su da su država u državi i da ne moraju da poštuju ništa. A pošto im naša država ne može ništa, onda su sav finansijski teret svalili na nas. Ovo nije samo pitanje finansija, već predstavlja ozbiljno kršenje radničkih prava i etičkih standarda. A da ne govorim o dodatnim poslovima koje sam radio van radnog vremena, a za koje nisam bio plaćen. Sramota“, jasan je Boban.

Advokat Miloš Živković: Država Srbija je oštećena za više od 20.000 evra

Advokat Miloš Živković koji zastupa oštećenog Bobana Lukića ističe za naš portal da je država oštećena za više od 20.000 evra.

„Ništa od tih doprinosa nije uplaćivano kome treba nego je zarada išla faktički na crno. Tražili smo mišljenje Ministarstva spoljnih poslova i dobili smo nalaz da se i na njih, bez obzira što su ambasada, primenjuju svi zakoni naše države, između ostalog i Zakoni o radu jer se nalaze na teritoriji Republike Srbije. E sad, problem je formalno-pravne prirode zato što oni mogu da se upuste u parnični postupak ili u bilo kakav sudski postupak samo uz njihovu saglasnost. Oni imaju imunitet u tom smislu. Ministarstvo nema nikakve ingerencije“, navodi advokat.

Redakcija portala Nova.rs uputila je pitanja na zvaničan mejl Ambasade Indije, vezana za prava njihovih radnika, uključujući slučaj Bobana Lukić kom nisu uplaćivani porezi i doprinosi.

Ipak, do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

BONUS VIDEO: Otpušteni radnik o vraćanju na posao

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare