Foto: Aleksandar Stojanov / Panthermedia / Profimedia

Najbrže i najjednostavnije jelo.

Juče je u Beogradu otvoren prvi korejski market i jedan od glavnih proizvoda iz asortimana su naravno instant nudle. Nudle su veoma popularne širom sveta jer se brzo i lako spremaju, a cena im je jako niska. Imaju veliki rok trajanja jer ne sadrže sveže sastojke – pune su veštačkih aroma i zaslađivača.

Za nudle se može reći da su popularna hrana u Srbiji, pogotovo među studentima, a u pojedinim radnjama pakovanje od pet nudli se može naći i za 150 dinara. Međutim, u novootvorenom korejskom marketu jedno pakovanje sam platila 300 dinara i uvidela da postoji razlika.

Foto: Katarina Milovac/Nova.rs

Obične nudle od 70g koje se mogu naći po srpskim marketima spremaju se za tri minuta – sadrže rezance, začinsku mešavinu, ulje i čili u prahu. Najpopularniji ukusi su govedina, piletina i povrće.

Isto to važi za korejske nudle, s tim što su one kao neka nadograđena verzija ovih običnih.

Pročitajte više

Korejske nudle dolaze u pakovanju od 110 grama, imaju više sastojaka i začina pa je i vreme spremanja duže.

Pre nego što se rezanci stave u ključalu vodu, potrebno je u pola litre vode skuvati mešavinu povrća pa tek onda dodati začine u prahu i rezance. Kada se sve sjedini vreme kuvanja je tri munuta kao kod običnih nudli.

Foto: Katarina Milovac/Nova.rs

S obzirom na to da korejske instant nudle sadrže više sastojaka, samim tim je i ukus bogatiji i donekle podseća na miso supu.

U običnim nudlama nema vidljivih komadića povrća, dok u korejskim možete videti da zaista jedete povrće iako ni njega nema previše.

Rezanci su duži, mekaniji, elastičniji i „lakše klize“. Primetno je i da korejske nudle imaju više veštačkih aroma i pojačivača ukusa, a u sastojcima se mogu naći pečurke u prahu i đumbir.

Dosta su slane pa mislim da nema potrebe da se stavlja cela kesica sa začinima.

Pročitajte više

Iako su korejske nudle očigledno kvalitetnije, nakon jela sam imala isti osećaj mučnine kao i posle običnih. Doduše, instant nudle za mene nikada nisu bile kompletan obrok, uvek me nekako loše zasite i brzo ogladnim nakon njih.

Nisam sigurna da li korejske nudle vrede 300 dinara, svakako da su bolje od običnih i ukusnije, ali to je i dalje jelo koje ima jeftine i nezdrave sastojke.

***

Bonus video: Koliko plastike pojedemo? Vruće hrana u plastičnoj ambalaži – najgora kombinacija