Najbrže i najjednostavnije jelo.
Juče je u Beogradu otvoren prvi korejski market i jedan od glavnih proizvoda iz asortimana su naravno instant nudle. Nudle su veoma popularne širom sveta jer se brzo i lako spremaju, a cena im je jako niska. Imaju veliki rok trajanja jer ne sadrže sveže sastojke – pune su veštačkih aroma i zaslađivača.
Za nudle se može reći da su popularna hrana u Srbiji, pogotovo među studentima, a u pojedinim radnjama pakovanje od pet nudli se može naći i za 150 dinara. Međutim, u novootvorenom korejskom marketu jedno pakovanje sam platila 300 dinara i uvidela da postoji razlika.
Obične nudle od 70g koje se mogu naći po srpskim marketima spremaju se za tri minuta – sadrže rezance, začinsku mešavinu, ulje i čili u prahu. Najpopularniji ukusi su govedina, piletina i povrće.
Isto to važi za korejske nudle, s tim što su one kao neka nadograđena verzija ovih običnih.
Korejske nudle dolaze u pakovanju od 110 grama, imaju više sastojaka i začina pa je i vreme spremanja duže.
Pre nego što se rezanci stave u ključalu vodu, potrebno je u pola litre vode skuvati mešavinu povrća pa tek onda dodati začine u prahu i rezance. Kada se sve sjedini vreme kuvanja je tri munuta kao kod običnih nudli.
S obzirom na to da korejske instant nudle sadrže više sastojaka, samim tim je i ukus bogatiji i donekle podseća na miso supu.
U običnim nudlama nema vidljivih komadića povrća, dok u korejskim možete videti da zaista jedete povrće iako ni njega nema previše.
Rezanci su duži, mekaniji, elastičniji i „lakše klize“. Primetno je i da korejske nudle imaju više veštačkih aroma i pojačivača ukusa, a u sastojcima se mogu naći pečurke u prahu i đumbir.
Dosta su slane pa mislim da nema potrebe da se stavlja cela kesica sa začinima.
Iako su korejske nudle očigledno kvalitetnije, nakon jela sam imala isti osećaj mučnine kao i posle običnih. Doduše, instant nudle za mene nikada nisu bile kompletan obrok, uvek me nekako loše zasite i brzo ogladnim nakon njih.
Nisam sigurna da li korejske nudle vrede 300 dinara, svakako da su bolje od običnih i ukusnije, ali to je i dalje jelo koje ima jeftine i nezdrave sastojke.
***
Bonus video: Koliko plastike pojedemo? Vruće hrana u plastičnoj ambalaži – najgora kombinacija
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare