Foto: Sebastian Gollnow / AFP / Profimedia

Dm drogerie markt u cilju preventivne zaštite povlači proizvode dmBio začinjeni bademi 50 g i dmBio puter tahini susam 250g. U Srbiji se kombinacija navedenih rokova trajanja i šarže ovih proizvoda ne nalaze u prodaji, i neće se nalaziti.

Bademi su povučeni sa tržišta u BiH, a ako navodi DM, povlačenje se ne odnosi na druge proizvode iz dmBio asortimana, kao ni na druge rokove trajanja ovog proizvoda, a broj šarže i rok trajanja istaknuti su na pakovanju.

U pitanju su začinjeni bademi 50 g, sa brojem šarže 0722121202 i rokom trajanja 15.12.2023. kao i brojem šarže 0722112901 i rokom trajanja 01.12.2023.

Razlog povlačenja jeste da se ne može isključiti mogućnost da pojedina pakovanja pomenutog proizvoda sadrže povećan udeo gorkih badema. Pri konzumiranju gorkih badema, tokom varenja se oslobađa kiselina, koja pod određenim okolnostima može izazvati simptome kao što su glavobolja, mučnina ili povraćanje.

Ovi simptomi bi se pojavili ubrzo nakon konzumiranja proizvoda, a u tom slučaju, trebalo bi se obratiti lekaru.

Takođe, Dm drogerie markt povlači i proizvod dmBio puter tahini susam 250g, samo sa rokovima trajanja 21.02.2025 i 25.02.2025 u zemljama koncerna gde se nalazi u prodaji.

Proizvod se povlači jer se ne može se isključiti mogućnost da se u pomenutom proizvodu može naći salmonela. Konzumiranje proizvoda zaraženog salmonelom može dovesti do dijareje, bolova u stomaku, a u nekim slučajevima i do povraćanja i lake groznice. Uobičajeno je da se ovi simptomi povuku posle nekoliko dana. Kod teških simptoma, ili simptoma koji dugo traju, neophodno je potražiti savet lekara.

„Kvalitet naših proizvoda nam je najviši prioritet, zbog čega Izvinjavamo se svim kupcima i zahvaljujemo na razumevanju, a za sva dodatna pitanja stojimo na raspolaganju putem e-mail adrese [email protected]“, navode iz Dm-a.

***

BONUS VIDEO: Dr Žegarac: Mediteranska hrana je najbolja preventiva protiv raka