Foto: Aleksandar Stojanov / Panthermedia / Profimedia

Indonežanski prehrambeni gigant brani bezbednost svojih proizvoda nakon povlačenja proizvoda u Maleziji i Tajvanu, gde zdravstveni zvaničnici kažu da su otkrili supstancu koja potencijalno izaziva rak u popularnom brendu Indomie instant nudli.

Zdravstveni zvaničnici u Maleziji i Tajvanu rekli su ove nedelje da su pronašli jedinjenje etilen oksida u Indomie nudlama sa ukusom specijalne piletine.

Inače, etilen oksid je gas bez boje i mirisa, koji se koristi za sterilizaciju medicinskih uređaja, a prema Agenciji za zaštitu životne sredine Sjedinjenih Država, gas može doprineti povećanom riziku od raka.

Samo nekoliko dana ranije, Ministarstvo zdravlja Tajpeja objavilo je da su zvaničnici otkrili etilen oksid u dve vrste instant nudli, uključujući Indomie nudle sa ukusom piletine, nakon nasumičnih inspekcija u prestonici.

„Želeli bismo da podvučemo da… su naše Indomie instant nudle bezbedne za konzumiranje“, rekao je član upravnog odbora Indofoods Tufik Viratmadja i dodao:

„Sve instant nudle, koje su proizvedene od strane Indofood u Indoneziji proizvode se u skladu sa bezbednosnim standardima hrane za instant nudle i prema standardima Indonežanske Nacionalne agencije za kontrolu lekova i hrane“.

PROČITAJTE JOŠ

Generalni direktor spoljne trgovine Indonezije Budi Santoso rekao je na konferenciji za novinare da su lokalni zvaničnici „odmah proverili“ povučene proizvode i utvrdili da su bezbedni za potrošnju. Dodao je da su tajvanski propisi „veoma osetljivi i drugačiji“ u poređenju sa onima u Indoneziji.

Nadzorni organi i lokalni zakonodavci u zemlji pozvali su vladu da dalje istraži problem, a član Veća narodnih predstavnika Republike Indonezije Kurniasih Mufidajati pozvao je Agenciju za hranu i lekove da testira više uzoraka Indomie-a kako bi se uverili da su bezbedni za konzumaciju.

Inače, Indofoods je jedan od najvećih svetskih proizvođača instant nudli i izvozi svoje proizvode u više od 90 zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju i Nigeriju, gde su posebno popularni, prenosi CNN.

Indomie je prvi put lansirao instant nudle sa ukusom piletine 1972. godine.

BONUS VIDEO Nakon šokantnih fotografija čime se hrani 6500 mališana: Ko je slikao hranu i kakva je hrana u vrtićima u Nišu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare